Business & Finance Δευτέρα 1/08/2022, 17:20
ΕΚΤ

Μόνο λίγοι αποταμίευσαν στην πανδημία: Δυσοίωνη η εικόνα για την κατανάλωση

Μόνο λίγοι αποταμίευσαν στην πανδημία: Δυσοίωνη η εικόνα για την κατανάλωση

Μόλις το ένα πέμπτο των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη αποταμίευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως αποδεικνύει σχετική ανάλυση της ΕΚΤ. Τα ευρήματα της ανάλυσης αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει επαρκές «μαξιλάρι», το οποίο θα στηρίξει την ανάκαμψη της κατανάλωσης και θα αποτελέσει ασπίδα έναντι του κλιμακούμενου πληθωρισμού.

Ειδικότερα, βάσει έρευνας που διενεργήθηκε σε έξι από τις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021, το 20% των ερωτηθέντων αύξησε τις αποταμιεύσεις του, ενώ το 16% είδε μείωση σε αυτές.

Μόνο λίγοι αποταμίευσαν στην πανδημία: Δυσοίωνη η εικόνα για την κατανάλωση-1

«Η κατανομή των αποταμιεύσεων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενδέχεται επομένως να περιορίσει την δυνατότητά τους να στηρίξουν την τρέχουσα ανάκαμψη της κατανάλωσης έναντι της αντίστροφης επίπτωσης της πρόσφατης αύξησης στις ενεργειακές τιμές», δήλωσαν οι οικονομολόγοι Maarten Dossche, Δημήτρης Γεωργαράκος, Aleksandra Kolndrekaj και Francisco Tavares.

Νομισματική πολιτική

Αυτό σημαίνει επίσης ότι ενδέχεται να αλλάξει η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πριν από μερικές ημέρες ότι «η κατανάλωση στηρίζεται στις αποταμιεύσεις που συγκέντρωσαν τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και από μία ισχυρή αγορά εργασίας».

Μόνο λίγοι αποταμίευσαν στην πανδημία: Δυσοίωνη η εικόνα για την κατανάλωση-2

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Οι τρεις λέξεις που έσωσαν το ευρώ

Έρευνα ΕΚΤ: Αναθεώρηση αναλυτών επί τα χείρω για πληθωρισμό, ανάπτυξη

Moody’s: Ωφελημένες οι τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου από τις αυξήσεις των επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News