Business & Finance Παρασκευή 10/12/2021, 21:53 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσέλκυση ταλέντων: Ανηφορικός ο δρόμος στην Ελλάδα 

Στην 33η θέση ανάμεσα σε 64 χώρες

Προσέλκυση ταλέντων: Ανηφορικός ο δρόμος στην Ελλάδα 

Σημαντικά βήµατα ως προς την προσέλκυση ταλέντων σημείωσε η Ελλάδα κατά τη φετινή χρονιά, ωστόσο φαινόμενα όπως το brain drain -το οποίο εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης-, αλλά και η χαμηλή διασύνδεση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με τις ανάγκες της αγοράς, αποτελούν ακόμη εμπόδια για την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με την έρευνα IMD World Talent Ranking 2021, η χώρα μας κατατάσσεται στην 33η θέση μεταξύ 64 χωρών παγκοσμίως στη λίστα με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου ως προς την προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού, από την 37η θέση έναν χρόνο νωρίτερα, την 40ή το 2019 και την 44η το 2018. Για άλλη μια χρονιά την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ελβετία, ενώ στη 2η θέση αναρριχήθηκε η Σουηδία από την 5η που κατείχε κατά την περασμένη χρονιά. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Λουξεμβούργο, την 4η η Nορβηγία και την 5η η Δανία. Γενικά, την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στη 14η θέση κατατάσσεται η αγορά των ΗΠΑ.

Οπως καταδεικνύουν τα ευρήματα της έκθεσης, οι πιο ανταγωνιστικές χώρες ως προς την προσέλκυση ταλέντων έχουν βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα του ταλέντου που έχουν σε τοπικό επίπεδο και την προσέλκυση προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης από άλλες χώρες.

Ο δείκτης World Talent Ranking της IMD World λαμβάνει υπόψη δεκάδες κριτήρια, τα οποία στοιχίζονται κάτω από τρεις βασικούς πυλώνες: τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν για τη δημιουργία ενός εγχώριου ισχυρού ανθρώπινου δυναμικού (investment & development factor), την προσέλκυση ξένων και τοπικών ταλέντων (appeal), αλλά και το επίπεδο ετοιμότητας, δηλαδή την ποιότητα των δεξιοτήτων που εντοπίζονται σε μια χώρα (readiness).

Οσον αφορά τον πρώτο πυλώνα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 29η θέση από 30ή το 2020, και 37η το 2019, υστερώντας σε επιμέρους δείκτες της συγκεκριμένης κατηγορίας που αφορούν την εκπαίδευση των εργαζομένων (44η θέση) εντός των επιχειρήσεων,  την εφαρμογή προγραμμάτων μαθητείας (42η θέση), αλλά και τις δαπάνες του κράτους για τον κλάδο της εκπαίδευσης (43η). Ως προς τον δεύτερο πυλώνα (appeal), η Ελλάδα έχει σημειώσει θεαματική βελτίωση σε σύγκριση με πέρυσι, καταλαμβάνοντας την 33η θέση από 50ή. Η πρόοδος αυτή συνδέεται ενδεχομένως και με τις επενδύσεις πολυεθνικών εταιρειών, όπως Pfizer, Cisco κ.ά. και την πρόσληψη ικανών στελεχών, ακόμη και από το εξωτερικό, για την κάλυψη των θέσεων.

Οι επιμέρους δείκτες που καθιστούν την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική είναι το σχετικά ανεκτό κόστος ζωής (18η), η υψηλή ποιότητα ζωής (33η), αλλά και οι αμοιβές των στελεχών. Ωστόσο, συνεχίζει το brain drain να υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της χώρας στην προσέλκυση ταλέντων και ανθρώπινου δυναμικού (55η). Τέλος, στον τρίτο πυλώνα η Ελλάδα κατατάσσεται στην 37η θέση, με τη χαμηλή διασύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με τις απαιτήσεις της επιχειρηματικής αγοράς να συνεχίζει να αποτελεί εμπόδιο για τη χώρα (41η).

Διαβάστε επίσης:

Burn out: Σχεδόν το 40% των εργαζομένων υποφέρουν από επαγγελματική εξουθένωση

Adecco: Πώς διαμορφώνεται η αγορά εργασίας στην εποχή της «Μεγάλης Παραίτησης»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News