Business & Finance Δευτέρα 25/07/2022, 12:26
BUSINESS & FINANCE

Φυσικό αέριο: Σκαρφαλώνει η τιμή – Συνεχίζεται το «θρίλερ» με τον Nord Stream

Φυσικό αέριο: Σκαρφαλώνει η τιμή – Συνεχίζεται το «θρίλερ» με τον Nord Stream

Για τέταρτη συναπτή συνεδρίαση ανεβαίνουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εν μέσω ενός κύματος αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά την συνέχιση των ροών του ρωσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ, ανέβηκαν κατά 3,2% στα περίπου 165 ευρώ ανά μεγαβατώρα λίγο πριν τις 12 ώρα Ελλάδος.

Παρότι την περασμένη εβδομάδα αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο και ο αγωγός Nord Stream 1 συνέχισε – μετά τις εργασίες συντήρησης – να παρέχει φυσικό αέριο στο 40% της χωρητικότητάς του προς τη Γερμανία, οι ανησυχίες είναι ακόμη διάχυτες, στέλνοντας το φυσικό αέριο σε υψηλότατα επίπεδα. Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι οι ροές μέσω του αγωγού, ενδέχεται να μειωθούν στο 20% εάν η τουρμπίνα που έχει καθυστερήσει στην μεταφορά δεν παραληφθεί εγκαίρως, ώστε να αντικαταστήσει μία άλλη που κατά πάσα πιθανότητα χρειάζεται επισκευή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant, το κομμάτι αυτό του εξοπλισμού εξακολουθεί να βρίσκεται στη Γερμανία, καθώς δεν μεταφέρθηκε στο φέρι που θα έφευγε το Σάββατο προς το Ελσίνκι για επισκευή λόγω γραφειοκρατικών δυσκολιών.

«Ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι εάν η τουρμπίνα δεν επιστρέψει νωρίς αυτή την εβδομάδα, τότε οι ροές του φυσικού αερίου ενδέχεται να υποχωρήσουν στο 20% της χωρητικότητας παρότι αρχικά αυτή η τουρμπίνα δεν προβλεπόταν ότι θα ήταν απαραίτητη μέχρι τον Σεπτέμβριο», γράφουν αναλυτές της Deutsche Bank σε σχετικό σημείωμα και συμπληρώνουν: «Επομένως, προσέξτε για τις πολιτικές φυσικού αερίου».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ευρώπη: Ο αγωγός επαναλειτούργησε, όμως οι ανησυχίες για τις ροές παραμένουν

Κρίσιμο το α’ τρίμηνο του 2023 για την ενεργειακή επάρκεια

Ο χρυσοφόρος κλάδος του πετρελαίου και φυσικού αερίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News