ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φ. Καραβίας: Προτεραιότητά μας η διανομή μερίσματος το 2024

Φ. Καραβίας: Προτεραιότητά μας η διανομή μερίσματος το 2024

«Η ανταμοιβή των μετόχων αποτελεί προτεραιότητά μας και την ολοκλήρωση της επαναγοράς μετοχών 1,4% φέτος θα ακολουθήσει η διανομή μερίσματος σε μετρητά». Αυτό υπογράμμισε ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών, σημειώνοντας ότι πρόθεση της Τράπεζας είναι να διανείμει το 25% των κερδών του 2023. Με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου τα συνολικά καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 980 εκατ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. ευρώ το εννεάμηνο 2022 και περιλαμβάνουν 111 εκατ. κέρδος από την απόκτηση συμμετοχής στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου.

Όπως εξήγησε η διοίκηση της Eurobank, ο Όμιλος είναι σε αναμονή των αναγκαίων εγκρίσεων από τις εποπτικές αρχές, προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο βήμα της υποβολής δημόσιας προσφοράς για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Ελληνικής τράπεζας, η οποία θα αποτελέσει θυγατρική του Ομίλου. Η Ελληνική τράπεζα θα προσθέσει στην κερδοφορία του Ομίλου περί τα 300 εκατ. ευρώ – με βάση την εκτίμηση για τα κέρδη προ φόρων του 2023. Με δεδομένο ότι ο Όμιλος της Eurobank θα κλείσει το 2023 με κέρδη προ φόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η ενοποίηση της Ελληνικής τράπεζας, θα ανεβάσει την κερδοφορία στο 1,8 δισ. ευρώ περίπου.  

Να σημειωθεί ότι οι δραστηριότητες στο εξωτερικό ήταν κερδοφόρες με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να ενισχύονται σε 342 εκατ. ευρώ το 9μηνο 2023 από 145 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σύμφωνα με την διοίκηση ο Όμιλος θα επικεντρώσει στις τρεις κύριες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται – Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και δεν έχει πλάνα περαιτέρω επέκτασης. Ωστόσο εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους ανάπτυξης στον τομέα του wealth management , με στόχο να αυξήσει τη διείσδυσή της στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Η απορρόφηση της Ελληνικής,  δεν θα επηρεάσει τον στόχο για την διανομή μερίσματος, καθώς το κεφαλαιακό μαξιλάρι που διαθέτει ο Όμιλος υπερβαίνει κατά πολύ την επίπτωση στα κεφάλαια.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023, ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκε σε 19,5%6 και ο δείκτης CET1 σε 16,8%, αυξημένοι κατά 230 και 260 μονάδες βάσης αντίστοιχα έναντι του εννεαμήνου 2022. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,26 ευρώ και η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 18% το εννεάμηνο 2023.

Διαβάστε επίσης:

Eurobank: Καθαρά κέρδη ανά μετοχή 0,26 ευρώ στο εννεάμηνο

ΚΕΠΕ: Ο τελικός «λογαριασμός» της διάσωσης των τραπεζών από το ΤΧΣ

Τράπεζες: Ισχυρά αποτελέσματα βλέπει η Euroxx – Οι τιμές στόχοι για τις μετοχές

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News