BUSINESS & FINANCE

Ενεργειακή κρίση: Οι θέσεις της Ελλάδας για την πρόταση της Κομισιόν

Ενεργειακή κρίση: Οι θέσεις της Ελλάδας για την πρόταση της Κομισιόν

Σφίγγει περαιτέρω η ενεργειακή θηλεία γύρω από την Ευρώπη. Με τον Nord Stream 1 να παραμένει κλειστός, η Ρωσία  χθες μείωσε τη ροή προς την Ευρώπη και μέσω του αγωγού Γιαμάλ, φέρνοντας νέα έκρηξη στην τιμή του φυσικού αερίου.

Το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται ξανά πάνω από τα 200€/MWh. Xθες βρισκόταν στα  215€/MWh, σημειώνοντας αύξηση 13% μέσα σε μια μέρα. Και όλα αυτά λίγο πριν η πρόεδρος της να ανακοινώσει το νέο σχέδιο  για την αγορά ενέργειας.

Η πρόταση της Κομισιόν 

1) Η Κομισιόν προτείνει τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται ότι οι εταιρείες θα φορολογηθούν με 33%, ενώ το ποσό που θα προκύψει, θα κατευθυνθεί στην στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.  

2) Νέος δείκτης αναφοράς στο φυσικό αέριο.  Μπορεί η πρόταση της Κομισιόν να μην περιέχει τελικά πλαφόν στην τιμή του ρωσικού  φυσικού αερίου, παρόλα αυτά προτείνει έναν νέο δείκτη αναφοράς, αφού το ΤΤF του Ολλανδικού Χρηματιστηρίου δεν είναι αντιπροσωπευτικό της νέας αγοράς φυσικού αερίου. Μετά τον πόλεμο στην Ευρώπη, πλέον οι ποσότητες του LNG είναι πολύ μεγαλύτερες από το φυσικό αέριο μέσω των αγωγών.  

3) Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει ως ανώτατο όριο εσόδων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

4) Στην πρόταση περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 5% τη διάρκεια επιλεγμένων ωρών αιχμής, ενώ προτείνεται στα κράτη μέλη να επιδιώξουν τη μείωση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 10% έως τις 31 Μαρτίου 2023.

Οι θέσεις της Ελλάδας

Σε ό,τι αφορά τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, η Ελλάδα ήδη φορολογεί τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, ενώ τις τελευταίες ημέρες πλέον η κυβέρνηση λέει ανοιχτά «ναι» και στη φορολόγηση των εταιρειών πετρελαίου και των διυλιστηρίων.  

Στην υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης του 5%, η Ελλάδα φαίνεται πως προσανατολίζεται να εξοικονομήσει αυτό το 5% μέσω του σχεδίου που έχει ανακοινώσει για το Δημόσιο και προβλέπει εξοικονόμηση 10%, με το σχέδιο βέβαια έως τώρα να μην προχωρά πολύ γρήγορα. Ο δεύτερος πυλώνας  στον οποίο ποντάρει η κυβέρνηση είναι οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, όπου η κάθε μία θα τρέξει το δικό της σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. 

Διαβάστε επίσης: 

Ενεργειακή κρίση: Οι τρεις παρεμβάσεις που προτείνει η Κομισιόν

Φον ντερ Λάιεν: Προτείνει φόρο στα υπερκέρδη – Θα φέρει 140 δισ. για την ενεργειακή κρίση

Κώστας Σκρέκας: Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News