Business & Finance Τετάρτη 14/09/2022, 14:08
BUSINESS & FINANCE

Goldman Sachs: Λύθηκε το πρόβλημα του φυσικού αερίου για φέτος – Κάτω από τα 100 ευρώ οι τιμές

Goldman Sachs: Λύθηκε το πρόβλημα του φυσικού αερίου για φέτος – Κάτω από τα 100 ευρώ οι τιμές

Η Ευρώπη έχει λύσει την κρίση του φυσικού αερίου για φέτος τον χειμώνα και οι τιμές θα υποχωρήσουν σημαντικά το προσεχές διάστημα, εκτιμά η Goldman Sachs, κόντρα σε όλες τις προειδοποιήσεις ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι για τη Γηραιά Ήπειρο. Σύμφωνα με τα όσα έγραψαν οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου σε έκθεσή τους, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να πέσουν στο μισό τους επόμενους έξι μήνες καθώς οι καταναλωτές θα μειώσουν τη χρήση και οι χώρες θα αξιοποιήσουν τις μεγάλες προμήθειες που έχουν συγκεντρώσει στις αποθήκες. Πάντως, η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα ανακάμψουν έως το επόμενο καλοκαίρι, για να επιστρέψουν και πάλι κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες θα προσπαθούν να ξαναγεμίσουν τις αποθήκες τους για την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Ο οίκος θεωρεί ότι οι προσπάθειες της Ευρώπης να αποτρέψει τις σοβαρές ελλείψεις φυσικού αερίου φέτος τον χειμώνα στέφονται από επιτυχία. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπει ότι η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα πέσει από τα περίπου 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023, εφόσον οι θερμοκρασίες του χειμώνα δεν ξεφύγουν από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα. Προηγουμένως, οι προβλέψεις της Goldman Sachs τοποθετούσαν τις τιμές του φυσικού αερίου στο διάστημα αυτό στα 213 ευρώ ανά MWh.

«Η επ΄ αόριστον μείωση των εξαγωγών μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στο μηδέν, αφήνει την βορειοδυτική Ευρώπη χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο για το επόμενο διάστημα. Και ενώ συχνά ακούμε την ερώτηση για το πώς θα επηρεάσει η εξέλιξη αυτή την αποθήκευση φυσικού αερίου, πιστεύουμε ότι μία καλύτερη προσέγγιση είναι να ρωτά κανείς πώς θα επηρεάσει τις τιμές, ώστε η αποθήκευση να συνεχιστεί όπως πρέπει», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου. «Αυτός είναι ένας γρίφος τον οποίο η Ευρώπη έλυσε με επιτυχία τον τελευταίο χρόνο, καθώς η μείωση της ζήτησης για φυσικό αέριο σε όλη την ήπειρο αλλά και στους άλλους αγοραστές LNG, οδήγησε τα αποθέματα σε επίπεδα υψηλότερα του μέσου όρου για αυτή την εποχή», συνεχίζουν.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs περιμένουν ότι οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου θα έχουν γεμίσει στο 90%, κατά μέσο όρο, έως τα τέλη του Οκτωβρίου, ξεπερνώντας τον επίσημο στόχο της Ε.Ε. να τις έχει γεμίσει στο 80% έως την 1η Νοεμβρίου. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να χτίσουν ένα «μαξιλάρι» φυσικού αερίου για την περίπτωση που η Ρωσία κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα, ενώ την ίδια ώρα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά καλούνται να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειάς τους.

Η Goldman Sachs απορρίπτει τις ανησυχίες ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις αερίου μέσα στον χειμώνα, εκτιμώντας ότι οι αποθήκες θα είναι γεμάτες στο 20% στα τέλη του Μαρτίου του 2023. «Κατά την άποψή μας, αυτό θα δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε η αίσθηση του κατεπείγοντος που υπάρχει γύρω από τη μείωση της ζήτησης να αντικατασταθεί, σταδιακά, από μία αίσθηση ανακούφισης στην αγορά, για το ότι βγήκε ο χειμώνας», εξηγούν οι αναλυτές.

Παρόλα αυτά, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν και πάλι στα 235 ευρώ ανά MWh έως το καλοκαίρι του 2023, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες θα προσπαθούν ξανά να γεμίσουν τις αποθήκες τους για τον επόμενο χειμώνα. «Με τις ρωσικές ροές στο μηδέν από τις αρχές του έτους, το να ξαναγεμίσουν οι αποθήκες το 2023 θα είναι πολύ δυσκολότερο σε σχέση με το 2022, απαιτώντας ουσιαστική μείωση της ζήτησης», τονίζει η Goldman Sachs.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Όλ. Σολτς: Προετοιμασμένη η Γερμανία για διακοπή του ρωσικού αερίου

Κ.Σκρέκας: Αποθήκευση 1 TWh φυσικού αερίου στην Ιταλία

Gazprom: Σχεδόν στο μισό μειώθηκαν οι ροές ρωσικού αερίου φέτος 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News