ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανταγωνιστικότητα: Οριακή υποχώρηση της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη

Ανταγωνιστικότητα: Οριακή υποχώρηση της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη

Στην 47η θέση από την 46η πέρυσι βρέθηκε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας 2022 (σ.σ. αφορά τις πολιτικές του 2021), όπως αυτή καταρτίζεται από το ΙMD (Institute for Management Development), καθώς στους τρεις από τους επιμέρους δείκτες καταγράφηκε υποχώρηση των σχετικών επιδόσεων. Αν και η υποχώρηση είναι οριακή, αποτυπώνονται σε αυτή οι συνέπειες της πανδημίας και ειδικά η κόπωση που καταγράφηκε τη δεύτερη χρονιά με τον κορωνοϊό και στην κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας κατέγραψε τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τους τέσσερις επιμέρους δείκτες. Η αύξηση, από την άλλη, ενός μόνον δείκτη, αυτού της οικονομικής αποδοτικότητας, αποδίδεται κυρίως στις ισχυρές αντοχές που σημείωσαν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, με τις εξαγωγές να καταγράφουν περαιτέρω άνοδο τη χρονιά που πέρασε.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει σε χαμηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη, στην 47η θέση μεταξύ 63 χωρών, αλλά και μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (στην 22η μεταξύ 26 χωρών, καθώς δεν συμμετέχει η Μάλτα) αυξάνει τις προκλήσεις για το μέλλον, ειδικά μάλιστα στο νέο τοπίο που έχουν διαμορφώσει οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι πληθωριστικές πιέσεις. «Η νέα μορφή της παγκοσμιοποίησης απαιτεί κυβερνήσεις και επιχειρήσεις με υψηλά αντανακλαστικά ορθής προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Τούτο διότι τόσο οι διασυνδέσεις όσο και οι αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των οικονομιών παγκοσμίως δεν είναι –και πλέον δεν πρέπει να θεωρούνται– δεδομένες. H αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων που δέχεται η χώρα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της τα επόμενα χρόνια, αφού το κύριο κριτήριο ανταγωνισμού των ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές είναι το κόστος. Επίσης, η αναβίωση γεωπολιτικών εντάσεων καθιστά επιτακτική τη δημιουργία σημαντικών συμμαχιών σε εθνικό και επιχειρηματικό επίπεδο, για τη θωράκιση της χώρας από μελλοντικές απειλές κάθε είδους», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) Αθ. Σαββάκης, καθώς ο ΣΒΕ συνεργάζεται για λογαριασμό της Ελλάδας με το IMD.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας στους επιμέρους δείκτες είναι οι ακόλουθες:

• Οικονομική αποδοτικότητα: στην 51η θέση από την 52η πέρυσι.

• Κυβερνητική αποτελεσματικότητα: στην 55η θέση από την 52η πέρυσι.

• Επιχειρηματική αποτελεσματικότητα: στην 46η θέση, έναντι της 44ης θέσης την προηγούμενη χρονιά.

• Υποδομές: στην 41η θέση από την 39η θέση πέρυσι.

Τα «δυνατά χαρτιά» της ελληνικής οικονομίας με βάση την κατάταξή της στους διάφορους υποδείκτες είναι η υψηλή διαφοροποίηση των εξαγωγικών αγορών, όπως αποτυπώνονται στον δείκτη «Συγκέντρωση των εξαγωγών», με την Ελλάδα να καταλαμβάνει τη 2η θέση μεταξύ 63 χωρών και η μακροχρόνια ανάπτυξη της απασχόλησης, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 4η θέση.

Ωστόσο, παραμένει πολύ υψηλή ακόμη η ανεργία των νέων (η Ελλάδα κατατάσσεται στην 61η θέση μεταξύ 63 χωρών), ενώ προβληματίζει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο μάλιστα φέτος έχει διευρυνθεί περισσότερο λόγω και της πολύ μεγάλης αύξησης της αξίας των εισαγωγών. Η Ελλάδα με βάση το IMD κατατάσσεται ως προς το εμπορικό ισοζύγιο στην 60ή θέση μεταξύ των 63 εξεταζόμενων χωρών.

Την πρώτη θέση στη φετινή κατάταξη κατέλαβε η Δανία, επίδοση που αποδίδεται στην ψηφιακή της ανάπτυξη, στην προσέλευση ξένων επενδύσεων, αλλά και στη μεγάλη αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα της χώρας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News