Business & Finance Πέμπτη 14/12/2023, 11:51 ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

BIC ΒΙΟΛΕΞ: Ζημιές 20,53 εκατ. λόγω χαμηλής ζήτησης, υψηλού κόστους, ενεργειακού συμβολαίου – Τα πλάνα

BIC ΒΙΟΛΕΞ: Ζημιές 20,53 εκατ. λόγω χαμηλής ζήτησης, υψηλού κόστους, ενεργειακού συμβολαίου  – Τα πλάνα

Με πτώση των πωλήσεων της τάξης του 13,43%, στα 182,11 εκατ. έκλεισε η περυσινή χρήση για την BIC ΒΙΟΛΕΞ, η οποία παράλληλα είδε τα μικτά της κέρδη να μειώνονται σε ποσοστό 65% καθώς το κόστος πωληθέντων αυξήθηκε κατά 9,3%.

Αυτό που έκανε αίσθηση ωστόσο είναι το γεγονός ότι η εταιρεία έκλεισε το 2022 με ζημιές προ φόρων 21,85 εκατ.  ευρώ, σε αντίθεση με τη χρήση του 2021 όπου είχε εμφανίσει κέρδη 37,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν σε 20,53 εκατ. ευρώ  από κέρδη 30,1 εκατ. ευρώ  το 2021.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, αυτή η εξέλιξη οφείλεται κυρίως στην επένδυση που πραγματοποίησε στον τομέα της ενέργειας, σχετικά με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και στην αποτίμηση του παραγώγου που αποτελεί το προϊόν αυτής της επένδυσης. 

VPPA

Πιο αναλυτικά, τον Νοέμβριο του 2022, η εταιρεία υπέγραψε συμβόλαιο εικονικής αγοράς ενέργειας (VPPA) με τρίτο μέρος στο πλαίσιο της στρατηγικής βιωσιμότητας για την επίτευξη των κλιματικών της στόχων. Σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου, η εταιρεία δεσμεύεται να αγοράσει ποσότητα 55GWh σε σταθερή τιμή για μία περίοδο 15 ετών από το 2024 έως το 2039.

Ένα συμβόλαιο εικονικής αγοράς ενέργειας (VPPA) χαρακτηρίζεται ως χρηματοοικονομικό προϊόν που συνδέεται με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Το συμβόλαιο το οποίο μειώνει σημαντικά την έκθεση της εταιρείας στις διακυμάνσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας έχει ταξινομηθεί ως αντιστάθμιση ταμειακών ροών βάσει των παρακάτω λόγων:

·        Ισχυρή συσχέτιση μεταξύ κόστους παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και των μελλοντικών ταμειακών ροών του συμβολαίου

·        Υψηλός βαθμός μελλοντικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με την εξαιρετικά πιθανή φύση των αντισταθμιζόμενων ταμειακών ροών.

Ζημιά 13 εκατ. ευρώ 

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΔΠΧΑ 9 , η εταιρεία κατά την ημερομηνία υπογραφής του συμβολαίου (4/11/2022), αναγνώρισε ένα παράγωγο στοιχείο του ενεργητικού στην εύλογη αξία, ποσού 42 εκατ. ευρώ  με ισόποση υποχρέωση (αναβαλλόμενο έσοδο-day 1 gain) η οποία θα αντιστραφεί μέσω της κατάστασης αποτελεσμάτων με σταθερή μέθοδο από την ημερομηνία έναρξης παραγωγής του περιουσιακού στοιχείου.

Την 31/12/2022, η εύλογη αξία του παράγωγου στοιχείου του ενεργητικού αποτιμήθηκε στο ποσό των 29 εκατ. ευρώ. Η ζημιά που προέκυψε από την ανωτέρω αποτίμηση ποσού 13 εκατ. ευρώ  αναγνωρίστηκε ως χρηματοοικονομικό έξοδο.

Στρατηγική

H στρατηγική της εταιρείας για το 2023, επικεντρώνεται στη διατήρηση των χαμηλών λειτουργικών εξόδων, στην εμπορική εκμετάλλευση της ήδη εγκατεστημένης βάσης στην Ελλάδα και στην επιστροφή σε κερδοφορία. Ταυτόχρονα η BIC ΒΙΟΛΕΞ θα συνεχίσει την προσπάθεια της έγκαιρης είσπραξης των οφειλών από τους πελάτες της και της διατήρησης /βελτίωση της θέσης της στην ελληνική και παγκόσμια αγορά. Επίσης, η εταιρεία θα συνεχίσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε πάγιο εξοπλισμό που αφορά κυρίως την παραγωγή νέων προηγμένων τεχνολογικά προϊόντων, ανταγωνιστικά σε αγορές υψηλών απαιτήσεων.

Οι Δαπάνες Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας για το σύνολο της φετινής χρονιάς προβλέπονται να φθάσουν περίπου στα 15 εκατ. ευρώ. Τα Ερευνητικά Έργα είναι: 

·        Ανάπτυξη Λεπίδας,

·        Ανάπτυξη Μηχανών,

·        Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων, 

·        Διεργασίες Πλαστικών και Βιομηχανοποίηση.

Σημειώνεται ότι πέρυσι η εταιρεία επένδυσε για πάγιο εξοπλισμό 28 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος μηχανολογικό εξοπλισμό για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, την παραγωγή νέων προϊόντων, τη βελτίωση της διαδικασίας παραγωγής και την απόκτηση νέας τεχνολογίας. 

Προφίλ

Η BIC ΒΙΟΛΕΞ, του ομίλου BIC, προμηθεύει την ελληνική καταναλωτική αγορά με τις κύριες κατηγορίες εμπορευμάτων του Ομίλου BIC που είναι τα γραφικά, οι αναπτήρες και τα ξυριστικά καθώς επίσης και άλλα εμπορεύματα όπως ενδεικτικά αφροί ξυρίσματος, καλσόν, κάλτσες. Η εταιρεία είναι η μεγαλύτερη κατ’ εξοχήν παραγωγός για τον κλάδο των ξυριστικών (Λεπίδες & Συσκευές Ξυρίσματος) του Ομίλου BIC και εξάγει τα προϊόντα της από το εργοστάσιο των Αθηνών.  Επίσης, η εταιρεία διεξάγει για τον Όμιλο BIC την επιστημονική & τεχνολογική έρευνα καθώς και τον σχεδιασμό και ανάπτυξη των νέων ξυριστικών προϊόντων.

Διαβάστε επίσης: 

Πρόστιμο 230 χιλ. ευρώ στη BIC – Για σχολικά είδη με υψηλότερο περιθώριο κέρδους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News