Business & Finance Τετάρτη 23/12/2020, 19:50
ΟΜΟΛΟΓΑ

Αλμα αποδόσεων στη Βρετανία

Αλμα αποδόσεων στη Βρετανία

Οι προσδοκίες ότι Βρετανία και Ε.Ε. θα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία για το Brexit ώθησαν σε άνοδο τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε Ευρωζώνη και Βρετανία με την απόδοση του βρετανικού 10ετούς να κάνει άλμα 10 μονάδων βάσης. 

Κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε στο Reuters ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία με ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης να κάνουν λόγο ότι η συμφωνία μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα το βράδυ ή αύριο. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αναλυτής της ING Αντουάν Μπουβέ, «στην αγορά επικρατεί η πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία». 

Η απόδοση του βρετανικού 10ετούς εκτινάχθηκε σε υψηλό άνω των έξι εβδομάδων, στο 0,296%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 9 Νοεμβρίου, όταν η Pfizer ανακοίνωσε την είδηση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κλιμακώθηκε έξι μονάδες βάσης, στο -0,54%, ενώ αντίστοιχη άνοδο σημείωσε το κόστος δανεισμού και στα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα του ευρώ. Σε ανοδική τροχιά και οι αποδόσεις στον ευρωπαϊκό Νότο, με το κόστος δανεισμού σε Ισπανία και Πορτογαλία να ενισχύεται περίπου τέσσερις μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά, δεν σημειώθηκε και πάλι μεταβολή, με την απόδοση του 10ετούς στο 0,64% και του πενταετούς στο 0,09%.

Γενικότερα, η αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης δεν παρουσιάζει μεγάλο όγκο συναλλαγών στις τελευταίες συνεδριάσεις, με τη δραστηριότητα να είναι μειωμένη εν μέσω εορταστικού κλίματος και εν απουσία αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ. 

Από πλευράς προσφοράς, η Ιταλία ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον τίτλο με μηδενικό κουπόνι με νέο βραχυπροθεσμο ομόλογο που προσφέρει κουπόνι, ενώ παράλληλα θα εκδώσει και τίτλους διάρκειας 18 έως 30 μηνών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της. 

moneyreview.gr
 
   
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News