BUSINESS & FINANCE

Νέοι «παίκτες» μπαίνουν στην αγορά ακινήτων – Μαγνήτης επενδύσεων το real estate

Νέοι «παίκτες» μπαίνουν στην αγορά ακινήτων – Μαγνήτης επενδύσεων το real estate

Η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και οι επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται σε διάφορες κατηγορίες κτιρίων, έχει πολλαπλασιάσει και τις επιχειρηματικές συνεργασίες, όπως επίσης και την έλευση νέων «παικτών» στον κλάδο. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θυμίζει τη δεκαετία του 2000, όταν ο κλάδος βίωσε ταχύτατη ανάπτυξη, προσελκύοντας εταιρείες και επενδυτές από άλλους κλάδους της οικονομίας, αλλά κι από το εξωτερικό.

Η περίπτωση της Intracom Properties είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, με τη νεοσύστατη θυγατρική του ομίλου τεχνολογίας Intracom να πραγματοποιεί δυναμική είσοδο στην αγορά ακινήτων, έχοντας ήδη δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 100 εκατ. ευρώ, με ακίνητα εισοδήματος. Στόχος, σε πρώτη φάση, η περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου, ώστε να αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει η εισαγωγή της νέας εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Εως το τέλος του 2024 η διοίκηση της εταιρείας φιλοδοξεί να έχει δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων, που να αποδίδει ετήσια έσοδα από μισθώματα συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων η εταιρεία έχει «προικιστεί» με μια σειρά ακινήτων του ομίλου της Intracom, προεξάρχοντος του κτιρίου γραφείων, αξίας 44 εκατ. ευρώ και επιφανείας 32.000 τ.μ., που βρίσκεται στο 19ο χλμ. της Λ. Παιανίας – Μαρκοπούλου και στο οποίο στο παρελθόν στεγάζονταν οι περισσότερες εταιρείες του ομίλου. Σήμερα φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, την Intrakat, την Intralot και τη Netcompany Intrasoft. Σημαντικής αξίας είναι και το κτίριο γραφείων στην οδό Αδριανείου και Παπαδά (πλησίον του κόμβου της Λ. Κηφισίας και της Λ. Κατεχάκη), επιφανείας 6.850 τ.μ., που μισθώνει η Vodafone. Συνολικά η εταιρεία διαθέτει 15 ακίνητα, εκ των οποίων έξι γραφεία, δύο εμπορικά καταστήματα και τρεις αποθήκες. Η εκτιμώμενη αξία αγγίζει τα 113 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επιφάνεια είναι 60.000 τ.μ.

Παράλληλα, η εταιρεία ολοκληρώνει αυτή την περίοδο την εξαγορά (και απορρόφηση) της «Κλουκίνας – Ι. Λάππας». Η τελευταία έχει στην κατοχή της ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο εμπορικών καταστημάτων και συναφών ακινήτων. Οι δύο «ναυαρχίδες» της είναι δύο καταστήματα στην οδό Ερμού 44-46, επιφανείας 800 τ.μ. και 1.438 τ.μ. και τα οποία είναι μισθωμένα στις αλυσίδες Adidas και Zara (όμιλος Inditex) αντίστοιχα. Στόχος της Intracom Properties είναι η αξιοποίηση του εν λόγω χαρτοφυλακίου, μέσω π.χ. της ανακατασκευής ή αναβάθμισης ακινήτων, ή της αλλαγής χρήσης και μίσθωσης, ή ακόμη και μέσω της απευθείας πώλησης.

Σημαντική επενδυτική δραστηριότητα έχει αναπτύξει στην ελληνική αγορά και ο όμιλος Everty Greece, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα στο ελληνικό real estate για λογαριασμό του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου YNV Group. O όμιλος διαχειρίζεται πέντε εταιρείες στους τομείς της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης και των ακινήτων. Η Everty Greece έχει ήδη δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων που προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ, καθώς τους τελευταίους μήνες πρόσθεσε τέσσερα νέα κτίρια υπό τη διαχείρισή της. Η πιο πρόσφατη επένδυση ήταν και η μεγαλύτερη, καθώς η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά ενός χαρτοφυλακίου από δύο κτίρια logistics στην περιοχή του Ασπροπύργου, στη Δυτική Αττική. Πρόκειται για κτίρια συνολικής επιφανείας 33.000 τ.μ., που είναι μισθωμένα σε πολυεθνικούς ομίλους logistics στο Μαύρο Λιθάρι και τα Μελίσσια. Πηγές της αγοράς εκτιμούσαν ότι το ύψος της συναλλαγής αυτής είναι πιθανό να ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα η εταιρεία προχώρησε σε μια ακόμη επένδυση για την απόκτηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Elounda Gulf Villas στην Κρήτη. Πρόκειται για ένα πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε αστέρων, το οποίο αποτελείται από 18 πολυτελείς ιδιωτικές βίλες και 15 σουίτες. Στο συγκρότημα θα πραγματοποιηθούν εργασίες αναβάθμισης για τη μεγιστοποίηση της απόδοσής του. Η Everty έχει αποκτήσει και το ξενοδοχείο Iconic στο Ημεροβίγλι της Σαντορίνης.

Στον τομέα των γραφείων η Everty πρόσθεσε πριν από μερικούς μήνες ένα νέο κτίριο γραφείων στη Μεταμόρφωση, στην οδό Γ. Παπανδρέου 141. Πρόκειται για ένα πλήρως ανακαινισμένο κτίριο, επιφανείας 3.800 τ.μ., που μισθώνεται σε διάφορες εταιρείες, όπως η εταιρεία διανομών Box Now.

Παράλληλα, έχει αποκτήσει και δύο ακόμη κτίρια γραφείων στο Μαρούσι, τα οποία ανήκαν στη Hellenic Properties. Το μεγαλύτερο εξ αυτών είναι το κτίριο ART1, επιφανείας 2.000 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην οδό Αρτέμιδος 1. Αποκτήθηκε τον περυσινό Σεπτέμβριο, αφού ανακαινίστηκε πλήρως και μεταξύ άλλων μισθώνεται στην GPN International Ltd Hellas. Το έτερο ακίνητο είναι ένα κτίριο των 1.200 τ.μ. στην οδό Αποστόλου Παύλου 10, που μισθώνεται από την εταιρεία Kariera, θυγατρική του ομίλου στελέχωσης επιχειρήσεων Career Builder.

Σημαντικός πόλος στην αγορά ακινήτων και δη στον τομέα της φιλοξενίας και του τουρισμού, μέσω οικιστικών και ξενοδοχειακών ακινήτων, φιλοδοξεί να αποτελέσει και η Luxury Life, θυγατρική εταιρεία του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής, στην οποία αναμένεται να ενταχθεί ως στρατηγικός επενδυτής και μέτοχος του 50% ο κ. Παύλος Βαρδινογιάννης και μέλη της οικογένειάς του. Οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει μη δεσμευτικό μνημόνιο συναντίληψης (MOU), με την οριστική συμφωνία να προσδιορίζεται ότι θα ολοκληρωθεί χρονικά προς το τέλος του έτους.

Η Luxury Life έχει προχωρήσει τη διαδικασία για τη σταδιακή απόκτηση από την Intrum ενός χαρτοφυλακίου από 186 ακίνητα, έχοντας επικρατήσει σε σχετικό διαγωνισμό, προσφέροντας 19,8 εκατ. ευρώ. Στο χαρτοφυλάκιο αυτό περιλαμβάνονται ακίνητα διαφόρων κατηγοριών, τα οποία βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η συνεργασία με την οικογένεια Βαρδινογιάννη αναμένεται να επιταχύνει τον σχετικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση του εν λόγω χαρτοφυλακίου, π.χ. μέσω πωλήσεων, αναβαθμίσεων και εκμετάλλευσης. Παράλληλα, όμως, θα προσφέρει και την οικονομική «ρώμη» για τη διεκδίκηση της απόκτησης πρόσθετων χαρτοφυλακίων ακινήτων, είτε μέσω των σχετικών διαγωνισμών των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων είτε μέσω των πλειστηριασμών. Αυτοί οι δύο τομείς είναι κι εκείνοι στους οποίους επικεντρώνεται η Luxury Life, καθώς θεωρείται ότι εκεί εντοπίζονται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2022 η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά της Novamore Limited, αντί 12,5 εκατ. ευρώ. Η Novamore έχει στην κατοχή της μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εγγυήσεις ακινήτων συνολικής αξίας 33 εκατ. ευρώ. Αρκετά εξ αυτών είναι πολυτελείς κατοικίες σε περιοχές όπως η Βούλα και το Παλαιό Ψυχικό. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει ήδη αποκτήσει οριζόντια ιδιοκτησία 520 τ.μ. στο Ψυχικό, αντί 1,5 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Real estate: Τεράστια ζήτηση για εγκαταστάσεις logistics

Real estate: Σε νέα πράσινα κτίρια επενδύουν οι ΑΕΕΑΠ

Φθηνά για τους ξένους τα ακίνητα στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News