BUSINESS & FINANCE

ING: Βοηθά την ανταγωνιστικότητα η πτώση του ευρώ; Τι έγινε στην Ελλάδα

ING: Βοηθά την ανταγωνιστικότητα η πτώση του ευρώ; Τι έγινε στην Ελλάδα

Η πτώση του ευρώ στο 1 προς 1 με το δολάριο, για πρώτη φορά από το 2002, βοηθά μεν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης, σε αλλά σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν ευνοεί τις εξαγωγές, διαπιστώνει έρευνα της ING. Ο επενδυτικός οίκος επισημαίνει ότι οι ασθενέστερες οικονομίες της Ευρωζώνης είναι εκείνες που βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητά τους από τις αρχές της πανδημίας, με την Ελλάδα ανάμεσα σε εκείνες που ξεχωρίζουν.

Βοηθά τις εξαγωγές η πτώση του ευρώ;

Το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου από τα μέσα του 2021, κάτι που η ING αποδίδει σε μεγάλο βαθμό στις αποκλίνουσες προσδοκίες για τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και στην ξαφνική επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου της Ευρωζώνης. Αυτή η επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου τελευταία σχετίζεται κυρίως με την ενεργειακή κρίση, η οποία έχει μετατρέψει ένα σταθερό εμπορικό πλεόνασμα σε μεγάλο εμπορικό έλλειμμα. Συνεπώς, η ING τονίζει ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αποδυνάμωση του ευρώ.

Επειδή το ενεργειακό στοιχείο είναι τόσο σημαντικό στη διολίσθηση του ευρώ, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έχει αποδυναμωθεί πιο σημαντικά έναντι του δολαρίου. Σε σύγκριση με άλλους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, η Ευρωζώνη έχει δει το νόμισμά της να αποδυναμώνεται λιγότερο. Ειδικότερα, ενώ το ευρώ έχει χάσει 16,2% έναντι του δολαρίου από την 1η Ιανουαρίου 2021, η σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία έχει υποτιμηθεί μόνο κατά 6,9%.

Η πτώση του ευρώ προκάλεσε μεγάλο εισαγόμενο πληθωρισμό, καθώς η Ευρώπη πληρώνει για τα εμπορεύματα σε δολάρια. Ταυτόχρονα, τα κέρδη στην ανταγωνιστικότητα υπήρξαν μέτρια σύμφωνα με την ING.

Τα στοιχεία του οίκου δείχνουν ότι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων βελτιώνεται, όμως όπως τονίζουν οι αναλυτές, αυτό δεν αντανακλάται στο επιχειρηματικό κλίμα. Σύμφωνα με την ING, αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της  αποδυνάμωσης της παγκόσμιας ζήτησης. Συνεπώς, ο οίκος καταλήγει ότι η Ευρωζώνη αισθάνεται κυρίως το βάρος από το αδύναμο ευρώ και αποκομίζει ελάχιστα οφέλη από αυτό.

Βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα του Νότου

Αναλογιζόμενοι την κρίση του ευρώ, όταν οι χώρες της περιφέρειας εμφάνιζαν σοβαρή επιδείνωση της ανταγωνιστικότητάς τους και αναγκάστηκαν να κάνουν διαρθρωτικές προσαρμογές, οι αναλυτές της ING διαπιστώνουν ότι σήμερα, οι όροι έχουν αντιστραφεί σε ό,τι αφορά τις αποκλίσεις στην ανταγωνιστικότητα.

Εξετάζοντας την πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία με βάση το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, ο οίκος διαπιστώνει ότι η ανταγωνιστικότητα επιδεινώνεται στη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, ενώ βελτιώνεται σημαντικά στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα.

Η ισπανική ανταγωνιστικότητα παρέμεινε σταθερή τα τελευταία χρόνια, ενώ η Πορτογαλία εμφάνισε σημαντική επιδείνωση.

«Οι εξαγωγικές δυνάμεις της περασμένης δεκαετίας είδαν την ανταγωνιστική τους θέση να υποχωρεί λίγο σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης», διαπιστώνουν οι αναλυτές της ING, γεγονός το οποίο αποδίδουν κυρίως στην ισχυρότερη αύξηση των μισθών, η οποία δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας.

«Συνολικά, αυτή η εξέλιξη είναι ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνοχής της νομισματικής ένωσης και της μείωσης του κινδύνου νέας κρίσης του ευρώ που προκαλείται από διαφορές στην ανταγωνιστικότητα», σημειώνουν οι αναλυτές.

Διαβάστε επίσης: 

Το ισχυρό δολάριο, τα σχέδια των κεντρικών τραπεζών και το μέλλον του ευρώ

EDL Capital: Βλέπει το ευρώ ακόμη και στα 80 σεντ έναντι του δολαρίου

Τι σημαίνει ένα ισχυρό δολάριο για τον υπόλοιπο κόσμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News