ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Σε ποσοστό 20% η πρόθεση για διανομή μερίσματος το 2023

Alpha Bank: Σε ποσοστό 20% η πρόθεση για διανομή μερίσματος το 2023

Σταθερά προσηλωμένοι στην επανέναρξη καταβολής μερισμάτων στους μετόχους από τα κέρδη του 2023 – σε ποσοστό 20% – υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών, παραμένει η διοίκηση της Alpha Bank όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου του 2023, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών. 

Όπως υπογράμμισε «θεμέλιο για την εξέλιξη αυτή αποτελούν, αφενός η επιτυχής υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της Alpha Bank και αφετέρου το ιδιαιτέρως δυναμικό ξεκίνημα της χρονιάς, που χαρακτηρίζεται από ενισχυμένα κέρδη ύψους 162 εκατ. ευρώ και περαιτέρω ισχυροποίηση της κεφαλαιακής βάσης, με τον βασικό δείκτη FL CET1 να ανέρχεται σε 12,8%1, ενισχυμένο κατά 30 μονάδες βάσης.

Όπως σημείωσε ο CEO του Ομίλου «η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που εκτιμάται στο 2,5% αναμένεται να υποστηριχθεί από την αύξηση των εισροών άμεσων ξένων επενδύσεων, ως αποτέλεσμα της δυναμικής του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και από την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, δεδομένης της αξιοσημείωτης βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους και τη μείωση του δημοσιονομικού ρίσκου». Η Τράπεζα θα διοργανώσει virtual Investor Day την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023, όπου η διοίκηση της Alpha Bank θα παρουσιάσει το σχέδιο ανάπτυξής της καθώς και τους αναθεωρημένους στόχους που θα διαμορφώσουν τη μελλοντική στρατηγική κατεύθυνση του Ομίλου.

Η διοίκηση της Alpha Bank υπογράμμισε ότι οι εκλογές δεν επηρεάζουν τα επενδυτικά σχέδια άρα κατ` επέκταση και την τραπεζική χρηματοδότηση, σημειώνοντας ότι «οι πελάτες μας δεν έχουν σταματήσει τα επενδυτικά τους σχέδια, ούτε έχουν φρενάρει τις επενδυτικές τους ιδέες. Είναι αναμενόμενο η προεκλογική περίοδος να προκαλεί μια στασιμότητα ωστόσο αυτό δεν μεταφράζεται σε πάγωμα των επενδύσεων», σημείωσε.

Όπως υπογράμμισε ο CFO του Ομίλου Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου «δεν φαίνεται να υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων πέραν των αναμενόμενων», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν επηρεάσει το εισόδημα, αλλά έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας των δανειοληπτών».

Σε επίπεδο τριμήνου συνεχίστηκε η επίτευξη των στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου της Τράπεζας, με την κερδοφορία να ενισχύεται περαιτέρω επωφελούμενη από την αύξηση του καθαρού εσόδου τόκων, την επικέντρωση στην εξοικονόμηση κόστους, την εξυγίανση του ισολογισμού, την οργανική δημιουργία κεφαλαίων καθώς και την περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων αναφορικά με την ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL)».

Ο δείκτης απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) με βάση τα προσαρμοσμένα  κέρδη μετά από φόρους ύψους 162 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκε σε 11,1%. Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Alpha Bank «οι επιδόσεις σε λειτουργικό επίπεδο αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την κερδοφορία σε περίπου 9% το 2023 από 7,6% το προηγούμενο έτος».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Alpha Bank: Στα 162 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο

Ανθεκτικό το χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News