ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρόωρη η διανομή μερίσματος το 2023… στο 20% – 30% των κερδών μπαίνει ο στόχος για το 2024

Πρόωρη η διανομή μερίσματος το 2023… στο 20% – 30% των κερδών μπαίνει ο στόχος για το 2024

Πρόωρη θεωρεί ο επόπτης την διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022 για τις ελληνικές τράπεζες, εξαιτίας της υψηλής αβεβαιότητας στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον. Αντίθετα θετικές διανοίγονται οι προοπτικές για την διανομή μερίσματος από τα κέρδη του τρέχοντος έτους, δηλαδή το 2024, όπως προκύπτει από τον διάλογο που είναι σε εξέλιξη με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. 

Αυτό επεσήμανε σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Εθνικής τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, σημειώνοντας ότι πρόθεση της διοίκησης είναι να προτείνει την διανομή μερίσματος σε ποσοστό 20% – 30% των οργανικών εσόδων, ποσοστό που είναι σημαντικό υψηλότερο από αυτό που είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη χρονιά. 

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου η διοίκησης της Εθνικής σημείωσε ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει την πολιτική ενίσχυσης των κεφαλαίων της τα προσεχή τρίμηνα ενόψει αυτής της προοπτικής διανομής μερίσματος, αξιοποιώντας παράλληλα το απόθεμα των 20 μονάδων βάσης που έχει διακρατήσει για αυτό τον στόχο από τα κέρδη του 2022. Όπως εξήγησε ο CFO του Ομίλου Χρήστος Χριστοδούλου η Τράπεζα διαθέτει υπερεπάρκεια κεφαλαίων, γεγονός που της δίνει την δυνατότητα να εξετάσει και άλλες δυνατότητες. Στη βάση αυτή και στο πλαίσιο της καλύτερης αξιοποίησης των κεφαλαίων της έτσι ώστε να επιτύχει τον στόχο απόδοσης που έχει θέσει η διοίκηση, εξετάζει σε συνεννόηση πάντα με τις εποπτικές αρχές, όπως είπε «δυνατότητες επενδύσεων σε τομείς και εκτός Ελλάδος». 

Να σημειωθεί ότι η δημιουργία κεφαλαίου παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, ως αποτέλεσμα της ισχυρής οργανικής κερδοφορίας, ενισχύοντας τον βασικό κεφαλαιακό δείκτη (CET1 FL) κατά 90 μονάδες βάσης περίπου σε τριμηνιαία βάση και συγκεκριμένα σε 16,5%3 το α’ τρίμηνο 2023. 

O δείκτης MREL του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 21,8%, με την ελάχιστη απαίτηση MREL του Ιανουαρίου 2024 να ανέρχεται σε 22,7% και η διοίκηση θα εξετάσει την έξοδο στις αγορές εντός της χρονιάς ανάλογα και με τις συνθήκες των αγορών.

Σύμφωνα με τον CEO του Ομίλου της Εθνικής «η ταχεία ανάκαμψη των επιδόσεων της οικονομίας θέτει ισχυρές βάσεις για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα. Η μείωση των τιμών ενέργειας και λοιπών πρώτων υλών οδηγεί σε ταχύτερη από το αναμενόμενο αποκλιμάκωση του πληθωρισμού – υποχώρησε ήδη στο 4.5% – γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη». 

Η Τράπεζα είναι σε θέση να υποστηρίξει την περαιτέρω πιστωτική επέκταση με νέες χρηματοδοτήσεις, ενώ στοχεύει στην πλήρη αποπληρωμή της ρευστότητας ύψους 5 δισ. ευρώ που απομένει προς το ευρωσύστημα έως τα τέλη του χρόνου.

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Τράπεζα: Κέρδη 260 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο – Ενίσχυση εσόδων

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Το επενδυτικό ενδιαφέρον θα παραμείνει υψηλό για τη χώρα μας

Τα υψηλά επιτόκια βάζουν φρένο σε χορηγήσεις νέων δανείων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News