BUSINESS & FINANCE

Τράπεζες: Πώς διευκολύνουν την αγορά κατοικίας μέσω πλειστηριασμού

Τράπεζες: Πώς διευκολύνουν την αγορά κατοικίας μέσω πλειστηριασμού

Την δυνατότητα χρηματοδότησης της αγοράς κατοικίας μέσω πλειστηριασμών ακόμα και αν το ακίνητο εκπλειστηριάζεται από άλλη τράπεζα, θα δώσουν οι τράπεζες με νέα προγράμματα που θα διατεθούν από τον Σεπτέμβριο. Στόχος να διευκολυνθεί η μεταβίβαση ακινήτων μέσω της πλατφόρμας e-auction και να ενισχυθεί η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, κυρίως από νοικοκυριά που θέλουν να αποκτήσουν ακίνητο μέσω πλειστηριασμού είτε για ιδιοκατοίκηση είτε για επένδυση.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων μετά την παύση του Αυγούστου επανέρχονται στην καθημερινότητα από τον Σεπτέμβριο και σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας e- auction έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 10.500 πλειστηριασμοί.

Μέχρι σήμερα οι τράπεζες χρηματοδοτούν την αγορά κατοικίας για ακίνητα που είναι ήδη στην κυριότητά τους ή για τα ακίνητα που βγάζουν στον πλειστηριασμό οι ίδιες ως επισπεύδοντες. Αντίθετα η χορήγηση δανείου για ακίνητα που πλειστηριαζουν άλλες τράπεζες δεν υπάρχει σαν δυνατότητα, αφού μέσω του e – auction η τράπεζα δεν μπορεί να δει το ακίνητο και ούτε να πιστοποιήσει την αξία του, η οποία πραγματοποιείται από ανεξάρτητο εκτιμητή που διορίζει το δικαστήριο. Έτσι η χρηματοδότηση μέσω στεγαστικού δανείου περιορίζεται στα ακίνητα που μόνο η ίδια η τράπεζα μπορεί να αξιολογήσει, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο ενδιαφερόμενος έβαζε υποθήκη ένα άλλο ακίνητο που είχε στην κατοχή του.

Αυτό πρόκειται να αλλάξει με την προώθηση ειδικών προϊόντων, που σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζει η Εθνική τράπεζα και η Eurobank και τα οποία αναμένεται να βγουν στην αγορά από τον Σεπτέμβριο. Η χορήγηση δανείων για την αγορά ακινήτου μέσω της πλατφόρμας e-auction θα βοηθήσει στην διάθεση ακινήτων μέσω πλειστηριασμών, που εμφανίζει υψηλό ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες, αλλά συνοδεύεται από προϋποθέσεις και αγκυλώσεις που καθιστούν την όλη διαδικασία αποτρεπτική για ένα μέσο νοικοκυριό. Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι ο ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να επισκεφτεί το ακίνητο που πλειστηριάζεται και να διαπιστώσει εάν καλύπτει τις ανάγκες του και για αυτό είναι δύσκολο κάποιος να επιλέξει τον πλειστηριασμό για την αγορά κατοικίας ειδικά εάν το ακίνητο προορίζεται για ιδιοκατοίκηση.

Μια βασική προϋπόθεση που λειτουργεί επίσης αποτρεπτικά για την αγορά κατοικίας μέσω πλειστηριασμού είναι η υποχρέωση ο ενδιαφερόμενος να καταβάλει με την μορφή εγγύησης το 30% της αξίας του ακινήτου που πλειστηριάζεται με βάση την τιμή προσφοράς. Το ποσό επιστρέφεται στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν πλειοδοτήσει ή αποτελεί μέρος του τιμήματος αν πλειοδοτήσει, ενώ παρακρατείται σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος πλειοδοτήσει αλλά δεν ολοκληρώσει την διαδικασία. Πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι το ποσό της εγγύησης είναι υψηλό σε σχέση με άλλες αγορές όπως η Ισπανία, όπου η αντίστοιχη υποχρέωση είναι 5% και προσθέτει ένα ακόμη πρόβλημα στην διάθεση ακινήτων μέσω πλειστηριασμού. Να σημειωθεί ότι εξαίρεση συνιστά η Εθνική τράπεζα που προϋποθέτει την καταβολή εγγύησης ίσης με το 10% της αξίας του ακινήτου για το οποίο είναι επισπεύδουσα η Τράπεζα.

Οι τράπεζες και κυρίως οι εταιρείες διαχείρισης που είναι οι βασικοί επισπεύδοντες στους πλειστηριασμούς ακινήτων είτε ως εντολοδόχοι των funds είτε ως εντολοδόχοι των τραπεζών διαπιστώνουν το τελευταίο διάστημα αυξημένο ενδιαφέρον για πωλήσεις – εμπορικών κυρίως – ακινήτων μέσω πλειστηριασμών. Σύμφωνα με στοιχεία από την πλατφόρμα e-auction, το α΄ εξάμηνο του 2022 πραγματοποιήθηκαν 17.620 πλειστηριασμοί ακινήτων, από τους οποίους γόνιμοι ήταν 4.190, δηλαδή 1 στα 4 ακίνητα άλλαξε χέρια, ενώ άλλοι 13.430 υπήρξαν άγονοι. Η διαφορά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές είναι ότι τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν ήταν κυρίως σε ιδιώτες και όχι στους ίδιους τους επισπεύδοντες, δηλαδή τις τράπεζες ή τις εταιρείες διαχείρισης. Σύμφωνα με στοιχεία της Intrum, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2021 η συμμετοχή τρίτων επί των διενεργηθέντων πλειστηριασμών δεν ξεπερνούσε το 6%, το πρώτο τρίμηνο του 2022 προσέγγισε το 10% και το δεύτερο τρίμηνο το 13,5%, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της doValue, από το 27% των πλειστηριασμών που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία, το μεγαλύτερο μέρος κατακυρώθηκε σε τρίτους.

Η αύξηση της ζήτησης από ιδιώτες είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης των προσπαθειών που κάνουν οι εταιρείες διαχείρισης διευρύνοντας τις συνεργασίες τους με μεσίτες σε όλη τη χώρα για την προώθηση ακινήτων, οι οποίοι, ελλείψει νεόδμητων ακινήτων, βλέπουν πλέον με ενδιαφέρον την αγορά των πλειστηριασμών. Καθοριστικός παράγοντας είναι και η οικονομική συγκυρία που ευνοεί τις τοποθετήσεις σε ακίνητα, σε αντίθεση με άλλες μορφές τοποθετήσεων. Η εκτίναξη του πληθωρισμού λειτουργεί υπέρ των επενδύσεων σε σταθερού εισοδήματος αξίες και με δεδομένο ότι οι τιμές των ακινήτων παραμένουν σε ρεαλιστικά ακόμη επίπεδα τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, προσελκύουν το ενδιαφέρον ιδιωτών.

Διαβάστε επίσης: 

Ακίνητα: Στους πλειστηριασμούς στρέφονται οι ιδιώτες

Ανεβάζουν ταχύτητα οι πλειστηριασμοί ακινήτων

Πλειστηριασμοί ακινήτων: Περνούν στα χέρια των funds

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News