ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το β’ εξάμηνο η πρόταση της Eurobank στο ΤΧΣ σε τιμή κάτω από το book value

Το β’ εξάμηνο η πρόταση της Eurobank στο ΤΧΣ σε τιμή κάτω από το book value

Στις αρχές του β’ εξαμήνου του έτους αναμένεται να υποβληθεί από την Eurobank η επίσημη πρόταση προς το ΤΧΣ για την αγορά των μετοχών που διαθέτει το Ταμείο, σε τιμή που θα είναι κάτω από το book value. Η πρόταση θα αφορά 52.080.673 μετοχές που κατέχει το Ταμείο και οι οποίες αντιστοιχούν στο 1,40% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.

Όπως δήλωσε ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας η Τράπεζα θα διαθέσει για το 2023 το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για τη διανομή μερίσματος και θα αξιοποιηθεί με το βέλτιστο τρόπο με την υποβολή προσφοράς για την εξαγορά του ποσοστού 1,4% που διατηρεί το ΤΧΣ στην Τράπεζα. Η πρόθεση της Τράπεζας έχει συζητηθεί εκτενώς με τον SSM και η διοίκηση έχει λάβει θετικό feedback. Η επίσημη έγκριση από τον επόπτη σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου αναμένεται εντός του προσεχούς διμήνου, έτσι ώστε μετά και την έγκριση από την γενική συνέλευση, η επίσημη πρόταση να υποβληθεί το β’ εξάμηνο του έτους.

Μιλώντας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα ετήσια αποτελέσματα του 2022 ο CEO της Eurobank υπογράμμισε ότι «η ανταμοιβή των μετόχων αποκτά πλέον κεντρική θέση στη στρατηγική του Ομίλου» και όπως δήλωσε ο κ. Καραβίας «το επόμενο έτος και μετά, στοχεύουμε στη διανομή τουλάχιστον του 25% των ετήσιων κερδών, με τη μορφή μερίσματος ή και επαναγοράς ιδίων μετοχών».

Για το β’ εξάμηνο του έτους προσδιόρισε η διοίκηση της Eurobank και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αξιολογώντας την πρόοδο της οικονομίας, αλλά και του τραπεζικού συστήματος, που όπως είπε, έχει βελτιώσει σημαντικά την κεφαλαιακή του θέση και το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων. Να σημειωθεί ότι η κεφαλαιακή επάρκεια της Eurobank ενισχύθηκε σημαντικά το 2022, υπερβαίνοντας τις αρχικές προσδοκίες, καθώς ο δείκτης CET1 αυξήθηκε κατά 230 μονάδες βάσης έναντι του 2021 σε 16% και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) ενισχύθηκε κατά 290 μονάδες βάσης σε 19%. Ο δείκτης CET1 με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (FLB3 CET1) αυξήθηκε κατά 250 μονάδες βάσης έναντι του 2021 σε 15,2% και σύμφωνα με την διοίκηση δημιουργεί άνεση για την υλοποίηση της στρατηγικής επέκτασης στις τρεις κύριες αγορές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, στο πλαίσιο και των κινήσεων εξαγορών που εξετάζει εφόσον υπάρξουν ευκαιρίες.

Διαβάστε επίσης:

Ενισχυμένη κερδοφορία το 2022 – Πρόταση στο ΤΧΣ για την επαναγορά των μετοχών

Morgan Stanley: Τι σημαίνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες – Πώς θα γίνει

ΤΧΣ: Οι βασικές αρχές της στρατηγικής αποεπένδυσης από τις τράπεζες

Οι επόμενες κινήσεις του ΤΧΣ για Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News