BUSINESS & FINANCE

Eurobank: Μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας – Μείωση 10% μέχρι το τέλος του 2023

Eurobank: Μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας – Μείωση 10% μέχρι το τέλος του 2023

Άμεσες πρωτοβουλίες με στόχο τη μείωση κατά 10% στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας σωρευτικά για τα έτη 2022 και 2023, θέτει η διοίκηση της Eurobank, με μήνυμα του διευθύνοντος συμβούλου Φωκίωνα Καραβία προς το προσωπικό της Τράπεζας.

Στο μήνυμά του ο κ. Καραβίας τονίζει ότι «η Ευρώπη βιώνει μια μείζονα στρατιωτική σύρραξη στο έδαφός της μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία δυστυχώς χρονικά παρατείνεται, με τραγικά αποτελέσματα και οδυνηρές κοινωνικές επιπτώσεις για όλους τους λαούς. Στη σύρραξη αυτή η ενέργεια χρησιμοποιείται ως μέσον με περικοπή της προσφοράς της και χειραγώγηση των ενεργειακών αγορών. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιδρούν, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές ενέργειας αλλά και θέτοντας στόχους μείωσης της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια. 

Τους στόχους αυτούς υιοθετεί και η χώρα μας, ώστε στο μέτρο του δυνατού να θωρακιστεί ενεργειακά η οικονομία μας και η κοινωνία για τον επερχόμενο χειμώνα. Ήδη το Δημόσιο, ανακοινώνει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. 

Ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας οφείλει να ακολουθήσει. Η Eurobank έχει μια ιστορία πρωτοπορίας. Αισθανόμαστε, λοιπόν, την υποχρέωση να είμαστε από τις πρώτες εταιρίες στην Ελλάδα που σχεδιάζουν, προγραμματίζουν και δεσμεύονται σε ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας με άμεση εφαρμογή. Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει τόσο δράσεις μεγάλης κλίμακας, που αφορούν κεντρικά τον Oργανισμό, όσο και πρωτοβουλίες, που εντάσσουν σε ένα ανάλογο πλαίσιο τις καθημερινές μας συμπεριφορές. Οποιαδήποτε δέσμη μέτρων, όμως, δεν πρόκειται να αποδώσει εάν δεν στηριχτεί από όλους τους εργαζόμενους, τον καθένα από εμάς και την κοινωνία συνολικά. Εάν δεν συνοδευτεί, δηλαδή, από τη συνειδητοποίηση πως στο ορατό μέλλον θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ενέργεια ως ένα κοινωνικό αγαθό σε ανεπάρκεια».

Στα μέτρα που ανακοίνωσε η Eurobank προβλέπεται: 

 • Αναστολής άμεσης της νυχτερινής φωταγώγησης των κεντρικών κτιρίων και απενεργοποίηση των φωτεινών επιγραφών στα καταστήματά μας τις βραδινές ώρες 
 • Επέκταση του προγραμματισμού για τον κεντρικό έλεγχο της θερμοκρασίας σε περισσότερα κτίρια
 • Αντικατάσταση του συστήματος εξωτερικής σκίασης με 1.600 νέες περσίδες στην πρόσοψη κτιρίων
 • Αναβάθμιση κατασκευαστική των καταστημάτων και συνολικά του τεχνολογικού εξοπλισμού με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (υπολογιστές, φωτισμός και κλιματισμός) 
 • Δρομολόγηση μελετών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στις στέγες των εγκαταστάσεων, ώστε να καλυφθεί μέρος των ενεργειακών αναγκών μέσω της ηλιακής ενέργειας
 • Επέκταση και τοποθέτηση μετρητών ενέργειας σταδιακά στο σύνολο των κτιρίων-καταστημάτων
 • Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του προσωπικού για την ενίσχυση μιας ενεργειακά και περιβαλλοντικά υπεύθυνης συμπεριφοράς, με εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και εθελοντικές δράσεις 

Το πρόγραμμα εξοικονόμησης προβλέπει αλλαγή των καθημερινών συμπεριφορών με ενέργειες όπως:

 • Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη κλιματισμού στους 25-27 °C  το καλοκαίρι και στους 19 °C τον χειμώνα
 • Φροντίζουμε για την προστασία του κλιματιζόμενου χώρου από την ηλιακή ακτινοβολία  
 • Κλείνουμε τον κλιματισμό, όταν δεν χρησιμοποιείται 
 • Απενεργοποιούμε την οθόνη του υπολογιστή μας, όταν αποχωρούμε από το γραφείο
 • Κλείνουμε το διακόπτη φωτισμού του γραφείου μας, του ορόφου μας ή των αιθουσών συναντήσεων, όταν δεν βρίσκεται κανείς στο χώρο 
 • Απενεργοποιούμε τους εκτυπωτές στο τέλος της ημέρας
 • Αξιοποιούμε σε κάθε ευκαιρία το φυσικό φως του ήλιου 

Σημειώνεται ότι η παραπάνω πρωτοβουλία έρχεται ως συνέχεια της ευρύτερης στρατηγικής της Τράπεζας για ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων και προστασίας του περιβάλλοντος. Τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των άλλων, όπως σημειώνει ο κ. Καραβίας «έχουμε επιτύχει σημαντική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 37,8%. Η μετάβαση των υποδομών ΙΤ στο Cloud, η αντικατάσταση περισσότερων από 15.000 φωτιστικών σωμάτων με LED στο Δίκτυο Καταστημάτων, η εγκατάσταση κλιματιστικών νέας τεχνολογίας και η μείωση των μετακινήσεων μέσω της υιοθέτησης του υβριδικού μοντέλου εργασίας, αποτελούν μερικές μόνο από τις δράσεις μας με θετικό ενεργειακό αποτύπωμα.

Όπως έχουμε δεσμευτεί απέναντι στους πελάτες μας και στην κοινωνία ότι «σε κάθε μπροστά» η Eurobank θα είναι εκεί για να το στηρίξει, έτσι και τώρα ο Οργανισμός μας, με τη συμβολή όλων μας, χωρίς εξαίρεση, θα βρίσκεται στην πρωτοπορία για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Διαβάστε επίσης:

Προετοιμασία για τον χειμώνα: Φώτα, ζεστό νερό και σιντριβάνια κλείνουν σε ευρωπαϊκές τράπεζες

Εξοικονόμηση ενέργειας: Δεν αρκεί να σβήσουν μερικά φώτα στις πόλεις

«Κλείδωσε» στο 15% το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας για νοικοκυριά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News