Business & Finance Τετάρτη 14/09/2022, 07:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Περιμένοντας τις προτάσεις της Κομισιόν – εκτός το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ενεργειακή κρίση: Περιμένοντας τις προτάσεις της Κομισιόν – εκτός το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Με νέα δάνεια σπεύδει η Γερμανία για να βοηθήσει τις ενεργειακές εταιρείες της, την ώρα η Ευρώπη βάζει τις τελευταίες πινελιές στις προτάσεις της για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να αντεπεξέλθουν στην ενεργειακή κρίση. 

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει σήμερα Τετάρτη τους στόχους της για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και την πρότασή της για επιβολή πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με πηγές άλλες πέραν του φυσικού αερίο. Εν συνεχεία, οι υπουργοί Ενέργειας θα συγκαλέσουν έκτακτη συνεδρίαση στις 30 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν και να εγκρίνουν τα μέτρα. 

Ξεχωριστά, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή των χρηματιστηριακών αγορών της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκή Αρχή Χρεογράφων και Αγορών – ΕSMA) επεξεργάζεται μέτρα για να βοηθήσει τις εταιρείες ενέργειας που έχουν «γονατίσει» από τα αυξημένα margin calls, καθώς οι τιμές ενέργειας εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τις στρόφιγγες του Nord Stream προς την Ευρώπη. 

Η ESMA εξετάζει εάν οιοδήποτε ρυθμιστικό μέτρο είναι απαραίτητο για να βοηθήσει τις ενεργειακές εταιρείες, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της. Να σημειωθεί ότι η παρέμβαση σε αυτόν τον χώρο είναι κάτι σπάνιο, ειδικά καθότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από μία δεκαετία οδήγησε σε πιο αυστηρές απαιτήσεις περιθωρίου. 

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να αυξήσει τα κρατικά δάνεια προς τις εταιρείες ενέργειας χρησιμοποιώντας κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας. Σήμερα Τετάρτη, το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την παροχή δανειακών εγγυήσεων ύψους 67 δισ. ευρώ σε εταιρείες ενέργειας. Την προηγούμενη εβδομάδα, η VNG, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, αποτέλεσε το τελευταίο «θύμα» της ενεργειακής κρίσης που ζήτησε κρατική βοήθεια.  
  
Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγός ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, έλαβε πακέτο διάσωσης ύψους 14 δισ.ευρώ τον Ιούλιο και τώρα εξετάζει να ξεκινήσει δίκη στη Σουηδία διεκδικώντας δισεκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση από την ρωσική Gazprom για τις ζημίες που υπέστη.  

Το προσχέδιο της Κομισιόν με τις προτάσεις 

Με βάση τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διέρρευσαν στο Reuters, το ανώτατο όριο στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες και πυρηνική καθορίζεται στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα αντί για 200 ευρώ που είχε προταθεί αρχικά. Επίσης, προβλέπεται και «κατ΄εξαίρεσιν και προσωρινή» εισφορά αλληλεγγύης στα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και διυλιστήρια. 

Οι κυβερνήσεις θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που θα αντλήσουν για να βοηθήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στα υψηλά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. 

Αξιωματούχοι αναφέρουν επίσης ότι το σχέδιο για την παροχή ρευστότητας στις εταιρείες ενέργειας ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες για εγγυήσεις (margin calls) δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ενδεχομένως να παρουσιαστεί άλλη ημέρα. 

Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι έχει επιτευχθεί ευρεία συναίνεση στο θέμα της επιβολής πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών που παράγουν ενέργεια από άλλες πηγές πέραν του φυσικού αερίου, καθώς και στα σχέδια για την επιβολή υποχρεωτικού στόχου για τη μείωση της ζήτησης. Όμως, οι χώρες εξακολουθούν να είναι διηρημένες σε άλλα θέματα, όπως η επιβολή πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου.

Η Ε.Ε. υπαναχώρησε του αρχικού πλάνου για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου. Χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ουγγαρίας και της Αυστρίας, έχουν αντιταχθεί στην ιδέα, καθώς η Μόσχα απειλεί να σταματήσει την προσφορά εάν η Ε.Ε. προσφύγει σε ένα τέτοιο μέτρο.  

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Πλαφόν 180-200 ευρώ στο ρεύμα από ΑΠΕ – Φόρος 33% στα υπερκέρδη διυλιστηρίων

Στο τραπέζι η έκτακτη εισφορά των πετρελαϊκών ομίλων

Γερμανία: Πλαφόν στο ρεύμα και εγγυήσεις 67 δισ. ευρώ στις εταιρείες ενέργειας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News