BUSINESS & FINANCE

Αυξάνεται ταχύτατα ο αριθμός των πράσινων γραφείων στην Αθήνα

Αυξάνεται ταχύτατα ο αριθμός των πράσινων γραφείων στην Αθήνα

Διπλασιάστηκε σε διάστημα μόλις 12 μηνών ο αριθμός και η επιφάνεια των πράσινων κτιρίων. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας Dcarbon, που ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών συμβούλων βιωσιμότητας, φέτος ο αριθμός των πράσινων κτιρίων έχει αυξηθεί πάνω από 200, συνολικής επιφανείας που προσεγγίζει τα 3 εκατ. τ.μ., ενώ πριν από 12 μήνες τα εν λόγω κτίρια αριθμούσαν 112 και ήταν επιφανείας 1,5 εκατ. τ.μ. Τα μεγέθη αυτά αφορούν το σύνολο του αποθέματος, δηλαδή τόσο τα κτίρια που λειτουργούν ήδη όσο κι εκείνα που βρίσκονται υπό κατασκευή ή υπό σχεδιασμό.

«Κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου παρατηρούμε μια εκτόξευση των κτιρίων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, σχεδόν διπλασιασμό τους», αναφέρει ο Χαράλαμπος Γιαννικόπουλος, γενικός διευθυντής της Dcarbon. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μια σειρά από λόγους. «Κατ’ αρχάς, τα κτίρια αυτά είναι περιζήτητα από τους χρήστες, κάτι που σημαίνει ότι εξασφαλίζουν άμεσα μισθωτές και σε τιμές υψηλότερες, έναντι ενός συμβατικού κτιρίου. Παράλληλα, η κατασκευή τους μπορεί να συγχρηματοδοτηθεί από κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, που έχουν πολύ ευνοϊκούς όρους δανεισμού», αναφέρει.

Ως εκ τούτου, το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί οι νέες επενδύσεις για την ανάπτυξη τέτοιων κτιρίων, με έμφαση στον τομέα των γραφείων. Επιπλέον, σημαντικός όγκος έργων αφορά και ενεργειακές αναβαθμίσεις υφιστάμενων κτιρίων, ώστε να εκσυγχρονιστούν και να μπορέσουν να επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής τους. «Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές για την αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων, ιδίως μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας, όπως βλέπουμε π.χ. με το Μινιόν και νωρίτερα με το ξενοδοχείο Moxy στην πλατεία Ομονοίας», σημειώνει ο κ. Γιαννικόπουλος.

Σε πρόσφατη ανάλυσή της για την πορεία της αγοράς γραφείων κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο, η CW Proprius, εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων, αναφέρει ότι το απόθεμα των νέων κτιρίων γραφείων που βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης προσεγγίζει πλέον τα 400.000 τ.μ. Συγκεκριμένα, 204.232 τ.μ. νέων κτιρίων είναι ήδη υπό κατασκευή και πρόκειται να παραδοθούν σταδιακά εντός των επόμενων δύο ετών. Παράλληλα, επιπλέον 187.678 τ.μ. βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και της αδειοδοτικής ωρίμανσης. Ενα από τα νέα κτίρια γραφείων που θα παραδοθεί σε λειτουργία εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 είναι ο Πύργος Πειραιά, μια επένδυση ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ από το σχήμα των Dimand-ebrd και Prodea Investments. Παράλληλα, υπό κατασκευή βρίσκονται επίσης συγκρότημα γραφείων στο ακίνητο της πρώην Kodak στο Μαρούσι, μια επένδυση άνω των 50 εκατ. ευρώ, που προωθεί η κοινοπραξία της Noval του ομίλου Βιοχάλκο και η επενδυτική εταιρεία Brook Lane Capital. Το καλοκαίρι του 2024 θα παραδοθεί προς χρήση και το νέο πράσινο κτίριο γραφείων της ΑΑΔΕ, που δημιουργείται στο πρώην εμπορικό κέντρο Athens Heart της Premia Properties ΑΕΕΑΠ, όπως επίσης και το νέο «αρχηγείο» της Pricewaterhousecoopers, επί της Λ. Κηφισίας. Πρόκειται για ένα συγκρότημα γραφείων που αναπτύσσει η Dimand και έχει συμφωνηθεί να αγοράσει ο όμιλος Eurobank.

Νέο συγκρότημα γραφείων δρομολογεί επί της Λ. Κηφισίας (σχεδόν επί του κόμβου της Αττικής οδού) και η Prodea Investments, έχοντας αποκτήσει σειρά όμορων οικοπέδων, που θα ενοποιηθούν για τον σκοπό αυτό. Σύμφωνα με τον Αρη Καρυτινό, διευθύνοντα σύμβουλο της Prodea, «τα πιστοποιημένα κτίρια προσελκύουν ιδιαίτερα αξιόπιστους μισθωτές (ειδικά για τις πολυεθνικές εταιρείες η πιστοποίηση αποτελεί προαπαιτούμενο για την επιλογή του μισθίου), επιτυγχάνουν υψηλότερα μισθώματα (σύμφωνα με διεθνείς μελέτες τα μισθώματα μπορεί να είναι υψηλότερα σε ποσοστά 15%30%) και κατά συνέπεια αξία, καθώς και μειωμένα διαστήματα μη μισθωμένης περιόδου».

Διαβάστε επίσης: 

Νέοι «παίκτες» μπαίνουν στην αγορά ακινήτων – Μαγνήτης επενδύσεων το real estate

Real estate: Τεράστια ζήτηση για εγκαταστάσεις logistics

Real estate: Σε νέα πράσινα κτίρια επενδύουν οι ΑΕΕΑΠ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News