Business & Finance Πέμπτη 23/02/2023, 10:23
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

OTE: Ρεκόρ δεκαετίας για έσοδα και κέρδη στην Ελλάδα – Δίνει 425 εκατ. στους μετόχους

OTE: Ρεκόρ δεκαετίας για έσοδα και κέρδη στην Ελλάδα – Δίνει 425 εκατ. στους μετόχους

Αύξηση 3,6% στα έσοδα και 4% στο προσαρμοσμένο EBITDA (AL) κατέγραψε το 2022 ο ΟΤΕ, λόγω θετικών επιδόσεων σε Ελλάδα και Ρουμανία, ενώ ειδικά στη χώρα μας κατέγραψε ρεκόρ δεκαετίας σε έσοδα και κερδοφορία. 

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν αυξημένες κατά 23,8% στα 597 εκατ. ευρώ, ενώ οι προσαρμογμένες επενδύσεις την προηγούμενη χρονιά διαμορφώθηκαν στα 638,3 εκατ. ευρώ. 

Η διοίκηση του ομίλου προτείνει συνολική αμοιβή 425 εκατ. ευρώ στους μετόχους και ειδικότερα μέρισμα 250 εκατ. ευρώ ή 0,5765 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 3,3% σε σχέση με πέρυσι και πρόγραμμα απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους 175 εκατ. ευρώ. 

OTE: Ρεκόρ δεκαετίας για έσοδα και κέρδη στην Ελλάδα – Δίνει 425 εκατ. στους μετόχους-1

Ειδικότερα στο σύνολο της χρήσης του 2022 ο όμιλος κατέγραψε κύκλο εργασιών 3,45 δισ. αυξημένο κατά 3,6% σε σχέση με το 2021 και EBITDA(AL) 1,34 δισ. ευρώ. 

Το Δ’ τρίμηνο του 2022, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE αυξήθηκαν κατά 1,1% και διαμορφώθηκαν σε 885,4 εκατ. Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,2%, στα 813,9 εκατ., κυρίως λόγω των ισχυρών επιδόσεων στην κινητή και στις υπηρεσίες ICT. Στην Ρουμανία, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 11,8% και διαμορφώθηκαν στα 73,0 εκατ., αντανακλώντας κυρίως τη συνεχιζόμενη επίδραση από τη μείωση στα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας (MTR).

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ήταν 726,7 εκατ. ευρώ, μειωμένος  κατά 7,0% σε σχέση με τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου αντιστοιχεί σε 0,5 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA (AL).

Μιχάλης Τσαμάζ: Ακόμη μια χρονιά ισχυρών επιδόσεων

«Ο Όμιλος ΟΤΕ σημείωσε ακόμη μία χρονιά ισχυρών επιδόσεων, κατά την οποία πέτυχε όλους τους στόχους που είχε θέσει. Στην Ελλάδα, το 2022, τόσο τα έσοδα, όσο και η κερδοφορία, αυξήθηκαν κατά περίπου 4%, φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Παρότι η αβεβαιότητα αυξάνεται λόγω της μακροοικονομικής και γεωπολιτικής αστάθειας, και ο ανταγωνισμός εντείνεται, έχουμε όλα τα εχέγγυα για να διατηρήσουμε τη θέση μας στην αγορά, αξιοποιώντας την υπεροχή των δικτύων, των υπηρεσιών και της μάρκας μας.  

Θα διατηρήσουμε τις επενδύσεις μας σε υψηλά επίπεδα για να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει όσον αφορά στην κάλυψη FTTH και 5G, και θα συνεχίσουμε τη δραστηριοποίησή μας σε νέες αγορές, όπως αυτή των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσα από την πλατφόρμα payzy, αλλά και της online παραγγελίας φαγητού με το BOX. Τέλος, στο πλαίσιο της Πολιτικής Αμοιβών των Μετόχων μας, αυξάνουμε το μέρισμα ανά μετοχή, και δεσμευόμαστε σε ένα ακόμα μεγάλο πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών».

Προοπτικές

Το 2023 ο ΟΤΕ αναμένει ένταση του ανταγωνισμού και βραχυπρόθεσμες πιέσεις. Εκτιμά, ωστόσο, ότι θα καταφέρει να διατηρήσει τη θέση του στην αγορά, χάρη στις προηγμένες υποδομές δικτύων που διαθέτει τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή, τη δυνατή μάρκα COSMOTE, την εμπιστοσύνη των πελατών, αλλά και την υγιή χρηματοοικονομική του θέση. 

Προκειμένου να εδραιώσει την ηγετική του θέση και να ενισχύσει περαιτέρω το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα, ιδίως στις υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων, ο ΟΤΕ θα συνεχίσει την επενδυτική του στρατηγική, εστιάζοντας στην υποδομή FTTH, στα δίκτυα 5G και στην ψηφιακοποίηση όλων των σημείων επαφής με τον πελάτη. Επιπλέον, ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να επεκτείνεται σε νέες αγορές που σχετίζονται με την τεχνολογία, εμπλουτίζοντας τις υπηρεσίες του και αξιοποιώντας την υπεροχή της μάρκας και τις σχέσεις του με τους πελάτες. Στις υπηρεσίες αυτές συμπεριλαμβάνεται η πλατφόρμα ηλεκτρονικών πληρωμών Payzy που λάνσαρε στο τέλος του 2022, καθώς και η πλατφόρμα online παραγγελίας φαγητού BOX. 

Ο ΟΤΕ είναι σήμερα ο κύριος Systems Integrator για τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα σε Ελλάδα και Ευρώπη, παρέχοντας προηγμένες τεχνολογικές λύσεις, και αναμένει συνεχή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στον τομέα του ICT τα επόμενα χρόνια, λόγω και της σταδιακής υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το 2023, ο ΟΤΕ εκτιμά πως οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε περίπου €500 εκατ. αντανακλώντας υψηλότερες πληρωμές φόρου εισοδήματος, χαμηλότερα χρηματοοικονομικά έξοδα, σταθερές επενδύσεις και διαρκείς βελτιώσεις στις λειτουργικές επιδόσεις. Το 2022, οι Ελεύθερες Ταμειακές Ροές επηρεάστηκαν θετικά από ένα έκτακτο φορολογικό όφελος που οδήγησε σε σημαντικά χαμηλότερες πληρωμές φόρων. Οι επενδύσεις Ομίλου για το 2023 αναμένεται να παραμείνουν σταθερές, περίπου στα €640 εκατ., καθώς η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη των υποδομών FTTH.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News