Business & Finance Παρασκευή 16/09/2022, 11:26
BUSINESS & FINANCE

Διπλό review από Moody’s – DBRS: 4 λόγους αναβάθμισης βλέπει η Societe Generale

Διπλό review από Moody’s – DBRS: 4 λόγους αναβάθμισης βλέπει η Societe Generale

Υψηλές προσδοκίες για αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας έχουν δημιουργηθεί στην αγορά, εν αναμονή των προγραμματισμένων για σήμερα reviews από τις Moody’s και DBRS.

Σημειώνεται ότι η Moody’s αξιολογεί την Ελλάδα με Ba3 και σταθερές προοπτικές και η DBRS με ΒΒ (high) και σταθερές προοπτικές. Η Ελλάδα αξιολογείται επίσης με ΒΒ+ και σταθερές προοπτικές από την S&P καθώς και με BB και θετικές προοπτικές από την Fitch.

Σύμφωνα με την Societe Generale, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους θα μπορούσαν να προκύψουν θετικές εξελίξεις το βράδυ:

1)      Η τελευταία φορά που η Moody’s άλλαξε την ελληνική αξιολόγηση ήταν πριν από δύο χρόνια.

2)      Η σημερινή αξιολόγηση του Ba3 που δίνει ο οίκος στην Ελλάδα είναι ακόμα χαμηλή σε σχέση με εκείνες των άλλων οίκων.

3)      Τα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμα ισχυρά.

4)      Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο βασικός λόγος που οδήγησε σε μία σειρά από αναβαθμίσεις τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να συνεχιστούν.

Παρόλα αυτά, η SocGen αναφέρει σαν παράγοντα που θα μπορούσε να επιδράσει ανασταλτικά στις αναβαθμίσεις το μεγάλο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση έναντι της πληθωριστικής κρίσης, καθώς αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει το έλλειμμα.

Διπλό review από Moody’s – DBRS: 4 λόγους αναβάθμισης βλέπει η Societe Generale-1

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που είδαν την αξιολόγησή τους να αναβαθμίζεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς στις 22 Απριλίου είχε αναβαθμιστεί από την S&P σε BB+ με σταθερές προοπτικές. Από την έναρξη του πολέμου, μόνο η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία αναβαθμίστηκαν.

Διαβάστε επίσης: 

Morgan Stanley: Βλέπει ανάπτυξη 6,1% φέτος, υπερ-αποδόσεις και το 2023

BofA: Ανάπτυξη 4,4% φέτος στην Ελλάδα – Δυσκολότερο το 2023

ING: Βλέπει ανάπτυξη 4,5% φέτος – Αναπόφευκτη η ύφεση στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News