Business & Finance Τρίτη 28/11/2023, 14:55
BUSINESS & FINANCE

Ερευνα Adecco: Σχεδόν οι μισοί Έλληνες δεν εμπιστεύονται τα εργαλεία AI

Ερευνα Adecco: Σχεδόν οι μισοί Έλληνες δεν εμπιστεύονται τα εργαλεία AI

Οι νέες τάσεις στην εγχώρια αγορά καταγράφονται στην έρευνα του Ομίλου Adecco Global Workforce of the Future 2023 σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη (AI) κερδίζει καθημερινά έδαφος και η ψηφιακή μετάβαση εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς,φέροντας στο προσκήνιο τη σημασία της ΑΙ στην εργασία, αποτυπώνοντας τις νέες τάσεις στην εγχώρια αγορά. Εστιάζοντας στη συλλογή σημαντικών διεθνών στοιχείων παρουσιάζεται ο βαθμός προετοιμασίας και ανταπόκρισης των εργαζομένων στα εργαλεία AI, καθώς και σημαντικά στοιχεία και κρίσιμες παράμετροι που αναδεικνύουν την επιρροή της τεχνολογικής εξέλιξης στον εργασιακό χώρο στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες δεν είναι πλήρως εξοικειωμένοι με τη χρήση GenAI

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη μελέτη το ποσοστό των Ελλήνων εργαζομένων που αξιοποιούν το GenAI είναι σημαντικά μικρότερο από τον διεθνή μέσο όρο (54%), ενώ λιγότεροι από τους μισούς χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης με την καθοδήγηση των εργοδοτών τους. Μάλιστα το 46%, δηλώνει πως ακόμη δεν εμπιστεύεται την αξιοπιστία των εργαλείων AI για τις επαγγελματικές του απαιτήσεις. 

Την ίδια στιγμή φαίνεται πως οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα αισθάνονται πως η ποιότητα της εργασίας τους αναβαθμίζεται με τη χρήση εργαλείων AI, με τη δημοφιλέστερη αιτιολογία να είναι η δυνατότητα που προσφέρουν για άμεση εύρεση και συγκέντρωση των πληροφοριών, δίνοντας ηχηρό μήνυμα για ευρεία ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το 59% των ερωτηθέντων αναφέρει πως η προσθήκη του GenAI στην τεχνολογική εργαλειοθήκη τους, τους  καθιστά περισσότερο αποδοτικούς, καθώς τους επιτρέπει να εξοικονομήσουν χρόνο για να επικεντρωθούν σε σημαντικότερες πτυχές της εργασίας τους. Παρ’ όλα αυτά, σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων στη χώρα μας (56%) θεωρεί αναγκαία την παροχή εκπαίδευσης και καθοδήγησης από τον εργοδότη τους, προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερη γνώση στη χρήση του Gen AI, ώστε να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τη νέα τεχνολογία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Δεν προκαλεί έκπληξη, επομένως, ότι ανάγεται σε σημαντική συνιστώσα η ανάγκη εξοικείωσης με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μέσα στην επόμενη δεκαετία (80% των εργαζομένων). Επιπλέον, το 70% των ερωτηθέντων αναφέρει πως προτίθεται να εκπαιδευτεί, διευρύνοντας τις γνώσεις του πάνω στην ορθή χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, αναδεικνύοντας τα GenAI tools σε θεμελιώδες μέρος της καθημερινής εμπειρίας των εργαζομένων στο άμεσο μάλιστα μέλλον. 

Η προστιθέμενη αξία των soft skills

Σύμφωνα με την έρευνα, ο ανθρώπινος παράγοντας εξακολουθεί να κατέχει κυρίαρχο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει το εργασιακό περιβάλλον, καθώς σε υψηλότερη θέση από τη χρήση του GenAI στην εργασία κατατάσσονται η συναισθηματική νοημοσύνη (40%), η ενσυναίσθηση (34%) και η κριτική σκέψη (32%).
Η μετάβαση προς ένα εργασιακό μέλλον που βασίζεται στις δεξιότητες φαίνεται να εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, αποτελώντας μάλιστα κριτήριο παραμονής στην τρέχουσα εργασία. Υψηλό ποσοστό (45%) δηλώνει ότι σκοπεύει να παραμείνει στην τωρινή του εργασία για τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 54% των εργαζομένων πιστεύει ότι οι δεξιότητές τους μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλους ρόλους ή κλάδους.

Τέλος, αν και τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται για τη χώρα μας στο Global Workforce of the Future 2023 αποδεικνύουν ότι το GenAI ήρθε για να μείνει, τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι εργοδότες φαίνεται πως θα χρειαστούν χρόνο, ώστε να εξοικειωθούν πλήρως με την χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στην εργασιακή καθημερινότητά τους.

Η έρευνα Global Workforce of the Future 2023 πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά από τον Όμιλο Adecco και διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 30.000 εργαζομένων από 23 χώρες και 25 διαφορετικούς κλάδους.

Διαβάστε επίσης:

Η OpenAI βρήκε κάτι επικίνδυνο για την ανθρωπότητα – Είναι το Q* ο λόγος της απόλυσης του Sam Altman;

Sam Altman: Είναι ένας νέος Steve Jobs ή ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στη γη;

Ανησυχίες για την ισχύ των Big Tech – Η τεχνητή νοημοσύνη τις κάνει παντοδύναμες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News