ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Prodea: Αγορά κτιρίου στο Σύνταγμα

Prodea: Αγορά κτιρίου στο Σύνταγμα

Στην απόκτηση από το Ιδρυμα Ωνάση του συγκροτήματος κτιρίων που φιλοξενεί το υπουργείο Τουρισμού στην πλατεία Συντάγματος, επί της οδού Αμαλίας 12-14, προχώρησε η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ πριν από περίπου ένα μήνα (4 Νοεμβρίου). Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 49 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας η εισηγμένη θα αποκτήσει ένα σημαντικό «φιλέτο» στο πιο εμπορικό σημείο της Αθήνας, για χρήση γραφείων.

Το συγκρότημα των 9.000 τ.μ. είχε αποκτηθεί από το Ιδρυμα Ωνάση το 2006, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία ανήκε μέχρι τότε το ακίνητο. Στο παρελθόν στέγαζε τα κεντρικά γραφεία της ΕΤΕΒΑ, η οποία συγχωνεύθηκε με την Εθνική πριν από περίπου δύο δεκαετίες. Τότε το ακίνητο είχαν διεκδικήσει επίσης ο κ. Ευάγγελος Μαρινάκης, ο κ. Κ. Σαραντόπουλος (Μύλοι Σαραντόπουλου), η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ και η Probank. Το τίμημα είχε ανέλθει σε 41,8 εκατ. ευρώ, ποσό που ήταν από τα υψηλότερα της περιόδου εκείνης για ένα μεμονωμένο ακίνητο.

Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης της Prodea Investments, η απόκτηση του εν λόγω συγκροτήματος ενδέχεται δυνητικά να αποφέρει σημαντικές υπεραξίες στην εταιρεία, ακόμη και στην περίπτωση που το υπουργείο Τουρισμού αποχωρήσει, στο πλαίσιο της μετακίνησης εννέα υπουργείων και άλλων δημοσίων υπηρεσιών στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ, σε μερικά χρόνια από σήμερα. Εφόσον προχωρήσει το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, η Prodea θα βρεθεί με ένα ακίνητο «φιλέτο», το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με πλειάδα διαφορετικών τρόπων, εξασφαλίζοντας πολύ σημαντικό μίσθωμα. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα από τα ελάχιστα πράσινα κτίρια γραφείων στο κέντρο της Αθήνας ή ακόμη και σε ξενοδοχείο, δεδομένης της εγγύτητάς του με το ιστορικό κέντρο της πόλης και την Ακρόπολη, αλλά και το γεγονός ότι βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Εθνικό Κήπο και πολύ κοντά στη Βουλή.

Παράλληλα με τη σημαντική αυτή επένδυση, η Prodea προχώρησε και σε πωλήσεις ακινήτων της. Η μεγαλύτερη εξ αυτών αφορά την ολοκλήρωση της συναλλαγής με τον ασφαλιστικό όμιλο Generali για την πώληση των πράσινων κτιρίων γραφείων της εισηγμένης στη Λ. Συγγρού. Η Generali κατέβαλε συνολικό τίμημα 36,3 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του εν λόγω κτιρίου, όπου φιλοξενούνται πλέον τα κεντρικά γραφεία της. Το ακίνητο είχε αναπτυχθεί από την Dimand Real Estate, σε κοινοπραξία με την Prodea, η οποία είχε αποκτήσει την κυριότητα του συγκροτήματος μόλις αυτό ολοκληρώθηκε. Σημειωτέον ότι το προσεχές διάστημα η Prodea αναμένεται να ολοκληρώσει την εξαγορά ενός ακόμη κτιρίου γραφείων που έχει αναπτύξει η Dimand Real Estate (επίσης σε συνεργασία με την ΑΕΕΑΠ). Ο λόγος για το νέο συγκρότημα γραφείων της Kaizer Gaming (Stoiximan) στο Μαρούσι, πλησίον του κόμβου της Αττικής Οδού.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News