ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλο οικιστικό project στην καρδιά του Ψυχικού

Μεγάλο οικιστικό project στην καρδιά του Ψυχικού

Το μεγαλύτερο project οικιστικής ανάπτυξης που έχει γίνει ποτέ στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού σχεδιάζει ο επιχειρηματίας Γιάννης Παπαλέκας. Εχοντας το τελευταίο διάστημα αποκτήσει σειρά ιδιοκτησιών στην περιοχή, και εγκαταστήσει και τα γραφεία των εταιρειών του σε κτίριο στο νέο Ψυχικό, πέτυχε να εξαγοράσει την τελευταία μεγάλη ελεύθερη έκταση της περιοχής. Πρόκειται για το κτήμα που είναι γνωστό στους κατοίκους του Ψυχικού ως «Φιστικιές», έκτασης 8 στρεμμάτων. Βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής, στον Φάρο και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Δ. Βασιλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», παρά το γεγονός πως σε αυτόν τον δρόμο επιτρέπονται οι εμπορικές χρήσεις, και εκεί βρίσκεται άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών καταστημάτων του Ψυχικού, ο επιχειρηματίας έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μια αμιγώς οικιστική ανάπτυξη οικοδομώντας δεκάδες διαμερίσματα ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Η ζήτηση για κατοικίες στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού είναι ιδιαίτερα ισχυρή και η προσφορά λίαν περιορισμένη, με αποτέλεσμα οι τιμές πώλησης τον τελευταίο καιρό, ειδικά για νεόδμητα διαμερίσματα, να τείνουν να προσεγγίσουν ή και να ξεπεράσουν τις 10.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Με δεδομένο ότι ο συντελεστής δόμησης στην περιοχή είναι ένα (1), αυτό σημαίνει πως δυνητικά μπορεί να οικοδομήσει έως και 8.000 τετραγωνικά μέτρα, τα οποία αναφέρεται ενδεικτικά ότι αντιστοιχούν σε 40 διαμερίσματα των 200 τετραγωνικών.

Αν και δεν έχει ακόμη υποβληθεί αίτηση για την έκδοση οικοδομικών αδειών λόγω ορισμένων εκκρεμοτήτων που αναμένεται να λυθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, τα πρώτα αρχιτεκτονικά σχέδια έχουν ήδη γίνει και προβλέπουν πολύ μεγάλα διαμερίσματα στους επάνω ορόφους αλλά και κάποια μικρότερου εμβαδού σε χαμηλότερα επίπεδα. Παράλληλα προβλέπεται πολυώροφο υπόγειο πάρκινγκ, ενώ λαμβάνεται μέριμνα για να ελαχιστοποιηθεί το αποτύπωμα της ανάπτυξης στο περιβάλλον αλλά και στο κυκλοφοριακό της περιοχής.

«Πρόκειται για ένα φιλόδοξο λόγω των διαστάσεών του project, το οποίο όμως υπόσχεται σημαντικότατες υπεραξίες», αναφέρουν κτηματομεσιτικές πηγές που ειδικεύονται στην περιοχή. Οι εταιρείες συμφερόντων Παπαλέκα απέκτησαν το κτήμα από τους ιδιοκτήτες του, μέλη της οικογένειας Αλεξίου που φέρεται να συνδέεται με την ομώνυμη οικογένεια που πούλησε προ μηνών και περί τα 300 στρέμματα με μικρό αεροδιάδρομο στο Πόρτο Χέλι σε Ιρλανδό επενδυτή.

Η έκταση στο Ψυχικό παρέμεινε επί σειράν ετών δεσμευμένη, καθώς είχε απαλλοτριωθεί από τον δήμο, ο οποίος ωστόσο αδυνατώντας να καταβάλει τη σχετική αποζημίωση έχασε το ακίνητο έπειτα από αλλεπάλληλες προσφυγές των ιδιοκτητών του. Ετσι άλλωστε παρέμεινε ανεκμετάλλευτο επί δεκαετίες, για να φτάσει τώρα να συνδέεται με τα σχέδια για τη μεγαλύτερη οικιστική ανάπτυξη που έχει γίνει μέχρι στιγμής στην ιστορία του Ψυχικού. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες που συνδέονται κυρίως με την αντιμετώπιση προβλημάτων που είχε αποκτήσει το ακίνητο κατά την πολυετή περιπέτειά του, όπως η επαναφορά του συντελεστή του στον συντελεστή που ισχύει στην περιοχή αλλά και η απαλλαγή του από την υποχρέωση εισφοράς σε γη, εξηγούν νομικοί κύκλοι που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση.

Το κτήμα, στο οποίο όντως υπάρχουν φιστικιές, συνδέεται από τους επαΐοντες με την ιστορία και τις απαρχές της καλλιέργειας αυτού του καρπού στην Ελλάδα και ειδικότερα με τον ιδιόκτητη της βιομηχανίας σοκολάτας Παυλίδη, Δημήτρη Παυλίδη, ο οποίος περί το 1860 εγκατέστησε φυτεία φιστικιάς στο κτήμα του στο Ψυχικό. Το οικόπεδο που έχει περάσει στον έλεγχο εταιρειών συμφερόντων του Γιάννη Παπαλέκα είναι το οικοδομικό τετράγωνο 16. Αυτό μαζί με το οικοδομικό τετράγωνο 15, που προ δεκαετιών στέγαζε το νηπιαγωγείο «Πλάτων», είναι από τους τελευταίους αδόμητους χώρους στην περιοχή του Νέου Ψυχικού.

Διαβάστε επίσης: 

Αύξηση των ξένων επενδυτών το 2023 για πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα

Αντίπαρος: Πέντε βίλες πουλήθηκαν αντί 42 εκατ. ευρώ

Στα επίπεδα του 2008 οι τιμές των κατοικιών – Σε ποιες περιοχές ανέκαμψαν πλήρως

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News