Business & Finance Τρίτη 14/11/2023, 19:01
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική Τράπεζα: Προσφορές 5 δισ. ευρώ σε μόλις 3 ώρες – Προς τα 5,44 ευρώ η τιμή διάθεσης

Η υπερκάλυψη που αναφέρουν πηγές της αγοράς είναι εντυπωσιακή καθώς φαίνεται ότι μέσα σε 3 μόλις ώρες το βιβλίο προσφορών συγκέντρωσε πάνω από 5 δισ. ευρώ

Εθνική Τράπεζα: Προσφορές 5 δισ. ευρώ σε μόλις 3 ώρες – Προς τα 5,44 ευρώ η τιμή διάθεσης

Απόλυτη είναι η ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού στην απόφαση του ΤΧΣ να διαθέσει μέσω Δημόσιας Προσφοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό, μερίδιο ύψους 20% που κατέχει στην ΕΤΕ, όπως αναφέρουν κύκλοι της Τράπεζας. Η προσφορά του Ταμείου μπορεί να επεκταθεί κατά 2%, δηλαδή να φτάσει συνολικά το 22%, εάν υπάρξει ισχυρή ζήτηση, κάτι που ήδη συνέβη από τις πρώτες ώρες της πρώτης χθεσινής μέρας της προσφοράς. Η υπερκάλυψη που αναφέρουν πηγές της αγοράς είναι εντυπωσιακή καθώς φαίνεται ότι μέσα σε 3 μόλις ώρες το βιβλίο προσφορών συγκέντρωσε πάνω από 5 δισ. ευρώ!

Αν η κούρσα της δημόσιας προσφοράς της Εθνικής συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς σήμερα και αύριο, τελευταία μέρα διάθεσης, τότε αδιαμφισβήτητα θα μιλάμε για την πλέον επιτυχημένη ολοκλήρωση της συγκεκριμένης από-επένδυσης του Ταμείου.

Το δε ύψος του τελικού τιμήματος ανά μετοχή, όπως σημειώνουν αναμένεται να κλείσει στο ανώτατο όριο των 5,44 ευρώ ανά μετοχή, τιμή που έκλεισε η Εθνική στο ταμπλό του ΧΑ την Παρασκευή 10/11,  στην τελευταία δηλαδή συνεδρίαση πριν τις επίσημες ανακοινώσεις. Η μετοχή φυσικά ανέβηκε στα 5,8 ευρώ ανά μετοχή στο χθεσινό κλείσιμο αλλά είναι απολύτως αποδεκτό για την αγορά η δημόσια προσφορά να κλείσει πιο χαμηλά, δεδομένου ότι κατά κανόνα όταν διατίθενται μετοχές με τη διαδικασία του book building οι επενδυτές τις αποκτούν με discount.

Σε κάθε περίπτωση το τελικό τίμημα για την πώληση του 22% της Εθνικής από το ΤΧΣ αναμένεται να προσεγγίσει τα 1,1 δισ. ευρώ, σημειώνουν πηγές της αγοράς και προσθέτουν ότι πρόκειται για ποσό που κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό καθώς στέλνει ηχηρό μήνυμα για την δυναμική και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και επί της ουσίας επισφραγίζει την «ολική επαναφορά» της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές, μετά και την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Τράπεζα: Τρεις φορές έχει καλυφθεί ήδη το βιβλίο προσφορών

Ηλ. Ξηρουχάκης (ΤΧΣ): «Συνεχίζουμε δυναμικά το πρόγραμμα αποεπένδυσης»

Μυλωνάς (Εθνική): Πώς θα αξιοποιήσουμε το πλεόνασμα κεφαλαίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News