ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κωτσόβολος: ΔΕΗ, Quest και Shopflix στην τελική ευθεία

Κωτσόβολος: ΔΕΗ, Quest και Shopflix στην τελική ευθεία

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η επιλογή από την Currys, τον μητρικό όμιλο της «Κωτσόβολος», του προτιμητέου επενδυτή για την «Κωτσόβολος», με πηγές που έχουν γνώση των διαδικασιών να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο ο βρετανικός όμιλος να λάβει τις οριστικές αποφάσεις του μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης. Στους διεκδικητές που είχαν γίνει γνωστοί μέσω και των ανακοινώσεών τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ήτοι η ΔΕΗ και η Quest Συμμετοχών, προστέθηκε χθες και ο όμιλος Μαρινάκη, το όνομα του οποίου είχε κρατηθεί μέχρι στιγμής μυστικό, αν και συμμετείχε εξαρχής στη διαδικασία.

Καθοριστικό ρόλο, πάντως, στην οριστική απόφαση της Currys ενδέχεται να διαδραματίσει το εάν οι διεκδικητές στείλουν βελτιωμένες προσφορές, κάτι που εκτιμάται ότι θα ζητήσει ο βρετανικός όμιλος. Αίσθηση, άλλωστε, προκάλεσε το γεγονός ότι αν και οι «μνηστήρες» έχουν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές –η Quest Συμμετοχών μάλιστα έκανε λόγο σε προχθεσινή ανακοίνωσή της για τελική προσφορά–, ο μητρικός όμιλος της «Κωτσόβολος» σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το πρωί αναφέρει ότι η διαδικασία «έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον αρκετών πιθανών αγοραστών της “Κωτσόβολος”, οι οποίοι έχουν υποβάλει μη δεσμευτικές προσφορές που το διοικητικό συμβούλιο και οι σύμβουλοί του αξιολογούν». Στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποίησε χθες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο επικεφαλής της Quest, Θεόδωρος Φέσσας, είπε χαρακτηριστικά ότι η «Κωτσόβολος» είναι καλή εταιρεία, με καλά οικονομικά στοιχεία και καλή διοίκηση, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν θα δώσουμε και τα ρέστα μας».

Σημειώνεται ότι χθες το πρωί εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα και η ΔΕΗ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. «Η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι συμμετέχει στη διαδικασία πώλησης της εν λόγω εταιρείας, η οποία βρίσκεται στη φάση της κατάθεσης προσφορών, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού. Η ΔΕΗ θα ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα σε περίπτωση που εισέλθει σε δεσμευτική συμφωνία για την εν λόγω συναλλαγή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο τρίτος διεκδικητής που έχει γίνει γνωστός –χωρίς να σημαίνει ότι στην «κούρσα» για την απόκτηση της «Κωτσόβολος» δεν συμμετέχουν και άλλοι– είναι ο όμιλος Μαρινάκη. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2022 ο όμιλος δραστηριοποιείται στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω του marketplace Shopflix, επικεφαλής του οποίου είναι ο Χρήστος Καλογεράκης, επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας Public. Επί των ημερών του, άλλωστε, στην Public έγινε η εξαγορά της Mediamarkt και έτσι η Public εισήλθε στην κατηγορία των «λευκών συσκευών». Πιθανή απόκτηση της «Κωτσόβολος» σημαίνει ότι ο όμιλος θα έχει παρουσία στον κλάδο των καταναλωτικών ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών άμεσα με φυσικά καταστήματα και ηλεκτρονικό κατάστημα, σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ θα αναπτυχθούν συνέργειες και με το marketplace Shopflix.

Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες των προσφορών που έχουν κατατεθεί από τους ενδιαφερομένους, εκτιμάται ότι το τίμημα μπορεί να διαμορφωθεί σε επίπεδα διπλάσια από αυτά που ίσχυσαν την τελευταία φορά που είχε πωληθεί η «Κωτσόβολος» από τον όμιλο Φουρλή στην Dixons (νυν Currys), με το enterprise value να είναι τότε 167 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Κωτσόβολος: Αρκετοί οι μνηστήρες – Η ανακοίνωση της Currys

Κωτσόβολος: Οι προσφορές από Quest, ΔΕΗ και η πρώτη αποτίμηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News