Business & Finance Τρίτη 19/12/2023, 07:21
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Helleniq Energy: Αποφάσεις στο πρώτο μισό του 2024 για τη συμμετοχή στη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Helleniq Energy: Αποφάσεις στο πρώτο μισό του 2024 για τη συμμετοχή στη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Λύση για την διαχείριση της συμμετοχής της στη ΔΕΠΑ Εμπορίας αναζητεί η Helleniq Energy μετά την αναστολή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Helleniq Energy Ανδρέα Σιάμισιη, μέσα στους επόμενους 3-6 μήνες θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις σχετικά με το 35% που κατέχει η εταιρία στη ΔΕΠΑ Εμπορίας στην κατεύθυνση της εξαγοράς του από το δημόσιο ή από τρίτο επενδυτή είτε ακόμη και του πλήρες ελέγχου της από την Helleniq Energy.

Η ΔΕΠΑ σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη δημιουργήθηκε πριν από πολλά χρόνια με άλλες προδιαγραφές και στόχους που άλλαξαν στην πορεία και πλέον οι δραστηριότητες της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι ευθέως ανταγωνιστικές με αυτές της Helleniq Energy, αναφερόμενος στην επέκταση της στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, όπου η Helleniq Energy δραστηριοποιείται μέσω της Elpedison και στις ΑΠΕ.

«Ή θα την εξαγοράσω ή θα την συγχωνεύσω ή θα την πουλήσω. Δεν γίνεται να τρέχω σε ένα δρόμο με δύο οχήματα, κάποια στιγμή πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας παρά την δικαστική εκκρεμότητα με την ELFE και το αμφισβητούμενης βιωσιμότητας του συμβολαίου της Gazrpom: «Δεν υπάρχουν εταιρίες χωρίς εκκρεμότητες και προβλήματα. Πάντα στη ζωή υπάρχουν αφορμές και λόγια για να σπρώξεις πίσω κάτι. Στο τέλος της ημέρας μπροστά πάνε οι εταιρίες και οι χώρες που αποφασίζουν ή έτσι ή αλλιώς. Δεν μπορείς να διαιωνίζεις προβλήματα».

Υπενθυμίζεται ότι η αποτίμηση του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Helleniq Energy κυμαίνεται μεταξύ 200-250 εκατ. ευρώ.

Βουλγαρία

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υπό πώληση δραστηριότητα της Lukoil στη Βουλγαρία ο κ. Σιάμισιης δήλωσε ότι η Helleniq Energy παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με στόχο κυρίως να αποτρέψει το ενδεχόμενο επέκτασης των δραστηριοτήτων της ρωσικής εταιρίας με εξαγωγές προς την ελληνική αγορά. 

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι μας ενδιαφέρει να εξαγοράσουμε άλλο ένα διυλιστήριο, δεν συνάδει και με τη στρατηγική του πράσινου μετασχηματισμού μας, όμως επίσης δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν μας ενδιαφέρει ο ανταγωνισμός στην εσωτερική αγορά, γι αυτό και το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε, είναι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις» είπε ο κ. Σιάμισιης.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι ρωσικές εταιρίες όπως η Lukoil, δραστηριοποιούνται στις αγορές πάνω από την Ελλάδα όπως η Βουλγαρία, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία, στις οποίες η Helleniq Energy έχει επενδύσει, ενώ επεσήμανε ότι πολλές φορές οι ρωσικές εταιρίες δεν λειτουργούν οικονομικά κριτήρια.

Στον τομέα των ΑΠΕ, η Helleniq Energy όπως τόνισε ο κ. Σιάμισιης εξετάζει ευκαιρίες για εξαγορές σε γειτονικές αγορές στοχεύοντας σε πρώτη φάση στη Βουλγαρία όπου ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις για εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ αξιολογεί πάντως ως πολύ σημαντικό το πρόβλημα της δυναμικότητας των δικτύων και  θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση για την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου από έργα που δεν πρόκειται να κατασκευαστούν.

Υπεράκτια αιολικά

Ισχυρό παραμένει το ενδιαφέρον του ομίλου για τα υπεράκτια αιολικά, τομέας στον οποίο έχει συμπράξει με την RWE. Εξετάζει όλες τις περιοχές που έχει υποδείξει η ΕΔΕΥΕΠ με το κατ αρχήν ενδιαφέρον να εστιάζεται στις περιοχές της Κρήτης και της Εύβοιας και στοχεύει τουλάχιστον σε έργα τουλάχιστον 600 MW.

Σε σχέση με τον πετρελαιαγωγό Θεσσαλονίκης-Β. Μακεδονίας, ο κ. Σιάμισιης εμφανίστηκε αισιόδοξος και εκτίμησε ότι μέσα στο 2024 θα επαναλειτουργήσει.

Ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε τέλος και στην πρόσφατη διάθεση μετοχών της Helleniq Energy από το Δημόσιο  και από την Paneuropean του ομίλου Λάτση, σημειώνοντας ότι επιτεύχθηκε ο στόχος για αύξηση της διασποράς της μετοχής. Σημείωσε ωστόσο ότι οι δύο μέτοχοι εξακολουθούν να κατέχουν το 71% της εταιρίας, ποσοστό που είναι υψηλό για εισηγμένη εταιρία.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News