BUSINESS & FINANCE

ΔΕΘ: To τρίπτυχο μέτρων για τους νέους

ΔΕΘ: To τρίπτυχο μέτρων για τους νέους

Ανακοινώσεις για τους νέους θα περιέχει το πακέτο της ΔΕΘ όπως προανήγγειλε χθες ο Άκης Σκέρτσος. Στο καλάθι του πρωθυπουργού που αφορά τους νέους είναι οι ανακοινώσεις για φθηνή στέγη και η αύξηση του κατώτατου μισθού, που μπορούν να συνδυαστούν με την ειδική φορολόγηση που ισχύει για τους νέους που επιστρέφουν ως μόνιμοι κάτοικοι από το εξωτερικό στην Ελλάδα. 

Φθηνή στέγη 

Το σχέδιο θα περιέχει προγράμματα που θα ενεργοποιήσει  η ΔΥΠΑ για εργαζόμενους, ανέργους αλλά και νέους. 

Το μοντέλο το οποίο φαίνεται πως έχει προκριθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι εκείνο του rent to own. Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, θα δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον που δεν μπορεί να αποκτήσει σπίτι μέσω στεγαστικού δανείου, λόγω κόστους, να νοικιάζει  το σπίτι του μέσω της ΔΥΠΑ  και μετά από κάποια χρόνια να το αγοράζει σε μια  χαμηλή τιμή. Ένα μοντέλο, δηλαδή, όπως αυτό που ισχύει στα αυτοκίνητα μέσω leasing. 

Με το project ΠΥΡΚΑΛ (μετεγκατάσταση 19 υπουργείων στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ), όπως αποκάλυψε ο Άκης Σκέρτσος, θα απελευθερωθούν περίπου 350.000 τετραγωνικά μέτρα στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία θα διατεθούν για κοινωνική κατοικία. 

Επιπλέον θα ενεργοποιηθούν προγράμματα που θα αφορούν επιδοτούμενα δάνεια για ανέργους, νέους, εργαζόμενους με στόχευση τα  νέα ζευγάρια για την αγορά πρώτης κατοικίας, για την επισκευή ή ανακατασκευή πρώτης κατοικίας.

Αύξηση του κατώτατου μισθού

Νέα αύξηση έρχεται το 2023 στον κατώτατο μισθό και πιθανότατα να είναι σε ισχύ από τον ερχόμενο Μάιο, όπως συνέβη και φέτος, καθώς οι νέες διαδικασίες για τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού θα αρχίσουν κιόλας από τον Ιανουάριο, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνδυασμός των ρυθμών ανάπτυξης-πληθωρισμού επιτρέπει αύξηση τουλάχιστον 5,5% κι αυτό σημαίνει πως ο κατώτατος μισθός μπορεί να επιστρέψει στα 750-752 ευρώ.  

Φορολογικά κινητρα για brain gain 

Tο ιδιαίτερα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που θεσμοθετήθηκε το 2020   για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους έχει προσελκύσει  ήδη 1.232 φυσικά πρόσωπα που  άφησαν το εξωτερικό για να εργαστούν στην πατρίδα μας. Πρόκειται κυρίως για Ελληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα τα χρόνια των μνημονίων και επιστρέφουν στην Ελλάδα σε νέα θέση εργασίας και με πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή. 

Το ειδικό  καθεστώς προβλέπει για φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους και θα απασχοληθούν σε νέες θέσεις εργασίας ή θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ως αυτοαπασχολούμενοι, απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος καθώς και απαλλαγή από το τεκμήριο κατοχής και χρήσης Ι.Χ  για διάστημα έως 7 έτη. 

Διαβάστε επίσης: 

Πρόγραμμα 1,5 δισ. ευρώ για φθηνή στέγη σε νέους

Χατζηδάκης: Στις 30.000 οι εκκρεμείς συντάξεις – Τι είπε για κατώτατο μισθό

Πώς θα ενισχυθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι το 2023

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News