BUSINESS & FINANCE

Συνεργασία Pimco – CarVal στα κόκκινα δάνεια – Ανοίγει η δευτερογενής αγορά

Συνεργασία Pimco – CarVal στα κόκκινα δάνεια – Ανοίγει η δευτερογενής αγορά

Στην δημιουργία ενός επενδυτικού κεφαλαίου που θα αγοράζει κόκκινα δάνεια που πωλούνται από funds, προχωρούν οι πολυεθνικοί όμιλοι Pimco και CarVal. Το από κοινού επενδυτικό κεφάλαιο θα χρηματοδοτηθεί με 100 εκατ. ευρώ με στόχο την εξαγορά μικρών πακέτων κόκκινων δανείων αξίας 10 ή 20 εκατ. ευρώ ή ακόμα και μεμονωμένων δανείων κυρίως με εξασφαλίσεις.

Η συνεργασία των δύο μεγάλων πολυεθνικών ομίλων στην χώρα μας σηματοδοτεί το περαιτέρω άνοιγμα της δευτερογενούς αγοράς των κόκκινων δανείων, δηλαδή την πώληση δανείων από funds σε άλλα funds και στην διεκδίκηση μέρους από την μεγάλη πίτα των 90 δισ. ευρώ περίπου που έχει μεν φύγει από τις τράπεζες και συγκεντρώνεται πλέον σε μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια.

Η δευτερογενής αγορά αναμένεται να επιταχυνθεί το 2023, καθώς εντείνονται οι πιέσεις για την επίτευξη των στόχων των μεγάλων τιτλοποιήσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με την στήριξη του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων, του Ηρακλή.

Στη βάση αυτή οι μεγάλοι παίκτες στην αγορά των τιτλοποιημένων δανείων – Davidson Kempner, Intrum και doValue – προχωρούν ήδη σε πωλήσεις μικρότερων πακέτων, τα έσοδα από τις οποίες προορίζονται στο να ενισχύουν τα έσοδα των business plan που έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

H αγορά των κόκκινων δανείων

Η αγορά των κόκκινων δανείων στην χώρα μας εμφανίζει υψηλή συγκέντρωση με τους τρεις μεγαλύτερους παίκτες, να ελέγχουν σημαντικό κομμάτι της αγοράς κυρίως των τιτλοποιήσεων, δηλαδή των δανείων που έχουν ενταχθεί στον Ηρακλή, ενώ τα υπόλοιπα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια όπως η Bain, η Pimco, η Hoist, το Apollo κ.α. έχουν τοποθετηθεί μέσω της απευθείας αγοράς χαρτοφυλακίων, δηλαδή χωρίς την κρατική εγγύηση.

Συνεργασία Pimco – CarVal στα κόκκινα δάνεια – Ανοίγει η δευτερογενής αγορά-1

Ειδικότερα η Pimco έχει τοποθετηθεί ήδη στην ελληνική αγορά εξαγοράζοντας το χαρτοφυλάκιο Pillar που μεταβίβασε η Eurobank, αλλά και ως βασικός μέτοχος στον όμιλο Qualco, που διαθέτει την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων την Qquant. Αντίστοιχα το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CarVal έχει εξαγοράσει μαζί με την σουηδική Intrum το χαρτοφυλάκιο Earth και το Mirror από την Εθνική τράπεζα.

Μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί στη δευτερογενή αγορά δάνεια 10 δισ. ευρώ περίπου και οι σημαντικότερες από αυτές τις συναλλαγές είναι:

  • πώληση από την doValue στο επενδυτικό κεφάλαιο Whaterwheel δανείων ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που είχαν αποκτηθεί από την Eurobank στο πλαίσιο της τιτλοποίησης Mexico
  • πώληση από την Cepal στην Brooklane δανείων ύψους 1,1 δισ. ευρώ που είχαν αποκτηθεί από την Alpha Bank στο πλαίσιο της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Galaxy,
  • πώληση από την doValue δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ (συναλλαγή Virgo) που απέκτησε στο πλαίσιο της τιτλοποίησης Frontier από την Εθνική τράπεζα
  • πώληση από την doValue δανείων ύψους 2,6 δισ. ευρώ (συναλλαγή Souk) που αποκτήθηκαν από την Eurobank στο πλαίσιο της τιτλοποίησης Cairo
  • πώληση από την Intrum δανείων 300 εκατ. ευρώ (συναλλαγή Tethys) που αποκτήθηκαν από την τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων Sunrise και Vega
  • πώληση από το επενδυτικό κεφάλαιο Carval στην Intrum (συναλλαγή Libra) δανείων ύψους 1,1 δισ. ευρώ που είχαν πωληθεί από την Εθνική τράπεζα.

Οι συναλλαγές αυτές ήταν κυρίως αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αγορά θα ανοίξει σταδιακά ακόμη και για μικρά χαρτοφυλάκια των 50 εκατ. ευρώ ή ακόμη και για μικρότερης αξίας δάνεια, διευρύνοντας τον κύκλο των επενδυτών που θα έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά.

Διαβάστε επίσης: 

Κόκκινα δάνεια: Ανεβάζει ταχύτητα η μεταβίβαση από fund σε fund

Κόκκινα δάνεια: Στα χέρια funds έχουν περάσει 700.000 ακίνητα αξίας 45 δισ. ευρώ

Επιστρέφουν στις τράπεζες τα κόκκινα δάνεια που εξυγιάνθηκαν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News