Business & Finance Παρασκευή 28/04/2023, 08:12 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναγκαίο η βιομηχανική παραγωγή να φτάσει στο 15%-18% του ΑΕΠ

Αναγκαίο η βιομηχανική παραγωγή να φτάσει στο 15%-18% του ΑΕΠ

Την ανάγκη να ενισχυθεί η βιομηχανική παραγωγή και να φτάσει στο 15%-18% του ΑΕΠ επισήμαναν εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας από το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών.  Παράλληλα αναφέρθηκαν στις επενδύσεις του κλάδου, αποτιμώντας θετικά κίνητρα, όπως το επενδυτικό clawback, επανέλαβαν ωστόσο πως το πρόβλημα της υπερφορολόγησης δεν έχει εκλείψει.

«Εάν δεν είμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι δεν θα είμαστε ποτέ εθνικά ανεξάρτητοι», τόνισε ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας και συνδιευθύνων σύμβουλος της Elpen, εκτιμώντας πως τα πράγματα για την ελληνική οικονομία θα είναι δύσκολα εάν η βιομηχανική παραγωγή δεν φτάσει τουλάχιστον στο 15%-18% του ΑΕΠ.

«Περάσαμε 10 πολύ δύσκολα χρόνια αποεπένδυσης και υπερφορολόγησης, τόσο οι ελληνικές όσο και οι ξένες εταιρείες, ωστόσο σταθήκαμε όρθιοι σε ό,τι αφορά επενδύσεις σε θέσεις εργασίας, σε κάλυψη των ασθενών και κοιτάμε μπροστά για την επόμενη ημέρα της τεχνολογίας», ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως η Elpen υλοποιεί επενδυτικό πλάνο ύψους 155 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2019-2025.

Πρόκληση αποτελεί η εύρεση ταλέντου που θα βοηθήσει στην υποστήριξη αυτών των επενδύσεων. «Οσον αφορά την τεχνογνωσία και το κομμάτι που προσπαθούμε να εξειδικευτούμε εμείς, τη βιοτεχνολογία, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επιστήμονες στην Ελλάδα, αλλά έχουμε ανοίξει τα ραντάρ μας στην Ευρώπη», αναφέρει ο CEO της Demo και αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Δημήτρης Δέμος, τονίζοντας πως «υπάρχουν πάρα πολλοί Ευρωπαίοι που θέλουν να έρθουν να δουλέψουν στην Ελλάδα, αλλά και Ελληνες που επιστρέφουν από το εξωτερικό για να εργαστούν στις εταιρείες μας».  Η Demo υλοποιεί επενδυτικό πλάνο ύψους 356 εκατ. ευρώ για τα έτη 2021-2027, στο πλαίσιο του οποίου θα εγκαινιάσει σε οκτώ μήνες από τώρα ερευνητικό κέντρο στον Αγιο Στέφανο Αττικής για την ανάπτυξη βιοτεχνολογικών φαρμάκων.

Ο Νίκος Μαντζούφας, διοικητής της ειδικής υπηρεσίας συντονισμού του ΤΑΑ, ανέφερε πως υπάρχουν 53 επενδυτικά σχέδια των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών που έχουν αξιοποιήσει τα 250 εκατ. ευρώ που δόθηκαν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ, όπως ειπώθηκε, σχεδιάζεται η επέκταση του κινήτρου κατά επιπλέον 150 εκατ.

Υπενθυμίζεται πως το clawback αποτελεί αγκάθι για τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς, «συνιστά μέτρο έμμεσης φορολόγησης». Το επενδυτικό clawback αποτελεί μέτρο συμψηφισμού του clawback με παραγωγικές επενδύσεις και επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, ένα κίνητρο που αποτιμάται θετικά από τον κλάδο.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News