BUSINESS & FINANCE

JP Morgan: Γιατί πέφτει τόσο το ευρώ και πού θα φτάσει

JP Morgan: Γιατί πέφτει τόσο το ευρώ και πού θα φτάσει

Ο πραγματικός λόγος πίσω από την διολίσθηση του ευρώ αυτή τη φορά δεν είναι οι πιέσεις στην περιφέρεια και η διεύρυνση των spreads, αλλά ο διπλασιασμός των τιμών του φυσικού αερίου, επισημαίνουν οι αναλυτές της JP Morgan, καθώς υποβαθμίζουν τον στόχο τους για το κοινό νόμισμα, από την απόλυτη ισοτιμία του 1 προς 1 με το δολάρια, στα 0,95.

Αναζητώντας τους λόγους πίσω από την πτώση του ευρώ, οι αναλυτές του οίκου επισημαίνουν ότι αυτοί είναι διαφορετικοί σε σχέση με την περίοδο του Απριλίου-Μαΐου, όταν το κοινό νόμισμα υποχωρούσε εξαιτίας της διεύρυνσης των spreads της περιφέρειας.

Αυτή την περίοδο, τα spreads είναι σχετικά σταθερά, όμως οι πιέσεις στο ευρώ οφείλονται στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου, οι οποίες κινούνται κατά 140% υψηλότερα από τα μέσα του Ιουνίου και μόλις 12% μακριά από τα υψηλά που σημειώθηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

JP Morgan: Γιατί πέφτει τόσο το ευρώ και πού θα φτάσει-1

Καθώς η Ρωσία μειώνει σημαντικά τις ροές φυσικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη, η JP Morgan επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι δυναμική, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η Μόσχα έχει κίνητρα να σταματήσει τις προμήθειες αερίου. Οι συνέπειες για το ευρώ σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι σοβαρές.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, σε ένα δυσμενές σενάριο, δηλαδή εάν οι προμήθειες ρωσικού αερίου σταματήσουν εντελώς, η Bundesbank «βλέπει» πλήγμα 6% στο γερμανικό ΑΕΠ για τον πρώτο χρόνο και η JP Morgan περιμένει επιπτώσεις 4-5% για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ.

Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς, ο οίκος εκτιμά ότι η ισοτιμία του ευρώ/δολαρίου έχει αποτιμήσει πιθανότητες μόνο 20-25% να επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο της πλήρους διακοπής των ροών αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η JP Morgan υποβαθμίζει τον στόχο της για το ευρώ στα 0,95 δολάρια (από το 1 δολάριο), επικαλούμενη τους κινδύνους για την ανάπτυξη και τη διαπίστωση ότι η αγορά γίνεται όλο και πιο πρόθυμη να προεξοφλήσει τις μεγαλύτερες πιθανότητες κλιμάκωσης με τη Ρωσία.  

JP Morgan: Γιατί πέφτει τόσο το ευρώ και πού θα φτάσει-2

Η πλήρης προεξόφληση του σεναρίου της διακοπής του φυσικού αερίου θα έριχνε το ευρώ στα 0,90 δολάρια, υπολογίζουν οι αναλυτές της JP Morgan.

Διαβάστε επίσης: 

Ευρώ: Άγγιξε το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας του – Τι μέλλει γενέσθαι

Ευρώ: Πόσο πιο κάτω από το 1 δολάριο θα πέσει

Ο μεγάλος πονοκέφαλος της ΕΚΤ: Oι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν προσφέρουν καμία βοήθεια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News