Business & Finance Τρίτη 20/09/2022, 16:01
BUSINESS & FINANCE

Βιομηχανία: Οι περικοπές στο ρεύμα θα πλήξουν απασχόληση, παραγωγή

Γραμμή άμυνας απέναντι στις προτάσεις της Ε.Ε. για υποχρεωτική μείωση και της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μετά τον υποχρεωτικό “κόφτη” του φυσικού αερίου ετοιμάζουν οι ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Κ», παρέμβαση για το ζήτημα των επιπτώσεων των μέτρων της Ε.Ε. για την εγχώρια ενεργοβόρο βιομηχανία αναμένεται να κάνει μέσα στις επόμενες ημέρες ο ΣΕΒ, ο οποίος επεξεργάζεται προτάσεις σε συνεργασία με τις βιομηχανίες-μέλη του. «Λάδι στη φωτιά», που άναψε για τον κλάδο η ενεργειακή κρίση, έριξαν οι προτάσεις της Επιτροπής για περικοπές της ζήτησης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, με τους ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς συνδέσμους να εκφράζουν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους και τις αντιδράσεις να παίρνουν χαρακτηριστικά… βιομηχανικού κινήματος που εξαπλώνεται από τον Βορρά μέχρι τον Νότο.

«Κάθε φορά που εξαγγέλλουν νέα μέτρα δυσκολεύουν την κατάσταση για τη βιομηχανία. Μείωση της ζήτησης στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια σημαίνει και αντίστοιχη μείωση της παραγωγής. Είναι σαν να ανοίγεις την πόρτα για να μπουν άλλοι…» αναφέρουν στην «Κ» κύκλοι της βιομηχανίας με εμφανή την αγωνία για τις επιπτώσεις στις εξαγωγές και στην ανταγωνιστικότητα. «Θα βρεθούμε αντιμέτωπες με αδυναμία εκπλήρωσης συμβολαίων με πελάτες στη διεθνή αγορά και η κακή αυτή φήμη σε συνοδεύει για πάντα…» τονίζουν.

Πέραν του κόστους, την εγχώρια βιομηχανία απασχολεί και η διαθεσιμότητα καυσίμου, με εκπροσώπους τους να επισημαίνουν τη δυσκολία υποκατάστασης του φυσικού αερίου και του ρεύματος από άλλα καύσιμα. «Εχουμε εξαντλήσει τα περιθώρια μείωσης του κόστους μας και εξοικονόμησης. Δεν είμαστε δημόσιο κτίριο για να μειώσουμε τον φωτισμό όταν φεύγουμε και να μειώσουμε την κατανάλωση. Είμαστε βιομηχανία που παράγει και η μείωση της παραγωγής σημαίνει και μείωση της απασχόλησης», επισημαίνουν.

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες εξετάζουν κάθε δυνατότητα εναλλακτικών καυσίμων και είναι ενδεικτική της προσπάθειας διασφάλισης της απρόσκοπτης λειτουργίας και μείωσης του ενεργειακού κόστους η λύση ακόμη και του LPG που εξέτασε η EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Κύκλοι της εταιρείας διευκρινίζουν στην «Κ» ότι δεν πρόκειται για εύκολη και απλή λύση. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, τόσο παραγωγικότητας όσο και ασφάλειας, που θα πρέπει να εξεταστούν. Επισημαίνουν τόσο ζητήματα ασφάλειας στις απαιτούμενες εγκαταστάσεις όσο και ζητήματα ασφάλειας στη διακίνηση, αφού, όπως τονίζουν, θα δεκαπλασιαστεί ο όγκος των βυτιοφόρων στους δρόμους.

Η ενεργοβόρος βιομηχανία αναμένεται να σηκώσει το βάρος της μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό 5% το διάστημα Νοέμβριος 2022 – Μάρτιος 2023. Καθημερινά για τρεις ώρες μεταξύ 6-9 ή 7-10 το βράδυ, ανάλογα με το διάστημα που θα προσδιοριστεί από τις αρμόδιες αρχές το αμέσως επόμενο διάστημα, θα καλούνται να κατεβάζουν τον διακόπτη έναντι αμοιβής που θα προκύπτει μέσω δημοπρασιών.

Σε ό,τι αφορά τις περικοπές στη ζήτηση φυσικού αερίου σε ποσοστό 15% οι βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας ετοιμάζουν τους φακέλους τους για να υποβάλουν αίτημα εξαίρεσης στη ΡΑΕ, στο πλαίσιο σχετικής δυνατότητας που προβλέπει η απόφαση της Κομισιόν. Η ΡΑΕ έκανε αποδεκτό το αίτημα των επιχειρήσεων για υποβολή των αιτήσεων στις 10 Οκτωβρίου αντί για σήμερα που έληγε η αρχική προθεσμία.

Οι εγχώριες βιομηχανίες συντονίζουν τα βήματά τους με τους ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς συνδέσμους, με τον επικεφαλής της Mytilineos Ε. Μυτιληναίο, τον γενικό διευθυντή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Π. Λώλο και τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ Α. Κοντολέοντα να υπογράφουν μαζί με 37 ακόμη εκπροσώπους μεγάλων βιομηχανιών και ενώσεων την επιστολή της Eurometaux προς την Κομισιόν μία ημέρα πριν από το έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της 9ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την επιστολή, το 50% της δυναμικότητας της παραγωγής αλουμινίου και ψευδαργύρου έχει αναγκαστεί να σταματήσει να λειτουργεί λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει επίσης ο κλάδος του χαλκού και του νικελίου.

Καμπανάκι για τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας χτύπησαν με επιστολή τους προς την τσεχική προεδρεία και 12 κλαδικοί σύνδεσμοι ενεργοβόρων βιομηχανιών (τσιμέντα, γυαλί, μέταλλα, χάλυβας), ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στα μέτρα της Επιτροπής. «Καλούμε την ηγεσία της Ευρώπης να παράσχει στη βιομηχανία άμεσα και ακριβή μέτρα ανακούφισης που μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα για να διασφαλιστεί η συνεχής βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στην Ευρώπη», αναφέρουν, υπογραμμίζοντας ότι «…λείπει η αίσθηση του επείγοντος στη σειρά μέτρων που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Ενέργειας». Πολλά από αυτά τα μέτρα, σημειώνουν, απαιτούν περαιτέρω επεξεργασία, διατυπώνονται με ευρείς και, κατά καιρούς, αόριστους όρους και είναι ασαφή ως προς την εφαρμογή τους στη βιομηχανία.

Διαβάστε επίσης: 

Περικοπές στο ρεύμα: Οι επικίνδυνες ώρες και μέρες για μπλακ άουτ

Ενεργειακή κρίση: Οι θέσεις της Ελλάδας για την πρόταση της Κομισιόν

Εξαιρέσεις από τον «κόφτη» στο φυσικό αέριο: Μάχη βιομηχανιών για μια θέση στη λίστα