Business & Finance Πέμπτη 17/11/2022, 22:30
ΒUSINESS & FINANCE

Επιχειρήσεις ΗΠΑ: Πάνω από 200 δισ.δολάρια οι κεφαλαιουχικές δαπάνες στο γ’ τρίμηνο

Επιχειρήσεις ΗΠΑ: Πάνω από 200 δισ.δολάρια οι κεφαλαιουχικές δαπάνες στο γ’ τρίμηνο

Οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις αυξάνουν τις δαπάνες τους σε κεφαλαιουχικά projects, με αποτέλεσμα οι δαπάνες να οδεύουν προς τη μεγαλύτερη αύξηση όλων των εποχών, παρά τις ανησυχίες για επικείμενη ύφεση. 

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες μεταξύ των εισηγμένων στο δείκτη S&P 500 επιχειρήσεων εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 200 δισ.δολάρια στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία του S&P Dow Jones Indices, που αναλύει τα στοιχεία από το 90% των εισηγμένων στο δείκτη. Πρόκειται για αύξηση 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κοντά στα επίπεδα του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου. 

Οι δαπάνες σε τομείς, όπως real estate, εξοπλισμό και τεχνολογία, είναι πάντα καλοδεχούμενες από τους επενδυτές και θεωρούνται σημάδι εμπιστοσύνης από στελέχη που προσπαθούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να ενισχύσουν την ανάπτυξη. Ωστόσο, οι επενδυτές τιμωρούν κάποιες άλλες εταιρείες, όπως το μητρικό όμιλο του Facebook, Meta, που ξόδεψε τεράστια ποσά στο μετασύμπαν χωρίς να υπάρχουν ξεκάθαρα οφέλη. 

Στο σημερινό αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, ορισμένοι επενδυτές αναφέρουν ότι προσπαθούν να επενδύουν σε εταιρείες που κατανέμουν συνετά τις δαπάνες τους σε προγράμματα που αποδίδουν καρπούς σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Πιστεύουν ότι αυτές οι εταιρείες βρίσκονται σε πολύ καλή θέση για να ανακτήσουν μερίδιο αγοράς και να εξέλθουν από μία πιθανή ύφεση σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλες. 

«Οι επενδυτές θα πρέπει να κοιτάξουν πέρα από τις καλές ιδέες. Και αυτό γιατί υπάρχει σήμερα μεγαλύτερος σκεπτικισμός απ΄ό,τι όταν τα επιτόκια βρίσκονταν στο μηδέν και υπήρχε εύκολη πρόσβαση στο κεφάλαιο», αναφέρει ο Stephen Lee της Logan Capital Management.

Σημειώνεται ότι η Meta ξόδεψε 9,5 δισ.δολάρια σε κεφαλαιουχικά προγράμματα στο τρίτο τρίμηνο, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό μεταξύ των εισηγμένων στο δείκτη S&P 500 και υπερδιπλάσιο σε σχέση με το περυσινό. Ο τεχνολογικός γίγαντας προβλέπει ότι οι δαπάνες θα αυξηθούν στα 39 δισ.δολάρια το 2023. 

Επίσης, οι ενεργειακοί όμιλοι αυξάνουν τις δαπάνες τους με τον ταχύτερο ρυθμό από κάθε άλλο κλάδο του δείκτη S&P 500, σύμφωνα με τη Bank of America. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

 

Διαβάστε επίσης:

JP Morgan: Σύννεφα στην αμερικανική οικονομία – Έρχεται ύφεση και απολύσεις

Έμφραγμα στα logistics των ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News