Business & Finance Τρίτη 19/12/2023, 08:48 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αγνοούν την τεχνητή νοημοσύνη

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αγνοούν την τεχνητή νοημοσύνη

Tην ώρα που η νέας γενιάς τεχνητή νοημοσύνη, η λεγόμενη Gen AI, φέρνει τεκτονικές αλλαγές σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, έχοντας τη δυνατότητα να αυξήσει το ελληνικό ΑΕΠ επιπλέον κατά 5,5% έως το 2030, η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων όχι μόνο δεν έχει ασχοληθεί με την αξιοποίηση τέτοιων λύσεων, αλλά δεν φαίνεται να έχει καν την πρόθεση να τις ενσωματώσει ακόμη και στο… άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΠΕ από την Deloitte με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, ενώ οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις συμφωνούν πως η Gen AI μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα και την ανάπτυξή τους, μόλις το 9% των επιχειρήσεων έχει ήδη προσαρμόσει τη στρατηγική του για την αξιοποίηση τέτοιων πρωτοποριακών λύσεων. Η υιοθέτηση δηλαδή της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης –όπως αυτή άρχισε να εξαπλώνεται με την έλευση του δημοφιλούς chatbot, ChatGPT– δεν φαίνεται να βρίσκεται ακόμη ψηλά στις προτεραιότητες των ελληνικών επιχειρήσεων, παρότι η συγκεκριμένη τεχνολογία γίνεται γνωστότερη κάθε μέρα και εξελίσσεται ταχύτατα.

Επτά στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις (πλην του κλάδου της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών) δεν έχουν ασχοληθεί ακόμη με λύσεις Gen AI, ενώ μόλις το 15% απαντάει πως έχει ξεκινήσει να πειραματίζεται με τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Στο μεταξύ, ένα μικρό ποσοστό, της τάξης του 16%, αξιολογεί λύσεις δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το υποτονικό ενδιαφέρον από την πλευρά των επιχειρήσεων για την ενσωμάτωση τέτοιων λύσεων στο άμεσο μέλλον. Εξι στις δέκα επιχειρήσεις (πλην ΤΠΕ) δεν σκέφτονται ούτε στο άμεσο μέλλον να ξεκινήσουν την αξιοποίηση τέτοιων τεχνολογιών, με εξαίρεση τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας και υγείας, καθώς και τον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα, που συγκέντρωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών απαντήσεων. Ωστόσο, ακόμη και εταιρείες πληροφορικής (ΤΠΕ) απαντούν πως ακόμη δεν έχουν προσαρμόσει τη στρατηγική τους για την ενσωμάτωση λύσεων Gen AI. Αυτό το ποσοστό αγγίζει το 67%, σε αντίθεση με το 33% που κάνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Γιατί οι εταιρείες φοβούνται τη χρήση Gen AI; Το 43% των επιχειρήσεων (πλην ΤΠΕ) έχει ενδοιασμούς ως προς τη συγκεκριμένη τεχνολογία αφενός λόγω του ασαφούς ρυθμιστικού πλαισίου (31%), αφετέρου λόγω των διαρροών εμπιστευτικών πληροφοριών (28%) αλλά και της παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων (15%). Βέβαια, 6 στις 10 (57%) βλέπουν αυτή την τεχνολογία «με καλό μάτι», κάτι που «είναι θετικό για την προοπτική ενσωμάτωσης τέτοιου είδους τεχνολογιών εντός των ελληνικών επιχειρήσεων στο μέλλον», λέει χαρακτηριστικά η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο του ΣΕΠΕ «Digital economy forum 2023: Shaping Greece’s Digital Future».

Παράλληλα, οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στη χρήση της Gen AI, άποψη με την οποία συμφωνούν 7 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις. Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις (31%) αφορούν την έλλειψη εσωτερικών δεξιοτήτων (29%), την έλλειψη γνώσης γύρω από δυνητικές εφαρμογές της (29%), την έλλειψη κατάλληλων συνεργασιών με τρίτους (21%) κ.ά.

Συνεισφορά στο ΑΕΠ

Ενώ ακόμη το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων για τη νέα τεχνολογία παραμένει κάπως υποτονικό, η επίδραση της Gen AI στο ΑΕΠ της χώρας είναι σημαντική. Ετσι, ο αντίκτυπος της νέας τεχνολογίας στην ελληνική οικονομία αναμένεται να ανέλθει στα 10,7 δισ. ευρώ έως το 2030. «Η Gen AI θα επηρεάσει θετικά την ελληνική οικονομία, και με ένα συντηρητικό σενάριο βλέπουμε ότι σωρευτικά μέχρι το 2030 η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει μια επιπλέον αύξηση 5,5% σωρευτικά ή 10,7 δισ. ευρώ», είπε κατά την παρουσίαση της μελέτης ο Νίκος Χριστοδούλου, partner, consulting leader στην Deloitte Greece. Το μεγαλύτερο ποσοστό της επίδρασης αυτής εκτιμάται πως θα προέλθει από 5 κλάδους της οικονομίας: χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, χονδρικό εμπόριο, μεταποίηση, παροχή υπηρεσιών, ενημέρωση και επικοινωνία. Πρόκληση αποτελούσε και αποτελεί η εύρεση στελεχών πληροφορικής για την κάλυψη των αναγκών που δημιουργεί η έλευση της Gen AI. Με βάση προηγούμενη μελέτη, η ελληνική οικονομία χρειαζόταν περίπου 57.500 επιστήμονες στον κλάδο της πληροφορικής και της τεχνολογίας έως το 2030. Εάν συνυπολογιστεί όμως και η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης, ο αριθμός αυτός αυξάνεται στους 83.000. «Μέχρι το 2030 θα θέλουμε 83.000 επιστήμονες, που αυτή τη στιγμή δεν έχουμε», επισήμανε ο κ. Χριστοδούλου. Ωστόσο, με τη λήψη μέτρων πολιτικής, όπως η εφαρμογή ταχύρρυθμων προγραμμάτων ανάπτυξης δεξιοτήτων, το κενό μεταξύ προσφοράς και ζήτησης θα μπορούσε να μειωθεί στις 44.500 θέσεις εργασίας.

Διαβάστε επίσης: 

Deloitte: Πάνω από τα 10 δισ. ευρώ ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης για την ελληνική οικονομία έως το 2030

Ερευνα Adecco: Σχεδόν οι μισοί Έλληνες δεν εμπιστεύονται τα εργαλεία AI

Kaspersky: Δίκοπο μαχαίρι για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα η Generative AI

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News