Green Economy Σάββατο 23/07/2022, 19:50
GREEN ECONOMY

Ο χρυσοφόρος κλάδος του πετρελαίου και φυσικού αερίου

Από το 1970 και μέχρι σήμερα έχει κέρδη 3 δισ. δολ. κάθε ημέρα

Ο χρυσοφόρος κλάδος του πετρελαίου και φυσικού αερίου

Τα τελευταία 50 χρόνια ο κλάδος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εισπράττει σε καθημερινή βάση σχεδόν 3 δισ. δολάρια (2,8 δισ. δολάρια για την ακρίβεια), σύμφωνα με τα ευρήματα νέας ανάλυσης. Πέραν τούτου, η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων επωφελείται, επίσης, από επιδοτήσεις ύψους 16 δισ. δολαρίων την ημέρα, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες και οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων από το 1970 μέχρι σήμερα είναι 52 τρισ. δολάρια, δίνοντας τη δυνατότητα να «εξαγοραστεί κάθε πολιτικός και κάθε σύστημα» και να καθυστερήσει η δράση για την κλιματική αλλαγή, επισημαίνει ο συντάκτης της ανάλυσης, καθηγητής Αβιέλ Βερμπρίγκεν – τα σχετικά αναφέρονται σε εκτεταμένο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.

Τα τεράστια έσοδα διογκώθηκαν από καρτέλ χωρών, οι οποίες περιόριζαν τεχνητά την προσφορά καυσίμων. Η ανάλυση, που βασίζεται σε στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, αξιολογεί το «ενοίκιο» που εξασφαλίζεται από τις παγκόσμιες πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Λέγοντας «ενοίκιο», εννοούμε τον οικονομικό όρο για το μη εισπραχθέν κέρδος, που γεννάται μετά την αφαίρεση του συνολικού κόστους παραγωγής. Επίσης, ο Guardian αποκάλυψε τον Μάιο ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων στον κόσμο σχεδιάζουν πολλά έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου με «βόμβες άνθρακα», που θα ωθήσουν τη θερμοκρασία πέρα από τα διεθνώς συμφωνημένα όρια, με καταστροφικές παγκόσμιες επιπτώσεις.

Η μελέτη δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη σε ακαδημαϊκό περιοδικό, αλλά τρεις ειδικοί στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου και το ίδρυμα Carbon Tracker επιβεβαίωσαν την ανάλυση ως ακριβή – ένας φορέας εξ αυτών έκανε λόγο για απίστευτους αριθμούς. Φαίνεται να είναι η πρώτη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των συνολικών κερδών του κλάδου, ενώ τα λεγόμενα «ενοίκια» πετρελαίου δείχνουν να συνεισφέρουν το 86% του συνόλου. Οι εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων προκάλεσαν την κλιματική κρίση και συνέβαλαν στην επιδείνωση των ακραίων καιρικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένου του τωρινού καύσωνα, ο οποίος έχει ενσκήψει στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές άλλες χώρες του βορείου ημισφαιρίου. Εν τω μεταξύ, οι πετρελαϊκές εταιρείες γνώριζαν εδώ και δεκαετίες ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θερμαίνουν επικίνδυνα τον πλανήτη.

«Εμεινα πραγματικά έκπληκτος από τους τόσο υψηλούς αριθμούς – είναι τεράστιοι», είπε ο Βερμπρίγκεν, καθηγητής Οικονομίας της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας στο Βέλγιο και πρώην επικεφαλής της συντακτικής ομάδας μιας έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή. «Είναι ένα τεράστιο χρηματικό ποσό», είπε. «Μπορείς να αγοράσεις κάθε πολιτικό, κάθε σύστημα με όλα αυτά τα χρήματα και νομίζω ότι αυτό συνέβη. Προστατεύει τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας από πολιτικές παρεμβάσεις, που μπορεί να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους».

Τα «ενοίκια» που συλλέγονται από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων είναι μη εισπραχθέντα, προσέθεσε ο πανεπιστημιακός. Ωστόσο, «είναι πραγματικό, καθαρό κέρδος. Αντιπροσωπεύουν το 1% όλου του πλούτου στον κόσμο, χωρίς να κάνουν τίποτα γι’ αυτό». Η αρπαγή κερδών εμποδίζει τη δράση του κόσμου για το κλίμα, όπως υπογράμμισε ο Βερμπρίγκεν. «Πραγματικά αφαιρεί χρήματα από τις εναλλακτικές λύσεις. Σε κάθε χώρα οι άνθρωποι δυσκολεύονται τόσο πολύ να πληρώσουν τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου, που δεν μας περισσεύουν χρήματα για να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Τέλος, όπως σημειώνει εν κατακλείδι ο καθηγητής Πολ Εκινς του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, «κάποια από τα “ενοίκια” διοχετεύονται στις κυβερνήσεις πετρελαιοπαραγωγικών χωρών ως δικαιώματα».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Γιατί τα προβλήματα της Ευρώπης δεν τελειώνουν με την απεξάρτηση από τη Ρωσία

Nord Stream: Πώς ο αγωγός έγινε τόσο σημαντικός στον πόλεμο του φυσικού αερίου

Φυσικό αέριο: Συναγερμός στην ελληνική βιομηχανία από την πρόταση για μείωση 15% στην κατανάλωση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News