Business & Finance Τετάρτη 30/12/2020, 15:13
BUSINESS & FINANCE

Πώς οι εγκαταστάσεις της «ΧΡΩΠΕΙ» θα μετατραπούν στην πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας

Η επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας

Πώς οι εγκαταστάσεις της «ΧΡΩΠΕΙ» θα μετατραπούν στην πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η συγκρότηση της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Ελλάδα, στις παλιές εγκαταστάσεις της «ΧΡΩΠΕΙ», μία επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ που αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας. Ειδικότερα, με τη δημοσίευση του πρώτου τεύχους του διαγωνισμού και την εκκίνηση της διαδικασίας για ανάδειξη αναδόχου δρομολογείται η ανάπλαση της παλιάς βιομηχανικής μονάδας μέσω ΣΔΙΤ, ώστε η παλιά «ΧΡΩΠΕΙ» να μετατραπεί σε πολυδύναμο χώρο, όπου θα συνυπάρχουν ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις, επιτρέποντας την απρόσκοπτη όσμωση μεταξύ επιστήμης και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει ήδη εκπονήσει τη μελέτη ΣΔΙΤ και το business plan βάσει του οποίου η επένδυση θα ανέλθει στα 100 εκατομμύρια ευρώ. 

Κ. Μητσοτάκης: Εμβληματική προσπάθεια στον τομέα της καινοτομίας

Πώς οι εγκαταστάσεις της «ΧΡΩΠΕΙ» θα μετατραπούν στην πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας-1

Τις παλιές εγκαταστάσεις της «ΧΡΩΠΕΙ» επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «εμβληματική προσπάθεια στον τομέα της καινοτομίας», χαιρετίζοντας την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι διαδικασίες για να δρομολογηθεί το έργο.

«Όλες οι σημαντικές πρωτεύουσες έχουν έναν αντίστοιχο πόλο καινοτομίας και ο χώρος εδώ προσφέρεται -και λόγω της ιστορίας του και λόγω της γεωγραφίας του και λόγω της θέσης του. Πιστεύω ότι σε κάποια χρόνια, όταν θα κάνουμε τη σύγκριση μεταξύ του τι υπήρχε και του τι θα δημιουργηθεί, θα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που δρομολογήσαμε με τόσο μεγάλη ταχύτητα αυτή την εμβληματική προσπάθεια στον τομέα της καινοτομίας, που ουσιαστικά είναι και η γέφυρα που πρέπει να διασχίσει η πατρίδα μας για να κατακτήσει το μέλλον», ανέφερε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός.

«Είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία που λέει πολλά για την ανικανότητα του ελληνικού κράτους να διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του το γεγονός ότι επί σχεδόν 40 χρόνια αυτός ο χώρος, στο κέντρο της Αθήνας, παρέμενε πρακτικά εγκαταλελειμμένος» πρόσθεσε.

Τα οφέλη

Πώς οι εγκαταστάσεις της «ΧΡΩΠΕΙ» θα μετατραπούν στην πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας-2

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας υπηρετεί τον στρατηγικό στόχο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο. Θα συμβάλει επίσης στην ανάδειξη της χώρας σε προορισμό για την καινοτομία στη νοτιοανατολική Ευρώπη, και εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την απασχόληση σε κλάδους υψηλής ειδίκευσης, βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αναστροφή του brain drain, ενώ παράλληλα θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας σε τομείς που μπορούν να παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία.

Ο Πρωθυπουργός περιηγήθηκε στον χώρο από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστο Δήμα, ο οποίος σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει και να αναδείξει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά και ιστορικά κτήρια της «ΧΡΩΠΕΙ», τα οποία άλλωστε είναι συνδεδεμένα με την διαδρομή της βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Το μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένο κτηριακό συγκρότημα της «ΧΡΩΠΕΙ», που αγγίζει σε εμβαδόν τα 17.900 τετραγωνικά μέτρα, ήταν αναξιοποίητο από τη δεκαετία του 1980, όταν διέκοψε τη λειτουργία του έπειτα από σχεδόν έναν αιώνα «ζωής». Το σχέδιο για την αξιοποίηση της παλιάς μονάδας και την ανάπτυξη μίας Πολιτείας Καινοτομίας καταρτίστηκε και υλοποιήθηκε σε διάστημα λιγότερο του 1,5 έτους.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως ο χώρος είναι εξαιρετικός και πρόσθεσε πως «πολλές αμερικανικές εταιρείες έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους να έρθουν εδώ και να επενδύσουν».

Πώς οι εγκαταστάσεις της «ΧΡΩΠΕΙ» θα μετατραπούν στην πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας-3

«Είναι ένα εμβληματικό έργο επειδή εδώ πέρα στοχεύουμε να φιλοξενεί τμήματα έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστούς για να γίνει ένας χώρος συνεργείων που φυσική έδρα καινοτομίας για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, καινοτόμων υπηρεσιών ή ακόμα και καινοτόμων διαδικασιών. Υπάρχει σε αρκετές χώρες του κόσμου. Φιλοδοξία μας είναι να γίνει σημείο αναφοράς, φυσική έδρα για τη χώρα για την καινοτομία αλλά και σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη», δήλωσε με τη σειρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας.

Παρών ήταν και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος τόνισε πως «στη διάρκεια του 2020 ήταν πολύ ενδιαφέρον να βλέπει κανείς την ανάπτυξη στον τομέα των ελληνικών startup και το ενδιαφέρον που έχει κεντρίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες» και εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας γύρω από αυτό το κέντρο. «Αυτή λοιπόν είναι μια εκπληκτική βάση, ενώ έχουμε και πραγματική δυναμική πλέον» συμπλήρωσε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News