Business & Finance Σάββατο 23/07/2022, 10:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρώπη: Ο αγωγός επαναλειτούργησε, όμως οι ανησυχίες για τις ροές παραμένουν

Ευρώπη: Ο αγωγός επαναλειτούργησε, όμως οι ανησυχίες για τις ροές παραμένουν

Υπ΄ατμόν βρίσκεται ξανά η Ευρώπη για πιθανές διακοπές στην ροή φυσικού αερίου από την Ρωσία, ακόμη και μετά την επαναλειτουργία του Nord Stream 1. 

Μια τουρμπίνα που συμβάλλει στην άντληση αερίου στη σύνδεση καθυστερεί στη διαμετακόμιση στη Γερμανία, αφού πρώτα είχε εγκλωβιστεί στον Καναδά λόγω κυρώσεων. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι οι αποστολές μέσω του Nord Stream – του μεγαλύτερου αγωγού της Ρωσίας προς την ήπειρο – θα μπορούσαν να μειωθούν εάν το εξάρτημα δεν επιστρέψει στη Ρωσία τις επόμενες ημέρες. 

Σε ολόκληρη την Ε.Ε., πολιτικοί και επιχειρήσεις προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο η Ρωσία να μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες φυσικού αερίου ή να τις σταματήσει εντελώς. Οι χώρες της Ε.Ε. προσπαθούν να αυξήσουν τα αποθέματά τους εν όψει μίας επικείμενης ιστορικής ενεργειακής κρίσης, που υποδαυλίζεται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και κινδυνεύει να προκαλέσει σοβαρές οικονομικές ζημιές καθώς διαχέεται σε όλη την ήπειρο.

«Αναμένονται περαιτέρω διαταραχές καθώς η Ρωσία προσπαθεί να αυξήσει την πολιτική και οικονομική πίεση στην Ευρώπη καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Παραμένει ασαφές τι θα κάνει η Ρωσία», δήλωσε η Penny Leake, αναλύτρια ερευνών για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο και το LNG στην Wood Mackenzie.  

EU markets remain tight, with summer prices as high as winter contracts
  

Από τη στιγμή που επέστρεψε από τη συντήρηση την Πέμπτη, ο Nord Stream 1 λειτουργεί περίπου στο 40% της δυναμικότητάς του, δηλαδή περίπου στο ρυθμό ροής πριν από τις εργασίες. 

Το επίπεδο αυτό θα μπορούσε να μειωθεί στο 20% ακόμη και από την επόμενη εβδομάδα, εάν δεν αποκατασταθεί το θέμα των καθυστερήσεων με τις δύο τουρμπίνες, σύμφωνα με τον Πούτιν. Μόνο δύο τουρμπίνες σε έναν σταθμό συμπιεστή στη Ρωσία λειτουργούν επί του παρόντος και μία από αυτές πρέπει να πάει για συντήρηση αυτόν τον μήνα, είχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα. Εάν το εξάρτημα που αποστέλλεται από τον Καναδά δεν φτάσει σύντομα στη Ρωσία, οι ροές θα μειωθούν, τόνισε.

Η «Οδύσσεια» της τουρμπίνας

Η κατάσταση του εξαρτήματος δεν έχει γίνει άμεσα σαφής. Από την Παρασκευή, η τουρμπίνα αντικατάστασης ήταν εγκλωβισμένη σε άγνωστη τοποθεσία στη Γερμανία, επειδή η Ρωσία δεν είχε παράσχει τα απαραίτητα έγγραφα για να καταστεί δυνατή η αποστολή, σύμφωνα με πηγή.

Ωστόσο, η Gazprom ανακοίνωσε ότι δεν έχει λάβει τα έγγραφα που ζητήθηκαν από την κατασκευάστρια της τουρμπίνας, τη Siemens και σημείωσε ότι δεν έχει πρόσθετες υποχρεώσεις προς τη γερμανική εταιρεία προκειμένου να παραλάβει το εξάρτημα.

«Η Ρωσία παίζει ένα στρατηγικό παιχνίδι σχετικά με τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Η διατήρηση χαμηλών ροών είναι καλύτερη από την ολοκληρωτική διακοπή. Όμως, μειώνει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να περιορίσει τη ζήτηση φυσικού αερίου. Η Ευρώπη δεν πρέπει να πέσει σε αυτή την παγίδα και να περάσει ούτως ή άλλως σε κατάσταση κρίσης», “, δήλωσε η Simone Tagliapietra, ανώτερη συνεργάτης στο think tank Bruegel.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ, έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο – ισχυρισμό που το Κρεμλίνο απορρίπτει κατηγορηματικά. 

Ρωσική αποθήκευση

Ενώ η Ε.Ε. δημιουργεί τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο, η Μόσχα προετοιμάζεται επίσης για έναν από τους χειρότερους χειμώνες της. Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ δήλωσε στον Πούτιν την Πέμπτη ότι τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας είναι ήδη 81% του επιπέδου που απαιτείται για να αντέξει την αιχμή της ζήτησης κατά τους ψυχρούς μήνες. 

Μένει να δούμε πώς μπορεί να επηρεαστεί η παραγωγή φυσικού αερίου της Ρωσίας μετά την πλήρωση των δικών της εγχώριων αποθηκών, εάν υπάρχουν περιορισμένες εξαγωγικές διέξοδοι για το καύσιμό της. Τα στοιχεία της Gazprom έδειξαν ότι η παραγωγή της είναι μειωμένη κατά περίπου 10% σε ετήσια βάση από τα μέσα Ιουλίου.

Οι περικοπές των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου κατανέμονται μεταξύ προμηθειών σε εγχώριες αποθήκες και διακοπής της παραγωγής, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Ανακούφιση από LNG

Η επιβολή όρων από τη Ρωσία για την πλήρη αποκατάσταση των ροών της υποδηλώνει «ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια απλή τουρμπίνα. Πρόκειται πιθανότατα για μια πολιτική και οικονομική απόφαση όσο και για μια τεχνική απόφαση», ανέφερε η Samantha Dart, επικεφαλής του τμήματος ερευνών σε φυσικό αέριο της τράπεζας. 

Ενώ η αβεβαιότητα παραμένει σχετικά με τις μεταφορές με αγωγούς προς την Ευρώπη, η ήπειρος έχει δει κάποια ανακούφιση μέσω των εισαγωγών LNG, το οποίο έχει ρέει σε ποσότητες ρεκόρ φέτος.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στη συγκρατημένη ζήτηση στην Ασία ως αποτέλεσμα των επαρκών αποθεμάτων και των lockdowns λόγω Covid στην Κίνα, η οποία μάλιστα μεταπώλησε ορισμένα φορτία στην αγορά spot.

«Εάν όμως η κινεζική δραστηριότητα αρχίσει να ανακάμπτει, μπορεί να δούμε την κατάσταση να αλλάζει γρήγορα και, ως αποτέλεσμα, λιγότερα φορτία διαθέσιμα για την Ευρώπη”, δήλωσε η Dart. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Γιατί τα προβλήματα της Ευρώπης δεν τελειώνουν με την απεξάρτηση από τη Ρωσία

Ι. Οικονόμου: Σε καλύτερη μοίρα για το φυσικό αέριο από άλλες χώρες της Ευρώπης

Φυσικό αέριο: Συναγερμός στην ελληνική βιομηχανία από την πρόταση για μείωση 15% στην κατανάλωση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News