ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica Bank: Αποχωρεί το ΤΜΕΔΕ από την αύξηση κεφαλαίου

Attica Bank: Αποχωρεί το ΤΜΕΔΕ από την αύξηση κεφαλαίου

Σε διαφωνία στο παρά πέντε αποδίδεται η αποχώρηση του ΤΜΕΔΕ από την αύξηση του  μετοχικού κεφαλαίου ύψους 473,3 εκατ. ευρώ της Attica Bank, που είναι προγραμματισμένη να τρέξει στα τέλη του μήνα. Αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του Moneyreview, βάσει των οποίων η διοίκηση του Ταμείου των Μηχανικών αποφάσισε ότι δεν θα συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 

Η αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη ανατρέπει την συμφωνία των μετόχων που είχε ανακοινωθεί στις 6 Απριλίου και η οποία προέβλεπε ότι το ΤΜΕΔΕ θα συνεισέφερε στην ΑΜΚ έως 40 εκατ. ευρώ, διατηρώντας μετοχική σχέση με την Τράπεζα.

Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση δεν έχουν γίνει γνωστοί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η αποχώρηση αποδίδεται σε διαφωνία με τους υποψήφιους νέους μετόχους και συγκεκριμένα την Thrivest Holding, συμφερόντων των Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την καταρχήν συμφωνία που ανακοινώθηκε λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα η Thrivest Holding επρόκειτο να συμμετάσχει στην ΑΜΚ καταβάλλοντας 64 εκατ. ευρώ, αλλά η σχετική συμφωνία δεν είχε ακόμη υπογραφεί, καθώς αποτελούσε αντικείμενο συνεννοήσεων έως ότου πάρει την μορφή νομικού κειμένου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η πλευρά του ΤΜΕΔΕ ήταν σε διμερείς συζητήσεις με τους υποψήφιους νέους μετόχους προκειμένου να καταλήξει στους όρους αλλά και στην τελική κατανομή του ποσοστού που θα αποκτούσε η Thrivest Holding. Το ποσοστό αυτό θα προέρχονταν από την μερική παραίτηση του ΤΜΕΔΕ από τα δικαιώματα που διατηρεί στην Attica Bank και τα οποία μετά την αποχώρηση του επενδυτικού κεφαλαίου Ellington αντιπροσώπευαν το 20,11% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Το ΤΜΕΔΕ «φιλοδοξούσε» να διατηρήσει – μετά την ΑΜΚ -ποσοστό έως 10% περίπου στην Τράπεζα, αφήνοντας «χώρο» στην είσοδο της Thrivest, η οποία θα αποκτούσε σε αυτήν την φάση περί το 11% της Attica, με την προοπτική το ποσοστό αυτό να γίνει πλειοψηφικό.

Μετά την εξέλιξη αυτή που τερματίζει βάσει όλων των ενδείξεων την μακροχρόνια σχέση του ΤΜΕΔΕ με την Attica Bank, αναζητούνται λύσεις για την κάλυψη του κενού που θα αφήσει πίσω του το Ταμείο των Μηχανικών ενόψει της ΑΜΚ που είναι προ των πυλών. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες η λύση που αναζητείται εμπλέκει τις τέσσερις συστημικές τράπεζας – Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς – οι οποίες εξετάζουν να καλύψουν την συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ, συνεισφέροντας δηλαδή περί τα 40 εκατ. ευρώ. Οι οριστικές αποφάσεις και οι ανακοινώσεις αναμένονται άμεσα. Η σκοπιμότητα αυτής της επιλογής προκρίνεται ως λύση εκτάκτου ανάγκης ενόψει της ΑΜΚ και έχει δοκιμαστεί και στο πρόσφατο παρελθόν μέσω της συμμετοχής τους στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε η Παγκρήτια τράπεζα, στην οποία βασικός μέτοχος είναι πλέον η Thrivest Holding με ποσοστό 44%. Σημειώνεται ότι στην αύξηση της Παγκρήτιας ύψους 97 εκατ. ευρώ, η Εθνική  και η Eurobank – που διατηρούσαν ήδη συμμετοχή – μαζί με Alpha Bank και τράπεζα Πειραιώς συνεισέφεραν 15,5 εκατ. ευρώ.  

Η εμπλοκή και η διαφαινόμενη αποχώρηση του ΤΜΕΔΕ από την Attica Bank δεν μεταβάλλει την συμφωνία των μετόχων σε ότι αφορά την συμμετοχή του ΤΧΣ που θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της ΑΜΚ, συνεισφέροντας 329 εκατ. ευρώ και διατηρώντας το ποσοστό του, δηλαδή το 69,5%. Στην αύξηση θα συμμετάσχει και ο e-ΕΦΚΑ, διατηρώντας επίσης το ποσοστό του, δηλαδή το 8,4%. Στην ίδια συμφωνία προβλέπονται επίσης τα επόμενα βήματα για τη συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας (υπό την ενιαία της μορφή μετά την απορρόφηση της HSBC και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας) με την Attica Bank, με στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας τράπεζας στην οποία η Thrivest θα ελέγχει ποσοστό 50,1%.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ΑΜΚ η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης έχει οριστεί από 30/03/2023 έως και 24/04/2023 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών ορίζεται έως και 19/04/2023. 

Διαβάστε επίσης: 

Attica Bank: Τι προβλέπει η συμφωνία μετόχων για την αύξηση κεφαλαίου

Attica Bank: Οριστικοποιήθηκαν οι όροι συμμετοχής της Thrivest στην αύξηση κεφαλαίου

Attica Bank: Πώς Θα προχωρήσει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News