Business & Finance Πέμπτη 27/10/2022, 21:45
BUSINESS & FINANCE

Ιντερπόλ: Το metaverse ανοίγει νέους δρόμους για τους κυβερνοεγκληματίες

Ιντερπόλ: Το metaverse ανοίγει νέους δρόμους για τους κυβερνοεγκληματίες

Ο παγκόσμιος αστυνομικός οργανισμός Interpol δήλωσε ότι προετοιμάζεται για τον κίνδυνο ότι τα διαδικτυακά περιβάλλοντα εμβύθισης -το «metaverse» – θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα είδη εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο και να επιτρέψουν την πραγματοποίηση υφιστάμενων εγκλημάτων σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Οι χώρες μέλη της Ιντερπόλ έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το πώς θα προετοιμαστούν για πιθανό έγκλημα metaverse, δήλωσε στο Reuters ο Madan Oberoi, εκτελεστικός διευθυντής της Ιντερπόλ για την τεχνολογία και την καινοτομία.

«Κάποια από τα εγκλήματα μπορεί να είναι νέα για το μέσο αυτό, κάποια από τα υπάρχοντα εγκλήματα θα ενεργοποιηθούν από το μέσο και θα φτάσουν σε νέο επίπεδο», δήλωσε.

Το phishing και οι απάτες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν διαφορετικά όταν εμπλέκεται η επαυξημένη και η εικονική πραγματικότητα, δήλωσε ο Oberoi. Τα θέματα ασφάλειας των παιδιών αποτελούν επίσης μια ανησυχία, είπε.

Η εικονική πραγματικότητα θα μπορούσε επίσης να διευκολύνει το έγκλημα στον φυσικό κόσμο, δήλωσε ο Oberoi.

«Εάν μια τρομοκρατική ομάδα θέλει να επιτεθεί σε έναν φυσικό χώρο, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον χώρο για να σχεδιάσει και να προσομοιώσει και να ξεκινήσει τις ασκήσεις της πριν από την επίθεση», είπε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η υπηρεσία επιβολής του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Europol ανέφερε σε έκθεσή της ότι οι τρομοκρατικές ομάδες ενδέχεται, στο μέλλον, να χρησιμοποιούν εικονικούς κόσμους για προπαγάνδα, στρατολόγηση και εκπαίδευση. Οι χρήστες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν εικονικούς κόσμους με «εξτρεμιστικούς κανόνες», ανέφερε η έκθεση.

Εάν τα περιβάλλοντα metaverse καταγράφουν τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών σε blockchain, «αυτό θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή την παρακολούθηση όλων όσων κάνει κάποιος με βάση μία αλληλεπίδραση μαζί του – παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τους διώκτες ή τους εκβιαστές», ανέφερε η Europol.

Το metaverse έγινε λέξη της τεχνολογίας το 2021, με τις εταιρείες και τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι τα περιβάλλοντα εικονικών κόσμων θα αυξηθούν σε δημοτικότητα και θα σηματοδοτήσουν ένα νέο στάδιο στην ανάπτυξη του διαδικτύου. Το Facebook ανακοίνωσε ότι αλλάζει το όνομά του σε Meta τον Οκτώβριο του 2021 για να σηματοδοτήσει τη στροφή του προς αυτή την κατεύθυνση.

Αλλά μέχρι στιγμής, αυτό το όραμα δείχνει ελάχιστα σημάδια υλοποίησης. Η αξία της μετοχής της Meta έπεσε την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές εξέφρασαν σκεπτικισμό σχετικά με τις δαπάνες για τα στοιχήματα metaverse. Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που βασίζονται στην αλυσίδα μπλοκ και αντιπροσωπεύουν εικονική γη και άλλα ψηφιακά αγαθά έχουν επίσης μειωθεί απότομα μετά από μια περίοδο φρενήρους ανάπτυξης πέρυσι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Metaverse: Η στροφή της Meta και τα 15 δισ. που έκαναν φτερά

Η Meta γυρνά την πλάτη στη Wall Street: Χαμένα δισεκατομμύρια στο metaverse

Big Tech: Έχασαν 3 τρισ.δολάρια σε κεφαλαιοποίηση το τελευταίο έτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News