Business & Finance Δευτέρα 21/12/2020, 19:36
ΟΜΟΛΟΓΑ

Στροφή στην ασφάλεια των γερμανικών ομολόγων

Στροφή στην ασφάλεια των γερμανικών ομολόγων

Στο ασφαλές ενεργητικό των γερμανικών κρατικών ομολόγων στράφηκαν ξανά οι επενδυτές, καθώς η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Βρετανία και η έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit έπληξαν την όρεξη για ρίσκο.

Οι χώρες, η μία μετά την άλλη, επέβαλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς και από τη Βρετανία, τη στιγμή που ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε..Το διπλό αυτό χτύπημα ανέδειξε και πάλι την ασφάλεια των γερμανικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί προς στιγμή 4 μονάδες βάσης στο -0,61%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 11 Δεκεμβρίου. Σε αντίστοιχη πτώση και τα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα του “πυρήνα”. Στη Βρετανία, η απόδοση του διετούς κρατικούς ομολόγου υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό. 

Ο φόβος που επικρατεί τώρα είναι ότι ο ιός μεταδίδεται 70% πιο γρήγορα, με στρατητικούς αναλυτές της DZ Bank στην Φρανκφούρτη να σημειώνουν ότι όλο αυτό το σκηνικό αποτελεί μία υπενθύμιση ότι τα εμβόλια κατά του Covid-19 δεν θα αλλάξουν τόσο γρήγορα τα δεδομένα. 

Η στροφή προς την ασφάλεια ευνόησε αρχικά και τον ευρωπαϊκό Νότο, με τις αποδόσεις να υποχωρούν οριακά στην αρχή της συνεδρίασης για να γυρίσουν στο κλείσιμο σε άνοδο της μίας μονάδας βάσης. Η εξασθενημένη επίδοση των ιταλικών οδήγησε ξανά το spread έναντι των γερμανικών στο ύψηλότερο επίπεδο από τις 11 Δεκεμβρίου, στις 115 μονάδες βάσης.

Η περιφέρεια φαίνεται πιο ευάλωτη, καθώς οι επενδυτές έχουν περιορίσει το άνοιγμά της στην αγορά και η ΕΚΤ διακόπτει από σήμερα έως και τις 29 Δεκεμβρίου τις αγορές ομολόγων της εν μέσω εορταστικής περιόδου. Οι επενδυτές άλλωστε θέλουν να κρατήσουν δυνάμεις για τον Ιανουάριο, οπότε θα υπάρξει ασυνήθιστα μεγάλο κύμα σε ομολογιακές εκδόσεις, όπως αναφέρουν αναλυτές της Commerzbank. Ούτε και η είδηση ότι το αμερικανικό Κογκρέσο κατέληξε σε συμφωνία για νέο πακέτο μέτρων ύψους 900 δισ.δολαρίων στις ΗΠΑ κατάφερε να δώσει ώθηση στο ριψοκίνδυνο ενεργητικό.

Απραξία και στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, καθώς οι όγκοι συναλλαγών εξακολουθούν να είναι πολύ μικροί. Στην ΗΔΑΤ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές ύψους μόλις 22 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 0,65% με το spread στις 127 μονάδες βάσης, ενώ του πενταετούς στο 0,09%. 

moneyreview.gr

  
  
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News