Business & Finance Τετάρτη 6/07/2022, 21:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο μεγάλος πονοκέφαλος της ΕΚΤ: Oι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν προσφέρουν καμία βοήθεια

Ο μεγάλος πονοκέφαλος της ΕΚΤ: Oι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν προσφέρουν καμία βοήθεια

Οι τέσσερις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη βρίσκονται όλες στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό εδώ και δεκαετίες χωρίς να οδηγήσουν τις οικονομίες τους σε «ανώμαλη προσγείωση».

Από πλευράς συναλλαγματικών ισοτιμιών, η ΕΚΤ βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση. Το ευρώ βούλιαξε σε χαμηλό 20 ετών έναντι του δολαρίου στο 1,0165, σε «απόσταση αναπνοής» από το σημείο της απόλυτης ισοτιμίας του. 

Το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Και ενώ η πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία έχει αποδυναμωθεί πολύ λιγότερο, λιγότερο από 3% στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση σε τριμηνιαία βάση σε διάρκεια επτά ετών. 

Η αδυναμία της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ ενισχύει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη περισσότερο απ΄ό,τι σε πολλές άλλες από τις κορυφαίες οικονομίες. Στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν ότι οι εισαγωγές της Ευρωζώνης ως ποσοστό του ΑΕΠ πέρυσι έφθασαν στο ρεκόρ του 45,5% συγκριτικά με το 28% στη Βρετανία. Τα συγκριτικά στοιχεία για την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ το 2020 κυμαίνονταν στο 15,8% και 13,3% αντίστοιχα. 

Αυτό αντισταθμίζεται από τον αντίκτυπο του ασθενέστερου ευρώ στις εξαγωγές. Όμως, για μία περιοχή που εισήγαγε το 40% των ενεργειακών αναγκών της από την Ρωσία λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι όροι του εμπορίου έχουν αλλάξει προς το χειρότερο. 

Σύμφωνα με την HSBC, μία πτώση 10% στη σταθμισμένη ισοτιμία του ευρώ προσθέτει περίπου μία ποσοστιαία μονάδα στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους, ενώ μία αντίστοιχη πτώση της σταθμισμένης ισοτιμίας της στερλίνας προσθέτει 0,5% αύξηση στον πληθωρισμό της Βρετανίας την ίδια περίοδο. 

Η αλήθεια είναι ότι καμία κεντρική τράπεζα δεν θέλει μία απότομη εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της, πολύ περισσότερο η ΕΚΤ, που βλέπει το ευρώ σε χαμηλό 20 ετών έναντι του δολαρίου. Η Τράπεζα της Αγγλίας βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρό κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού με τη στερλίνα να βρίσκεται κάτω από το 1,20 έναντι του δολαρίου και σε χαμηλό 50 ετών σε πραγματική βάση. 
    
Ακόμη και το ίδιο το δολάριο βρίσκεται αντιμέτωπο με πιθανές καθοδικές πιέσεις τους επόμενους μήνες, καθώς οι ανησυχίες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας οδηγούν σε αποκλιμάκωση τις ομολογιακές αποδόσεις και υπονομεύουν τις προσδοκίες της αγοράς για υψηλότερα επιτόκια. Συνεπώς το ευρώ δεν είναι μόνο του. 

Η Βρετανία αντιμετωπίζει αντίστοιχους κινδύνους, παρότι η απειλή ανεξαρτοποίησης της Σκωτίας σε ένα πιθανό δημοψήφισμα δεν είναι άμεση. Όμως, η στερλίνα έχει υποχωρήσει περισσότερο από το ευρώ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Άλλωστε περισσότερα αρνητικά νέα είναι προεξοφλημένα στην πορεία της στερλίνας έναντι του ευρώ. 
    
Από την άλλη, το γιέν θα μπορούσε να ανακάμψει, εάν η παγκόσμια ύφεση ωθήσει τους επενδυτές στην κορυφαία πιστώτρια χώρα να επαναπατρίσουν κεφάλαιά τους και αυξηθεί η ζήτηση για ασφαλές ενεργητικό. 

Δεν υπάρχει ωστόσο καμία πηγή αισιοδοξίας για το ευρώ. Αναλυτής της HSBC βλέπει το ευρώ να αποδυναμώνεται στο 0,98 έναντι του δολαρίου έως τα μέσα του 2023 έως τα τέλη του έτους, ενώ ο Κιτ Ζάκς της Societe Generale θεωρεί ότι το ευρώ θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις έως τα τέλη του καλοκαιριού. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Κανείς δεν θέλει να αγοράσει το ευρώ: Πάει για 1 προς 1 με το δολάριο

Ευρώ: Έτοιμο να «σπάσει» και το τελευταίο επίπεδο στήριξης πριν από την απόλυτη ισοτιμία

    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News