Business & Finance Παρασκευή 9/12/2022, 12:28
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βιομηχανική παραγωγή: Συρρικνώθηκε κατά 2,5% τον Οκτώβριο 

Βιομηχανική παραγωγή: Συρρικνώθηκε κατά 2,5% τον Οκτώβριο 

Συρρίκνωση για δεύτερο διαδοχικό μήνα κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο, στον εναρκτήριο μήνα για το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του 2022. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο κατέγραψε αρνητικό ρυθμό 2,5% εν συγκρίσει με τον Οκτώβριο του 2021, από -1,2% τον Σεπτέμβριο.

Ετήσιες μεταβολές Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής (Διορθωμένα στοιχεία, με βάση τον τυπικό μήνα, δηλαδή τον πραγματικό αριθμό εργάσιμων ημερών)

Βιομηχανική παραγωγή: Συρρικνώθηκε κατά 2,5% τον Οκτώβριο -1

Σύγκριση Οκτωβρίου 2022 με Οκτώβριο 2021 

Η μείωση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 2,5%
τον μήνα Οκτώβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2021, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές
των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από τη μείωση:

• Κατά 21,6% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

2. Από την αύξηση:

• Κατά 0,4% του Δείκτη Παροχής Νερού.

• Κατά 2,4% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού, κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων.

• Κατά 2,8% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη-άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου–υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η επιδείνωση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής συγκρινόμενος σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς επιβραδύνθηκε στο -5,1%. 

Μηνιαία μεταβολή Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής (Διορθωμένα στοιχεία, με βάση τον τυπικό μήνα, δηλαδή τον πραγματικό αριθμό εργάσιμων ημερών)

Βιομηχανική παραγωγή: Συρρικνώθηκε κατά 2,5% τον Οκτώβριο -2

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021, καταγράφηκε αύξηση 3%. 

Μέσοι δείκτες περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου και ποσοστιαίες μεταβολές του Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής (Διορθωμένα στοιχεία, με βάση τον τυπικό μήνα, δηλαδή τον πραγματικό αριθμό εργάσιμων ημερών)

Βιομηχανική παραγωγή: Συρρικνώθηκε κατά 2,5% τον Οκτώβριο -3

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Οκτωβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 0,6%.

Σύγκριση Οκτωβρίου 2022 με Σεπτέμβριο 2022

Η αύξηση του εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 0,6% τον μήνα Οκτώβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτέμβρη 2022, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από την αύξηση:

• Κατά 4% του Δείκτη Παροχής Νερού.

• Κατά 1,6% του Δείκτη Μεταποίησης.

• Κατά 0,2% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.

2. Από τη μείωση:

• Κατά 4,9% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

Μηνιαία μεταβολή εποχικά διορθωμένου Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής

Βιομηχανική παραγωγή: Συρρικνώθηκε κατά 2,5% τον Οκτώβριο -4

Ο δείκτης του κλάδου κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου παραγωγής προϊόντων καπνού σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατά τον Οκτώβριο 2022 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2022.

Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Οκτωβρίου 2022 με τους αντίστοιχους δείκτες του Οκτωβρίου 2021, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στον κλάδο κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News