Business & Finance Τρίτη 28/11/2023, 14:23
ELXIS

Περίπου 3 εκατ. Ευρωπαίοι ψάχνουν εξοχικά – Γιατί η Ελλάδα γίνεται «μαγνήτης»

Περίπου 3 εκατ. Ευρωπαίοι ψάχνουν εξοχικά – Γιατί η Ελλάδα γίνεται «μαγνήτης»

Ιδανικός προορισμός για τους ξένους αγοραστές εξοχικών κατοικιών αποτελεί πλέον η Ελλάδα, καθώς η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού έχει λειτουργήσει θετικά για την άνοδο της ζήτησης τους τελευταίους μήνες. Αττό προκύπτει από ανάλυση της ελληνικής Elxis, που εδρεύει στην Ολλανδία και ειδικεύεται σε πωλήσεις εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα, η οποία αποδίδει την εξέλιξη αυτή στις χαμηλότερες τιμές πώλησης συγκριτικά με άλλες αγορές στην Ευρώπη. Έτσι, οι  ξένοι μπορούν να αποφύγουν την λήψη στεγαστικού δανείου, προκειμένου να αποκτήσουν μια εξοχική κατοικία στην Ελλάδα.

«Μετά την αύξηση των επιτοκίων, βλέπουμε ότι, μεταξύ των πελατών μας, έχει παγώσει η επιθυμία για τραπεζικό δανεισμό στο πλαίσιο της απόκτησης ενός εξοχικού. Αυτό συμβαίνει, επειδή το επιτόκιο του δανεισμού, ύψους 4% – 5%, στην ουσία εκμηδενίζει την απόδοση που μπορεί να έχει ένας επενδυτής από την εκμετάλλευση της εξοχικής κατοικίας που αγοράζει»,  σημειώνει ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι όσοι επενδυτές προέρχονται από χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, π.χ. από Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ηνωμένο  Βασίλειο, Αυστρία και Ελβετία, προτιμούν πλέον να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο τις αποταμιεύσεις τους για την απόκτηση ενός εξοχικού στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ελλάδα.  

Σύμφωνα με την Elxis, με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν τετραπλό όφελος:

1) Προστασία των κεφαλαίων τους από τον πληθωρισμό

2) Ικανοποιητική απόδοση από την εκμετάλλευση του ακινήτου στο οποίο επενδύουν 

3) Συνδυάζουν έσοδα από εκμετάλλευση και προσωπική χρήση («το τερπνόν μετά του ωφελίμου»).

4) Εξαιρετικές προοπτικές μελλοντικής υπεραξίας του ακινήτου τους σε περίπτωση που επιθυμούν να το μεταπωλήσουν μετά  από 5-10 χρόνια.

Το γεγονός ότι η μέση τιμή πώλησης ενός νεόδμητου εξοχικού στην Ελλάδα κινείται πέριξ των 300.000 – 350.000 ευρώ, την καθιστά ιδανική για τους Ευρωπαίους επενδυτές, κάτι που έχει αρχίσει να γίνεται πλέον αντιληπτό από όλο και μεγαλύτερη μάζα υποψήφιων αγοραστών. «Υπάρχει πολύ μεγάλη αξία στα εξοχικά της Ελλάδας, καθώς με ένα χαμηλό ποσό, συγκριτικά με άλλες  αγορές, μπορεί κανείς να αποκτήσει ένα σπίτι, κοντά στην θάλασσα, ή με θέα σε αυτήν, με πισίνα και όλες τις ανέσεις», σημειώνει ο κ. Γαβριηλίδης. Συμπληρώνει δε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις που βασίζονται σε σχετικές έρευνες, τη στιγμή αυτή υπάρχει ένας αριθμός περίπου 3 εκατομμυρίων πολιτών από την Δυτική Ευρώπη, που σκέφτεται να επενδύσει ένα κεφάλαιο περίπου 300.000 – 350.000 ευρώ για εκμετάλλευση και ίδια χρήση.

Έτσι, η αγορά της Ελλάδας εξελίσσεται σε ιδιαίτερα «θερμή» μεταξύ των ξένων, κάτι που αποτυπώνεται και στις προτιμήσεις των τουριστών και  ασφαλώς λειτουργεί και υπέρ της αγοράς των εξοχικών κατοικιών. Ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων που προσφέρονται είναι τέτοιος, ώστε να την προτιμούν όλο και περισσότεροι επενδυτές. «Η αγορά έχει επίσης σαφώς αλλάξει τα τελευταία χρόνια από αγορά αγοραστών σε αγορά πωλητών, ιδίως για τις νεόδμητες κατοικίες. Ενώ πριν 10 χρόνια βλέπαμε αγοραστές να επιλέγουν τα ακίνητα, τώρα για ορισμένα projects έχουμε μια λίστα αναμονής με ενδιαφερόμενους που περιμένουν να ανακοινωθεί το επόμενο έργο», καταλήγει ο κ. Γαβριηλίδης. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Εξοχικό στην Ελλάδα στην τιμή θέσης πάρκινγκ στο Άμστερνταμ – Πιο πολλά και πιο ακριβά αγοράζουν οι ξένοι

Οι ομογενείς αγοράζουν εξοχικά στην Ελλάδα – Τι ψάχνουν

Φθηνά για τους ξένους τα ακίνητα στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News