Business & Finance Πέμπτη 15/12/2022, 20:45
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Reuters: Τί υποσχέθηκε η Λαγκάρντ στα «γεράκια» της ΕΚΤ

Reuters: Τί υποσχέθηκε η Λαγκάρντ στα «γεράκια» της ΕΚΤ

Mεγάλο «παζάρι» έγινε στο παρασκήνιο της συνεδρίασης της ΕΚΤ, καθώς η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ προσφέρθηκε να υποσχεθεί επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης για κάποιο διάστημα προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση στους κόλπους της ΕΚΤ για τη σημερινή απόφαση, όπως αποκάλυψαν τέσσερις πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters. 

Oι πηγές ανέφεραν ότι η σημερινή απόφαση ήταν αποτέλεσμα ενός πολύ δύσκολου συμβιβασμού από τη στιγμή που η πρόταση του επικεφαλής οικονομολόγου Φίλιπ Λέιν για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης προσέκρουσε σε μεγάλες αντιρρήσεις από διαμορφωτές πολιτικής που επέμεναν σε αύξηση των 75 μονάδων βάσης. 

Το αδιέξοδο τερματίστηκε όταν η Λαγκάρντ προσφέρθηκε να σηματοδοτήσει μία σειρά σταθερών επιτοκιακών αυξήσεων των 50 μονάδων βάσης μαζί με ένα επιθετικό μήνυμα για τον πληθωρισμό στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε, πείθοντας έτσι τους «αντιφρονούντες» να στηρίξουν την πρότασή της. 

Δύο από τις πηγές ανέφεραν ότι αυτό θα μπορούσε να σημάνει τρεις συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης σε περίπτωση που οι προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν βελτιωθούν, παρότι δεν υπήρξε κάποια σαφής δέσμευση για μία τέτοια πολιτική. 

Η λύση αυτή βοήθησε την Λαγκάρντ να εξασφαλίσει την πλειοψηφία για την απόφασή της, παρότι 8 έως 10 αξιωματούχοι από το σύνολο των 25 εκδηλώνουν αμφιβολίες – μία ασυνήθιστα μεγάλη αναλογία. Περίπου έξι από τους 12 που διατύπωναν έντονες αντιρρήσεις, δεν πείστηκαν ακόμη και μετά το συμβιβασμό, ενώ άλλοι είπαν ότι θα μπορούσαν να «ζήσουν» με επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης όσο η Λαγκάρντ τις συνοδεύει με επιθετικό μήνυμα για τον πληθωρισμό. 

Εκπρόσωπος πάντως της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει. 

Η συζήτηση για την έναρξη της διαδικασίας ποσοτικής σύσφιγξης αποδείχθηκε πιο εύκολη, καθώς οι διαμορφωτές πολιτικής εξέτεσαν το ενδεχόμενο να μειώνουν τις διακρατήσεις κατά 15 έως 20 δισ.ευρώ μηνιαίως από το Μάρτιο ή τον Απρίλιο, προτού ανεβάσουν ρυθμό.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Έρχονται και άλλες σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων
  
  
 
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News