ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Αυτό είναι το logistics center της HIG στον Ασπρόπυργο

Αυτό είναι το logistics center της HIG στον Ασπρόπυργο

Ξεκινάει η συνήθως μακρά γραφειοκρατική διαδικασία για την ανάπτυξη του κέντρου αποθήκευσης και διανομής του αμερικανικού fund HIG Capital στον Ασπρόπυργο, στο ακίνητο της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Το έργο προϋπολογισμού 244 εκατ. ευρώ, προωθείται, μέσω της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Stream Global όπου αντιπρόεδρος είναι ο Κωνσταντίνος Μπήτρος που εκπροσωπεί και το αμερικανικό fund στην Ελλάδα. Το fund επιδιώκει την υπαγωγή του έργου στις διατάξεις του ν. 4864/2021 ως «Στρατηγική Επένδυση», αιτείται το κίνητρο της χωροθέτησης (εκπόνηση ΕΣΧΑΣΕ), του σταθερού φορολογικού συντελεστή και της ταχείας αδειοδότησης. Ως εκ τούτου, το έργο της HIG με τίτλο Hull logistics park, έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το φορέα Entrerprise Greece, ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία της αξιολόγησής του και της ενδεχόμενης ένταξης του έργου στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.

Το έργο προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία ενιαίας πρότυπης υπερσύγχρονης μονάδας εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και συνδυασμένων μεταφορών, χερσαίων-θαλάσσιων-σιδηροδρομικών (tri-modal).

Αυτό είναι το logistics center της HIG στον Ασπρόπυργο-1
To project θα ενώνει το θαλάσσιο μέτωπο (λιμάνι) με τη σιδηροδρομική γραμμή και όλο το πάρκο.
Αυτό είναι το logistics center της HIG στον Ασπρόπυργο-2
Οι λιμενικές υποδομές

Θα αναπτυχθεί σε έκταση επιφάνειας 291 στρέμματα που βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ. Διυλιστηρίων, στο 17ο χλμ. της Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου και διαχωρίζεται από την Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου σε δύο τμήματα που θα συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρα. Το πρώτο τμήμα 238 στρεμμάτων θα διαθέτει λιμένα, χώρο διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, σταθμό διακίνησης φορτηγών, έναν από τους συνολικά τέσσερις αποθηκευτικούς χώρους και σταθμό διακίνησης Ι.Χ.

Το δεύτερο τμήμα 53 στρεμ. θα φιλοξενεί κτήριο πολλαπλών χρήσεων, τρεις αποθήκες και χώρο διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων.

Συνολικά, το κέντρο αποθήκευση και διανομής θα διαθέτει:

  • τέσσερις αποθήκες 122,7 χιλ. τ.μ.
  • εμπορικά γραφεία 14.000 τ.μ.
  • 2.416 θέσεις στάθμευσης ΙΧ. 60,4 χιλ. τ.μ.
  • λιμένα πρόσδεσης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων
  • 4 γραφεία αποθηκών 10,7 χιλ. τ.μ.
  • Φωτοβολταϊκά δυναμικότητας 175,2 Mwh
  • χώρο φιλοξενίας οδηγών 1.400 τ.μ. και
  • εστιατόριο 1.000 τ.μ.

Το Hull logistics park θα εκμεταλλεύεται τα τρία βασικά δίκτυα μεταφορών (σιδηρόδρομος, οδικό δίκτυο, λιμάνι) και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 2024. Η HIG επιδιώκει να καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στον -πολυδιασπασμένο-κλάδο των logistics θέτοντας ως στόχο να ελέγχει ποσοστό της τάξεως του 18%.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News