Business & Finance Σάββατο 2/01/2021, 15:50
BUSINESS & FINANCE

Τα πέντε πιο «καυτά» επενδυτικά stories του 2020

Τα πέντε πιο «καυτά» επενδυτικά stories του 2020

Το 2020 είναι ήδη παρελθόν, αποτελώντας ένα από τα πλέον ευμετάβλητα χρηματιστηριακά έτη των τελευταίων δεκαετίων. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 12 μηνών, είδαμε σχεδόν τα πάντα. Από την ιστορική βουτιά του Μαρτίου έως τα επίπεδα ρεκόρ του Νοεμβρίου.

Η πανδημία του κορωνοϊού, αναμφίβολα, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την τόσο περίεργη χρονιά, η οποία μας αποχαιρέτισε πριν δύο ημέρες. Έτσι, μοιραία, ήταν κι αυτή που καθόρισει τα πέντε πιο hot επενδυτικά stories. Είτε θετικά, είτε αρνητικά.

Η βουτιά – ρεκόρ των αεροπορικών μετοχών

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στις 20 Ιανουαρίου του 2020. Μέσα σε λιγότερους από δύο μήνες, η οικονομική δραστηριότητα είχε σχεδόν σταματήσει. Μόνο τον Μάρτιο, ο αριθμός των επιβατών στις εμπορικές πτήσεις είχε «βουλιάξει» από 2,3 εκατ. σε λιγότερους από 150.000 ανά ημέρα. Το σοκ ήταν αρκετό για να οδηγήσει τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών σε απώλειες άνω του 30% -τις μεγαλύτερες από τον Σεπτέμβριο του 2001 και την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων.

Το ράλι του χρυσού

Εν μέσω της αστάθειας και της μεταβλητότητας, οι επενδυτές πολύ γρήγορα εγκατέλειψαν τις μετοχές και στράφηκαν σε ασφαλέστερες επενδυτικές τοποθετήσεις, όπως ο χρυσός, ο οποίος στις 6 Αυγουστού του 2020 έφθασε έως την τιμή των 2.070 δολαρίων ανά ουγγιά. Η προσδοκία για άρση των περιοριστικών μέτρων και επιστροφή στην ομαλότητα, είχε ως αποτέλεσμα ορισμένοι επενδυτές να επιστρέφουν στις πιο υψηλού ρίσκου επιλογές και έτσι, μοιραία, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει περιοριστεί σήμερα στα επίπεδα των 1.900 δολαρίων.

Η έκρηξη του τεχνολογικού τομέα

Σ’ αντίθεση με τον κλάδο των αερομεταφορών και των ταξιδιών, ο κλάδος της τεχνολογίας γνώρισε σημαντική άνοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ενδεικτικά, οι μετοχές των Paypal, Nvidia και Etsy έκλεισαν το 2020 με τριψήφια κέρδη, εκτινασσόμενες στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Φυσικά, κορυφαία όλων αναδείχθηκε η μετοχή της Tesla, η οποία ενισχύθηκε κατά 700% μέσα στους 12 προηγουμένους μήνες, χάρη τόσο στην ανάδυση της ηλεκτροκίνησης όσο και στην ένταξη στον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (σ.σ. ήταν στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq).

Εταιρικό χρέος 10 τρισ. δολαρίων

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις εισήλθαν στην περίοδο της πανδημίας μ’ ένα χρέος – ρεκόρ, το οποίο άγγιζε τα 10 τρισ. δολάρια. Σχεδόν το 50% του αμερικανικού ΑΕΠ. Αποτέλεσμα ήταν το χρέος των εταιρειών που αξιολογούνταν με ΒΒΒ να διαμορφωθεί στο υψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια κρίση του 2008 -αποτελώντας μάλιστα, το 53% των συνολικών εταιρικών εκδόσεων στην επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης.

Το μέταλλα που ξεχώρισαν

Πέραν του χρυσού, ο οποίος έλαμψε κατά τη διάρκεια του 2020, και τα υπόλοιπα μέταλλα δεν έμειναν πίσω στην «κούρσα». Χαρακτηριστικά, το νικέλιο ενισχύθηκε κατά 20% -όσο και ο ψευδάργυρος- ο άργυρος κατέγραψε άνοδο κατά 46%, το σιδηρομετάλλευμα εμφάνισε άλμα κατά 90% και το παλλάδιο σημείωσε ετήσια κέρδη της τάξης του 21%. Συνολικά, τα πολύτιμα μέταλλα εκτινάχθηκαν κατά 26%, τα βιομηχανικά μέταλλα κατά 19%, τα αγροτικά προϊόντα κατά 18%, ενώ τα ενεργειακά προϊόντα υποχώρησαν κατά 21%, λόγω της μειωμένης ζήτησης και της μεγάλης προσφοράς. 

moneyreview με πληροφορίες από Nasdaq

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News