Business & Finance Σάββατο 5/12/2020, 16:24
ΑΓΟΡΕΣ

FTSE Russell: Διαγράφει οκτώ κινεζικές εταιρείες μετά από διάταγμα Τραμπ

FTSE Russell: Διαγράφει οκτώ κινεζικές εταιρείες μετά από διάταγμα Τραμπ

Τη διαγραφή οκτώ κινεζικών εταιρειών από τους δείκτες της, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να «παγώσει» τις αμερικανικές επενδύσεις στα κινεζικά μετοχικά κεφάλαια, ανακοίνωσε η FTSE Russell.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τις μετοχές των China Railway Construction, Hikvision κ.α., οι οποίες θα διαγραφούν από τους δείκτης FTSE Global Equity και FTSE China A Inclusion. Η απόφαση θα έχει ισχύ από τις 21 Δεκεμβρίου.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια του Λευκού Οίκου να ασκήσει πιέσεις σ’ όσες κινεζικές εταιρείες, έχουν ισχυρή παρουσία στην αμερικανική επιχειρηματική σκηνή.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα, με το οποίο εμπόδιζε τους Αμερικανούς επενδυτές να αγοράζουν μετοχές από εταιρείες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον κινεζικό στρατό.

Σε ακόμη μία ένδειξη όξυνσης των σχέσεων Ουάσιγκτον – Πεκίνου, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε πρόσφατα νομοσχέδιο, το οποίο απαιτεί από τις κινεζικές εταιρείες που συμμετέχουν στα αμερικανικά χρηματιστήρια, να συμβαδίζουν απόλυτα με τους λογιστικούς κανόνες των ΗΠΑ.

Οι οκτώ εταιρείες, οι οποίες θα διαγραφούν από τους δείκτες της FTSE Russell, έχουν ήδη ενταχθεί και στη λίστα του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ με τις «κομμουνιστικές – κινεζικές στρατιωτικές εταιρείες». Πρόκειται για μία λίστα, η οποία έχει συγκροτηθεί με στόχο τον περιορισμό της επιρροής του Πεκίνου στην αμερικανική οικονομία.

Η FTSE Russell, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στο LSE (London School Exchange), διαβεβαίωσε ότι οι διαγραφές των κινεζικών εταιρειών αποφασίστηκαν κατόπιν διαβουλεύσεων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τον ακριβή αντίκτυπο στη σύνθεση και την κεφαλαιοποίηση των δεικτών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News