Business & Finance Τρίτη 22/12/2020, 16:47
BUSINESS & FINANCE

ΔΝΤ: Οι πέντε απειλές για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης

ΔΝΤ: Οι πέντε απειλές για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης

Τον κώδωνα του κινδύνου για ηπιότερη οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης εντός του 2021 κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ενισχύσουν τα προγράμματα δημοσιονομικής τόνωσης.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ταμείου, ο κίνδυνος για την ευρωπαϊκή οικονομία εξακολουθεί να είναι υψηλός, ενώ το χρονοδιάγραμμα της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ρυθμό και την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών κατά της Covid-19.

«Εάν δεν υπάρξει σημαντική αλλαγή τους επόμενους μήνες, η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει με πιο σταδιακό ρυθμό σε σχέση με ό,τι αναμενόταν» επισημαίνει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ.

«Οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί να εφαρμόσουν υποστηρικτικές δημοσιονομικές πολιτικές, ενώ θα πρέπει να εξετάσουν τη δυνατότητα ενίσχυσης των δημοσιονομικών κανόνων» προσθέτει, παράλληλα. 

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. έχουν «παγώσει» τόσο για το 2020 όσο και για το 2021, χωρίς να αποκλείεται παράταση των έκτακτων μέτρων και το 2022. 

Αυτή τη στιγμή, η πρόβλεψη του Ταμείου για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2021 ανέρχεται στο 5,2%, με την ύφεση του 2020 να «κλειδώνει» στο 8,3%.

Οι πέντε πηγές κινδύνου

  • Μεταβολή των δεδομένων για την πανδημία του κορωνοϊού, με ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών.
  • Κοινωνική αναταραχή και πολιτική αστάθεια, ως απόρροια της πανδημίας και της οικονομικής δυσπραγίας.
  • Επιτάχυνση του απο-παγκοσμιοποίησης, με ενίσχυση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και κατακερματισμό του παγκόσμιου εμπορίου.
  • Άτακτο εμπορικό Brexit, ως απόρροια της αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου, και της επιβολής εμπορικών δασμών.
  • Αλλαγή του κλίματος στις αγορές, με ενίσχυση του κόστους χρηματοδότησης για εταιρείας και νοικοκυριά και αύξηση του αριθμού των χρεοκοπιών.

Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Ειδική μνεία κάνει και στο Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η αποτελεσματικότητά του θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα των αποφάσεων, την ποιότητα των δαπανών και την ικανότητα υλοποίησης δομικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, καλεί τις χρηματοπιστωτικές αρχές να διατηρήσουν τα μέτρα ενίσχυσης των τραπεζικών κεφαλαίων, έως ότου επέλθει πλήρης ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ χαιρετίζει την πρόοδο στο μέτωπο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα, επιδοκιμάζοντας την εφαρμογή του «Ηρακλή» στην προσπάθεια εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News