BUSINESS & FINANCE

Τριπλή παρέμβαση για έναν «ήπιο» χειμώνα – Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις ρεύματος

Τριπλή παρέμβαση για έναν «ήπιο» χειμώνα  – Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις ρεύματος

Εβδομάδα ανακοινώσεων για τις κρατικές επιδοτήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο είναι αυτή που ξεκινά. Την Τετάρτη, το πιθανότερο, η  ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας θα ανακοινώσει το νέο πλαίσιο των κρατικών επιδοτήσεων. Μια ημέρα πριν θα έχουν προηγηθεί οι ανακοινώσεις των παρόχων για τα τιμολόγια του Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει με τριπλή παρέμβαση πλέον σε ρεύμα, φυσικό άεριο και υγρά καύσιμα να κάνει πιο «ήπιο» τον χειμώνα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Οι νέοι λογαριασμοί ρεύματος

Το νέο σύστημα που θα ισχύσει από τον Οκτώβριο θα είναι κλιμακωτό. Η απορρόφηση της επιβάρυνσης λόγω των υψηλών τιμών δεν θα είναι ίδια για όλους. Τις μεγαλύτερες κρατικές επιδοτήσεις θα τις παίρνουν όσοι έχουν μικρές καταναλώσεις με τον μέσο όρο να τοποθετείται στα νοικοκυριά κοντά στις 400 κιλοβατώρες, ενώ η επιδότηση θα μειώνεται μετά από αυτό το όριο κλιμακωτά, ανάλογα με τα επόμενα στάδια που θα θέσει η κυβέρνηση.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ενέργειας, δεν θα μείνουν απροστάτευτα και τα νοικοκυριά που μπορεί μέσα στον χειμώνα να έχουν πολύ υψηλότερη κατανάλωση επειδή για να θερμανθούν χρησιμοποιούν μια ηλεκτρική σόμπα-θερμάστρα που είναι αρκετά ηλεκτροβόρες συσκευές.

Η κρατική επιδότηση θα είναι κλιμακωτή και για τις επιχειρήσεις. Το πιθανότερο είναι να διατηρηθεί η ίδια κλιμάκωση που ίσχυε έως τώρα, δηλαδή άλλη επιδότηση θα ισχύει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος, ενώ διαφορετική θα είναι για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA. 

Το νέο στοιχείο που εισάγεται στους λογαριασμούς ρεύματος είναι το bonus επιδότησης ένα κάποιος εξοικονομήσει 15% ενέργεια σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Εδώ, βέβαια, αρχίζουν και οι δυσκολίες καθώς κάνεις δεν ξέρει πώς μπορεί να εφαρμοστεί ένας τέτοιος μηχανισμός, για παράδειγμα εάν ο χειμώνας θα είναι βαρύτερος  λόγω κλιματολογικών συνθηκών. Για αυτή τη περίπτωση στο τραπέζι υπάρχει ένα μοντέλο βαθμοημερών όπως υπάρχει και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Δηλαδή εάν είναι πολύ διαφορετικές φέτος οι συνθήκες να δημιουργηθεί ένα νέο επικαιροποιημένο  σύστημα βαθμοημερών που θα μπορεί να συγκριθεί με το περσινό. Παρόλα αυτά η ιδέα αυτή μάλλον θα μπερδέψει τον περισσότερο κόσμο και βέβαια είναι και πιο χρονοβόρα. 

Επιδότηση φυσικού αερίου

Σε «αναμμένα» κάρβουνα κάθονται περίπου 700.000 νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο καθώς περιμένουν πώς και πώς τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση θα είναι οριζόντια ενώ δεν θα υπάρχει μοντέλο εξοικονόμησης. Για την επιδότηση των τιμολογίων του φυσικού αέριο η ενίσχυση θα είναι διπλή τόσο από τη ΔΕΠΑ όσο και από το κράτος μέσω του ΤΕΜ (ταμείου ενεργειακής μετάβασης).

Επιδοτήσεις σε υγρά  καύσιμα

Το οικονομικό επιτελείο ήδη έχει ανακοινώσει την οριζόντια επιδότηση στην αντλία του πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,25€/λίτρο, και τον διπλασιασμό (σε συνολικό ποσό που θα δοθεί)  του επιδόματος θέρμανσης αλλά και την αύξηση της περιμέτρου των δικαιούχων. Η επιδότηση στην αντλία μόνο για ένα μήνα έχει κόστος 200 εκατ. ευρώ -μέτρο ασύμφορο δημοσιονομικά γι αυτό άλλωστε όπως επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση βάζει μπροστά το σχέδιο της έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών και των διυλιστηρίων, κάτι που προτείνει και η Κομισιόν. Μέσω της φορολόγησης η κυβέρνηση θα μπορέσει να βρει τους πόρους εκείνους για να χρηματοδοτήσει την «έκπτωση» στην αντλία και για τους επόμενους μήνες τόσο του πετρελαίου θέρμανσης όσο και του πετρελαίου κίνησης εάν τελικά συνεχιστεί και μετά τον Σεπτέμβριο. 

Διαβάστε επίσης: 

Τιμές ενέργειας: Εισάγεται κλιμακωτή επιδότηση βάσει της κατανάλωσης

Πώς θα μειώσετε το ενεργειακό κόστος: Τρεις κινήσεις για μεγάλη οικονομία

Γρίφος η κλιμακωτή επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News