ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Ολοκληρώθηκε ο κύκλος αναδιάρθρωσης – Οι 3 τομείς δραστηριότητας

Ελλάκτωρ: Ολοκληρώθηκε ο κύκλος αναδιάρθρωσης – Οι 3 τομείς δραστηριότητας

Ρευστότητα, η οποία θα ξεπεράσει τα 650 εκατ. ευρώ, έχει εξασφαλίσει για την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου του ο όμιλος Ελλάκτωρ, μετά την πώληση και του υπόλοιπου 25% της Anemos στη Motor Oil Renewable Energy (MORE), θυγατρική του ομίλου Motor Oil. Οπως έγινε γνωστό χθες, η σχετική πώληση, ύψους 123,5 εκατ. ευρώ, έλαβε την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Ελλάκτωρ, κάτι που σημαίνει ότι η πρώην θυγατρική στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα περάσει υπό τον πλήρη έλεγχο της Motor Oil.

Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται ένας μεγάλος κύκλος αναδιάρθρωσης και πώλησης περιουσιακών στοιχείων που δεν εξυπηρετούσαν τη στρατηγική στόχευση, δηλαδή την επίτευξη υψηλών περιθωρίων κέρδους και χαμηλής δανειακής μόχλευσης, μέσω της εστίασης των δραστηριοτήτων στις παραχωρήσεις, στη διαχείριση απορριμμάτων και στο real estate. Αυτή η διαδικασία διήρκεσε περίπου δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων πωλήθηκε το σύνολο της δραστηριότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), όπως επίσης και ο κατασκευαστικός «βραχίονας», η θυγατρική Ακτωρ.

Η πώληση της τελευταίας στην Intrakat, αντί συνολικού ποσού 214 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Συγκεκριμένα, ο όμιλος Ελλάκτωρ έχει εισπράξει ήδη τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 114 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια των επόμενων 19 μηνών από την υπογραφή της συμφωνίας. Πρόκειται για δάνεια που είχε χορηγήσει η Ελλάκτωρ στην Ακτωρ, τα οποία τώρα αποπληρώνονται με την εγγύηση της Intrakat. Παράλληλα μεταβιβάστηκε και το εμπορικό πάρκο Smart Park της θυγατρικής REDS στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή, σε μια συμφωνία συνολικής αξίας 115 εκατ. ευρώ που απέφερε καθαρά έσοδα 93 εκατ. ευρώ στη REDS.

Οι 3 τομείς δραστηριότητας

Πηγές εντός του ομίλου ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι με τη μεταβίβαση και του υπόλοιπου 25% της Anemos λαμβάνει τέλος η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και θυγατρικών εταιρειών του ομίλου, καθώς δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποια ανάλογη κίνηση στο άμεσο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι ο όμιλος Ελλάκτωρ θα έχει πλέον τρεις διακριτούς τομείς δραστηριότητας και πηγές εσόδων και κερδών, τις παραχωρήσεις, τη διαχείριση απορριμμάτων και την ανάπτυξη ακινήτων.

Μάλιστα, παρά την κατά καιρούς φημολογία που διακινείται στην αγορά των κατασκευών, οι μέτοχοι του ομίλου και δη η ολλανδική Reggeborgh Invest, που ελέγχει το μεγαλύτερο ποσοστό, διαμηνύουν ότι δεν προτίθενται να μεταβιβάσουν ούτε την Ακτωρ Παραχωρήσεις, αλλά ούτε και την Ηλέκτωρ (διαχείριση απορριμμάτων). Υπενθυμίζεται ότι αυτή την περίοδο η Ακτωρ Παραχωρήσεις διεκδικεί έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ.

Σημαντικό είναι και το επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα των ακινήτων, όπου η REDS σχεδιάζει έργα ύψους 320 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 80-90 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα απαιτήσει η ανάπλαση της Μαρίνας Αλίμου. Το έργο ανάπτυξης του Cambas Project στην Παλλήνη θα απαιτήσει κεφάλαια 170 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο για την ανάπτυξη του ακινήτου στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης άλλα 150 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τη δομή της χρηματοδότησης των εν λόγω επενδύσεων, το 50% θα προέλθει από δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, το 30% από τραπεζικό δανεισμό και το υπόλοιπο 20% από ίδια κεφάλαια της REDS.

Το Cambas Project αφορά την ανάπτυξη 88.900 τ.μ. σε μια έκταση συνολικής επιφάνειας 315 στρεμμάτων. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 50.000 τ.μ. πράσινων κτιρίων γραφείων, 25.000 τ.μ. χώρων πολιτισμού και 16.500 τ.μ. εμπορικών χώρων και καταστημάτων εστίασης. Αντίστοιχα, στην έκταση των 346 στρεμμάτων στις Γούρνες Ηρακλείου προωθείται η ανάπτυξη συγκροτήματος μεικτής χρήσης, επιφάνειας 59.000 τ.μ. Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος που θα περιλαμβάνει καζίνο, εμπορικά κέντρα, μαρίνα κι ένα συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο.

Διαβάστε επίσης: 

Ελλάκτωρ: Πωλεί το υπόλοιπο 25% της Anemos στη Motor Oil

Ελλάκτωρ: Εξετάζει το σενάριο πώλησης του 25% της Anemos – Δεν υπάρχει οριστική συμφωνία

Ελλάκτωρ: Στα 214 εκατ. ευρώ το τίμημα για την Άκτωρ – Πώς θα εισπραχθεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News