Business & Finance Δευτέρα 26/09/2022, 12:57
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ράπανος: Καμπανάκι για νέα γενιά κόκκινων δανείων

Β. Ράπανος: Καμπανάκι για νέα γενιά κόκκινων δανείων

Εν δυνάμει κινδύνους για την εμφάνιση μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων διέκρινε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος, ο οποίος υποστήριξε ότι η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανόν να επηρεάσουν τις προσπάθειες εξορθολόγησης των τραπεζικών ισολογισμών.

Βέβαια, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, διότι αφενός οι δανειολήπτες έχουν ανακτήσει τη νοοτροπία εξυπηρέτησης των οφειλών τους, αφετέρου οι ίδιες οι τράπεζες διαθέτουν την τεχνογνωσία να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις, όπως είπε από το βήμα του Economist.

Επιπλέον, όπως πρόσθεσε ο κ. Ράπανος, έχει αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των αιτήσεων για εξωδικαστικές ρυθμίσεις. «Σήμα ενθαρρυντικό για τη ρύθμιση πολλών υπερ-ήμερων οφειλών» σχολίασε ενδεικτικά.

Όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις των τραπεζών, προέβλεψε ότι η εικόνα του 2022 θα είναι ακόμη καλύτερη σε σχέση με τα 20,2 δισ. ευρώ του 2021, καθώς στο πρώτο 8μηνο έχουν ήδη φθάσει τα 17,2 δισ. ευρώ. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι «δεν θα προχωρήσουμε σε ανεύθυνες χορηγήσεις, που θα δημιουργήσουν νέα σειρά κόκκινων δανείων και θα υποσκάψουν την ανάκτηση της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News